Русия и изборите в САЩ: Как демокрацията се влияе от нета?

"Гардиън": От услугите на Facebook и Google може да се възползва всеки
19 фев 2018 11:15, Анисия Иванова
37
Русия и изборите в САЩ: Как демокрацията се влияе от нета?
Снимка: архив Reuters

Разбира се, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ - шокиращото е, че се е оказало толкова лесно. Повечето следили случая вече са убедени, че Москва е направила всичко по силите си за избирането на Доналд Тръмп, но подробностите какво точно е било направено, според обвиненията на специалния Робърт Мълър, са по-слабо проучени, отбелязва в. "Гардиън".

Според отправените от Мълър обвинения за повлияване на изборите в САЩ 80 души са работили на пълен работен ден, преструвайки се на американски граждани и използвайки частна виртуална мрежа, за да изглежда, че постовете им идват от САЩ. Те са се концентрирали върху Faceboоk, където са създавали групи, чиито имена са имали за цел да използват и разпалят разделението в американското общество.

Всичко това може да е шокиращо за тези, които не знаят как може да бъдат използвани Faceboоk и други социални медии. По-важният въпрос е дали новините трябва да ни шокират. Както показват обвиненията за руската кампания, някои от най-ефективните методи за разпространяване на послания в социалните медии дори не се отчитат като реклама, което ги прави по-ефективни - също като пропагандата, представена като нечие мнение.

Когато зададем въпроса защо Русия е била в състояние да направи това, очевидният отговор е, че може би защото всеки може да го направи. Големият дуопол на Faceboоk и Google ги превръща в най-влиятелните рекламни агенции, които светът е виждал. От услугите им може да се възползва практически всеки.

Най-притеснителният въпрос зад подробностите от обвинението не е дали Русия е направила това, което се твърди, а кой още може да води подобни кампании. Групи за натиск от САЩ, като НРА (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия), големите петролни и тютюневи фирми, са използвали подобни методи от десетилетия, съзнателно създавайки объркване за известни факти. Всъщност те дори са подобрили предполагаемия план на Русия, правейки дарения за предизборните кампании на известни политици.

Рекламите, поствани от Русия във Faceboоk, са били абсурдни, но ефективни, защото стотици хиляди американци са казали подобни неща, без да им се плаща. Големият шок от обвиненията на Мълър не е, че Русия се е възползвала от големите слабости в американската политическа система - това е нормално за враждебно настроена сила - а това, че тези слабости са толкова лесни (и относително евтини) за използване от всекиго, подчертава в. "Гардиън".

Описаният от Министерството на правосъдието на САЩ руски заговор изглежда дързък, но с относително тясна насоченост, пише в. "Ню Йорк таймс". Самият факт, че подобни усилия може да са повлияли на резултата, или поне са имали подобна цел, подчертава влиянието на една сила, която дестабилизира американската демокрация далеч повече, от които и да било измислени в Москва новини. Тази сила е политическата поляризация.

"Привързаността към партии може дори да промени паметта и оценките", показва неотдавнашно проучване на политическите анализатори Джей Ван Бейвъл и Андреа Перейра. "Привлекателността на фалшиви и недостоверни новини е сериозен проблем за нормалното функциониране на демокрацията", добавят те.

Политическото разделение е обхванало политическата система на САЩ, отслабвайки политиката й и правейки я податлива на манипулации. Руската дезинформация може да е влошила симптомите, но самото обвинение напомня, че основната болест, вероятно далеч по-вредна, е чисто американско творение. Фалшивите твърдения не са създали нови разделения в обществото на САЩ, а са използвали вече съществуващи такива. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Е,Велик си е все пак Путин.Кой можеше дори да си представи преди 15-16 г в онази смачкана и унизена Русия,че един ден ще я обвиняват в назначаването на американския Президент?
35
2
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,ха, преди 6 години
До Смях в залатаFacebook е една исконно руска платформа и хич не се контролира от ЦРУ...Да бе, дори сървърите на Faceboоk в щата Орегон са построени, монтирани и подържани от Путин!
34
2
 
3
 
! Отговори
Ба мааму, преди 6 години
теа мириканоси много прости бе, *** им избират президента, па те рупат царевичак. Тръгнале да упраят свето, а не моът да се упраят сами, по-бетер от българи.
33
2
 
8
 
! Отговори
Айде ПАК! преди 6 години
На лъжедемокрация - все Руснаците са и виновни!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ползвайте софтуер който ви го рекламират безплатно в медиите като тази снимка горе е безплатна реклама , Такива реклами се правят само чрез натиск от ЦРУ.. Не ползвайте софтуер в който ви дават безплатен трафик от мобилните оператори..
31
1
 
10
 
! Отговори
Демокрация в САЩ :) преди 6 години
Кой казва, че в САЩ има реална демокрация? От 1988 г в продължение на 30 години държавата се управлява чисто формално и безалтернативно от 2 /две/ фамилии Буш и Клинтън, а реално от наднационалната мафия.
30
1
 
7
 
! Отговори
edin преди 6 години
Faceboоk и други социални медии бяха тествани от американците за да се подпали Арабската пролет и руснаците бързо научиха урока. Революцията в Тунис започна след силна пропаганда, призиви и само навиване в социалните мрежи. Оказа се че номера може да сработи в целия свят без Китай.
29
1
 
5
 
! Отговори
Имаше едно време... преди 6 години
FLASHBACK: TIME Magazine In 1996(July 15, 1996 | Vol. 148 No. 4)"Yanks to the Rescue: The Secret Story of How American Advisers Helped Yeltsin Win"толкова за лицемерието на Кравария!
28
2
 
14
 
! Отговори
Пак FAKE NEWS преди 6 години
Google от кога работи за руснаците?А Twitter?A Facebook?Краварите отново реват: Кой ми .. у мойте ***?!
27
6
 
4
 
! Отговори
Смях в залата преди 6 години
Facebook е една исконно руска платформа и хич не се контролира от ЦРУ...
26
5
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа така си е! Чисто и просто в Русия се опитват да управляват нета! Сега до колко успяват и до колко не не е ясно, но пък разни новинки изчеват и се забравят много бързо а други си стоят с години по техни саитове и постове и блогове и прочие! Докато такива неща у хамериканките не се правят засега! Инак да се управят хамерканците! Те след като са толкоз *** да вярват на всичко дето четат значи сами са си виновни за тръмпа!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тези Фейсбуци , Уатцапи които ми натрапвате чрез медиите аз не ползвам.. Ползвам неща и технологии създадени от Врагове на САЩ и ЦРУ - Ким Дотком , Сноудън , Signal , Mega , RetroShare, Tutanota
24
2
 
12
 
! Отговори
fake news преди 6 години
"Разбира се, че Русия се е опитала да повлияе на президентските избори в САЩ - шокиращото е, че се е оказало толкова лесно. Повечето следили случая вече са убедени, че Москва е направила всичко по силите си за избирането на Доналд Тръмп""Ето това се нарича "fake news" Слагаш първи абзац и после без факти се опитваш да оправдаеш грантовете.Тръмп е прав в едно западните масмедии са "fake news" С тези лъжи хората спраяха да вярват на всичко западно
23
1
 
16
 
! Отговори
Леле майко преди 6 години
Вече незнам какво да пиша под тези идиотщини.... 10 руснаци са избрали Тръмп..Защо обаче никой не пише че 90% от така наречните достоверни масмедии откровенно подкрепяха Клинтън...ХОРАТА НЕ ИСКАХА ДА КЛИНТЪН БРЕ . и СЕГА ПОНЕЖЕ НЕ МОГАТ ДА Преглътнат ЗАГУБАТА ПИШАТ ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА ВИНОВНИ
22
0
 
12
 
! Отговори
" преди 6 години
А сега САЩ се опитва да влияее на изборите в Русия!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един политик някога беше казал следното:"В момента в който се зароди съмнение в авторитета на световните лидери и на глобалната система, то ще се разраства и разраства, като снежната топка която се търкаля, и когато стигне критична маса, ще е въпрос на секунди лавината да смаже всичко по пътя си."Кой както иска, така да го разбира.Може би това е "Апокалипсиса"..
20
1
 
26
 
! Отговори
Нелепо е преди 6 години
Това за руската намеса в щатските избори е тотална глупост. Били открити акаунти в ФБ, който похарчили 100 000 долара и били свързани с Русия?!?!?! Килъри и Тръмпи похарчиха 3 милиарда (или повече) за предизборна кампания, как руснаците промениха положението с 100 000 долара???? Това е нелепо!!!!! Ако някой може с 100 к. да промени изборите в САЩ, този някой трябва да бъде провъзгласен за свръхчовек!
19
1
 
26
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Значи, 13 руснака са избрали Тръмп за президент? А ако бях 26 руснака, щяха да изберат и Хитлъри за президентка? И двамата щяха да се редуват. Тръмп щеше да бъде президент на САЩ на четните числа, а Хитлъри на нечетните?
18
1
 
26
 
! Отговори
Astarot преди 6 години
Когато САЩ си играят с вътрешната политика на 10-ки държави, това е ок. Когато някой си играе с тяхната, това е скандал :)Това, че десетилетия манипулират хората чрез големите телевизионни мрежи, напълно нормално предизвика последствието, хората да си търсят алтернативни източници на информация в интернет.И кое е това, което най-много ги боли? Че извадиха кирливите ризи (мейли) на Хилъри. Докато масовите медии, вадеха помия за Тръмп през час :) По-добре ли щеше да е, тези мейли да са тайна?
17
2
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
уффф стига глупости, без доказателства хамериканоидите лаят като муджахидини за женско. Нали сте велики бе, изобретили сте интернета па ви контролират отвън. Колкото повече плюете, толкова повече ви се смеят по света.