Турската операция в Сирия - блицкригът се провали

Руски вестник: Ускорява се новата геополитическа подялба
24 яну 2018 10:25, Елка Василева
142
Турската операция в Сирия - блицкригът се провали
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не успя да осъществи замисления блицкриг в Сирия. Същевременно агресията на Турция ускорява новата геополитическа подялба в региона в ущърб на Русия и на Иран, пише вестник "Независимая газета".

Бойните сводки от северната част на провинция Алепо говорят за ниско темпо на офанзивата на на Свободната сирийска армия, действаща с турска подкрепа. Мирното население напуска зоната на бойните действия, констатира руският ежедневник.

Представител на министерството на отбраната в Москва отхвърлил предишно твърдение на изданието, че е с изтеглянето на руските миротворци от Африн е ликвидирана зоната за деескалация, обявена през септември. Според него там не е имало подобна зона.

Министерството обаче още не е опровергало съобщение на агенция Интерфакс, цитирала полковник от руската военна полиция, според когото такава зона е била създадена в Африн, посочва "Независимая газета".

Още по темата

Няма отговор и на основния въпрос: защо Русия, заявила, че брани териториалната цялост на Сирия, все пак допусна Турция да окупира (части от) страната? Според турски медии Анкара се готви да атакува и други северни сирийски провинции, подготвя и настъпление в Иракски Кюрдистан, в Северен Ирак, се казва в статията.

Кюрдският аналитик Анаре Барие Бала предрича провал на турската операция против кюрдите: "Под натиска на САЩ Турция ще спре гоненията срещу кюрдите. И е възможно те да получат известни права".

Кюрдските Сили за защита на народа и Кюрдската работническа партия според него не желаят открита конфронтация със САЩ и "кюрдите не по-малко от САЩ имат интерес от Турция и от националноосвободителното движение на тюркмените-турци в Иран".

Експертът смята, че "целта на САЩ е да опънат юздите на турския султан, да го върнат в лоното на САЩ и НАТО и занапред да използват Турция срещу Иран".

По официални данни в Иран има близо 13 милиона "тюркмени-турци", а по неофициални - от 20 до 40 милиона, заявява Анаре Барие Бала. "С помощта на Турция САЩ ще положат усилия да вдигнат тези турци на националноосвободителна война срещу иранския режим", прогнозира той.

Според наблюдателя Вашингтон си поставя за цел да се укрепи в самопровъзгласилата се сирийска кюрдска федерация Рожава и наред с Анкара да я използва като плацдарм в борбата срещу Иран.

Този сценарий ще е неизгоден не само за Иран, но и за Русия, също и за днешния сирийски режим, който се опира на шиитски структури, отбелязва "Независимая газета".

"В крайна сметка Турция не става за съюзник на Русия - коментира историкът полковник Владимир Попов. - Защото Анкара ще прави всичко, за да укрепи позициите си в Близкия изток - в Ирак, Иран и Сирия. И ще се стреми за тяхна сметка да разшири териториите си (със земи), които исторически смята за свои."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
32
 
! Отговори
Конкистадор преди 6 години
Да помогнем на братята кюрди-турците са на 8 км от Африн. От страна на турците жертвите са 7, а от ПКК-520.
111
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TURZIA E 80 MILIONA AMA 20 MILIONA SA KURDI 6 JUPZI ILI SOSOROSOIDNA NARECHENI ROMI
110
18
 
38
 
! Отговори
до 122 преди 6 години
Славната турска армия и нейните съюзници от всякакви надъхани главорези от Ал Нусра и ССА,са разбити напиши vk.syria,ще видиш убити турски войници и техни съюзници ислямисти,разбита турска техника и пленено оръжие.Кюрдите си възвърнали повечето позиции,имало предложение дори и да се позволи на сирииската арабска армия да влезе в Африн,идват подкрепления за кюрдите.Блиц крига се провали!
109
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на аскера! Това което политиците не успяха да свършат с години славният аскер го свърши за 5 дни!!!Да живее TSK!!!
108
6
 
35
 
! Отговори
стани да седна преди 6 години
туркистан просто изчака Русия да се оттегли за да нападне.
107
0
 
32
 
! Отговори
Operation no level преди 6 години
Pone da zaka4i edno remarke s konservi za horata kati ste hodi da GI gleda s tanka I nisheste vzemrte 4e e zima I gorivo I'm ostavete da znaqt 4e ste of tqh.
106
5
 
34
 
! Отговори
radost! преди 6 години
Med mi kape kato se samoizbivat mohamedanite! Edno vreme zaedno izbihte armentsite, sega pomejdu si se tepate. I prestanete da pishete po bg forumiteveliki turtsi takiva. Otivaite si pri erdo praseto tam da si se dupite na alaha i da si komentirate pradniata! Rezatsi!
105
8
 
55
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 6 години
ТУРСКАТА АРМИЯ НАПРЕДВА - БЕЗ ЖЕРТВИ :)))ЦЕЛТА НА ТУРЦИТЕ - НЕ Е ДА ИЗРАВНЯТ СИРИЯ СЪС ЗЕМЯТА - И ДА ИМА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ ЦЕЛТА НА ТУРЦИТЕ - Е ДА ПРЕВЗЕМАТ АФРИН - БЕЗ ДА ПОСТРАДА НИКОЙ - ОСВЕН ТЕРОРИСТИТЕ :))))ОЧАКВАХТЕ - ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЖЕРТВИ :))) НАПРАЗНО ЧАКАТЕ :))))
104
7
 
45
 
! Отговори
BALKANTURK преди 6 години
starite ni zemi tryabva da vzeme tursia irak siriya i v balkanite chak togava ste ima mir v sveta
103
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чавушоглу също е казал, че е неприемливо войниците на две партньорски държави да се пресрещнат. Американците се съгласиха с исканията на Турция. Ердоган е доволен. Путин също. Няма да има 3-та световна засега.Адриан остава под контрола на Турция.
102
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди малко Тилърсън е предложил на Чавушоглу да направят 30 километрова зона в Сирия и да не продължават към Менбидж. "Не желаем нашите и войници и нашите да се озоват лице в лице" е казал Тилърсън"Ние (сащ) искахме да ви предложим 10 км. но не желаем да се чувствате несигурни и затова променихме решението си".От тази среща следва, че операцията е към края си.
101
5
 
50
 
! Отговори
ERDOGAN PASHA преди 6 години
DAVAY ASKER != MILYONA TURSI OT EVROPA SIS VAZ
100
5
 
46
 
! Отговори
ERDOGAN PASHA преди 6 години
До Анонименdavay asker 80 milyona sled vaz
99
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В северен Ирак и Сирия има тюркмени. Най много са в Иран. Но азерите са над 20 милиона в Иран. Мнозинството са шиити.
98
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туркмени-турци, това да не някакви нови ГМО американци от персийски произход?Защото по тези земи от както свят светува е Персия!
97
4
 
37
 
! Отговори
леля ви Цецка преди 6 години
Нека се изпотрепят ,важното е да спазват Истанбулската конвенция!
96
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станаха 268 преди малко..Девица да не си....преработиха тези дни....
95
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станаха 268 преди малко. В Южен Кипър кюрди протестират пред американското и руското посолство.
94
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един го заловиха жив в една пещера. Плаче горкия. Всичко се излъчва по турските телевизии. Рейтингът на филмовите канали и турските сериали спадна драстично.
93
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За днес вече са 256 убити партизани. Инфото е отпреди 20 минути.