400 млн. недостиг в НЗОК... Как хаосът може бъде подреден?

Парите са дължими към чужди здравни фондове и към родни болници
20 фев 2018 15:15, Екип на Bloomberg
29
400 млн. недостиг в НЗОК... Как хаосът може бъде подреден?
Снимка: Pixabay

Фактът, че има задължения към чуждестранни фондове не е новина и се знаеше и когато се приемаше бюджетът на Здравната каса. Това каза Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Гостът коментира скандалите с НЗОК. Защо се говори за задължения на НЗОК от 270 млн. лв. към чуждестранни здравни фондове?

"В края на 2017 официалната информация бе за 260 млн. лв. задължения, сега са 270 млн. лв., а в бюджета за 2018 по това перо са предвидени 73 млн. лв. Очевидно е, че 200 млн. лв. не достигат. Не е нещо, което се е случило през януари, било е известно и есента. Големият въпрос е защо не са предвидени такива средства в бюджета".

Освен задълженията към чуждестранни болници, НЗОК дължи и 123 млн. лв. на български болници за дейности, които са извършили от 2015 насам и не им е платена. Така недостигът на средства през 2018 е около 400 млн. лв., обясни гостът.

Ако не бъде променен бюджетът на Здравната каса и тези средства бъдат платени, те ще бъдат взети от извънболничната помощ, подчерта събеседникът.

"Ако не бъдат платени ще последва наказателна процедура в съда на ЕС, защото това са задължения, произтичащи от регламент на Европейския съюз, а което е по-лошо и вече се случва е, че болниците в ЕС отказват да приемат пациенти. Ние имаме не един сигнал, че когато потърсят лечение, с официално издадени документи, отговарящи на всички правила, българските граждани биват посрещани с думите: "Платете си, а когато вашата Здравна каса ни плати за извършената дейност, ние ще ви върнем парите".  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
Думи изречени от министър Ананиев като председател на заседание Надзорния съвет на НЗОК на 13.09.2017г. за медицивските специалисти работещи в системата на НЗОК "....защото при нас идват най-некадърните, които не са си намерели място при изпълнителите на медицинска помощ. "Това говори много за неговото отношение към работата на НЗОК. Като какъв дава оценка на кадри, които трябва да следят за "течове" от касата -икономист, медицинско лице ?
19
0
 
1
 
! Отговори
Nalki преди 6 години
Bg agentite na besilkite.
18
1
 
1
 
! Отговори
MNENIE преди 6 години
Ако Личните Лекари се оставят само на Оборот , ще се оправи ЗНОК .Който знае Разбира .
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Дянков взе милиард и половина. Никой от управляващите не каза къде са отишли тези пари. Но резултатът е налице- първи по смъртност.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хе-хе-хе. А помните ли как Симеон Дянков взе един милиард от Здравната каса и той потъна някъде при правилните хора .Сега има някакъв си недостиг от 400 милиона.Бойко да връща милиарда в касата и тя ще стане на плюс
15
1
 
2
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Касата се този безочливо. Слухово апаратче за 14 долара от Али Експрес по здравна пътека се плащат по 1000 лева на мазни тарикати, които дори не са с медицински титли. Така наречените лични лекари пращат пенсионерите при техни хора с фирми за слуховите апарати след като е занесен такъв с изтощена батерия - О той не работи, отидете е тук! И като отидем там, за нас е безплатно, защото всичко минава по пътеката, ама за онкоболните после няма пари, защото изтичааат в джебата на тариката!
14
0
 
2
 
! Отговори
Трудовакъ, да № 13 преди 6 години
Няма такова нещо като конкурентни каси, конкурентни банки, конкурентни осигурителни фондове. Всички се картелират и изравняват условията, сроковете, отстъпките и т.н. Като фалира "КТБ" АД, какво се промени за по - добро? Нищо, даже нещата се влошават. В Швеция например, т. н. здравна каса няма, но не съм забелязал шведите да се оплакват от проблеми в здравеопазването. И без петел ще съмне, респ. без НЗОК. Някога това, което го вършеше касата, го правеше един отдел в здравното министерство...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако не бъдат платени ще последва наказателна процедура в съда на ЕС, защото това са задължения, произтичащи от регламент на Европейския съюз"Коя поред наказателна процедура ще е това за евроотличника Борисов? За един приятел питам.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още 5-6 конкурентни каси и да видим!
11
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
като се закрие например
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуват се консумативи по 5 лева, а се плащат по 50. Батака е голям, а и маймуните много
9
0
 
6
 
! Отговори
Тъжна истина преди 6 години
Хаоса може да бъде чодреден с отварянето на нови гробища и крематориом,сегашните вече не са достатачни....
8
0
 
16
 
! Отговори
Народе преди 6 години
Казах ли ви. Няма Герб, нвма Бсп и т.н. всичко парлямент, министерство, администрации, институции. Една добре разбработена стеуктора за източване на псрите на данъкоплатеца чрез обществени, ввче и международни поръчки. Не уставка трябва да се вика Народе! Трябва да се направи едно масово абдикиране и само един мвсец цяла Бългаеия да откаже като един народ, да плаща смерки данъци и всичко осранало което очевадно не отива шо педназначвние. Да фи видитв как ще клекната целия измислен елит Български
7
0
 
20
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Българските които живеят и работят на запад плащат за здравно осигуряване. Така че ако отидат на болницата на Запад те имат осигуровка затова не взимат от българското НЗОК. Ако някой източва от чужбина парите от НЗОК това ще са българи който отиват на запад да се лекуват или точат в свой сметки парите. Това обикновено са български политици, баровци, дипломати, бизнесмени.....
6
2
 
19
 
! Отговори
реалист преди 6 години
***. Толкова ли е трудно тези пари да се инвестират в България. Да се купи необходимата апаратура и да се обучат лекари да работят с нея. Сега хем ще платим тези пари, хем няма да имаме апарутура и лекари, хем ще бъдем болхи и умиращи. 10 години видим резултати от ГРОБ. Ако здравете на хората не е приоритет какво е тогава? Санирането и асфалта ли?
5
0
 
31
 
! Отговори
Тодоракис преди 6 години
Гледам във фиша си 108 лева удръжки за здрасни осигуровки 56 лева плаща работодателя ми. Общо 164 лева. Отивам на лекар и ми казват чакай. Влизам и ми казват имаш същите права колкото един който плаща 30 лева. Добре социална държава сме. Обаче по тая логина или се краде като за последно или ромите са прекалено много.
4
2
 
24
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 6 години
През 2009 г. оня ГЕЙБерастки престъпник - Дянков ОТКРАДНА 1 милиард и 600 милиона лева от бюджета на Здравната каса!!! От тогава всяка година се крадат МИЛИАРДИ, а здравеопазването е пълен провал - причинен от 8- те министри *** от шайката на СУДЖУЦИТЕ.
3
1
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
В този ред на мисли се чудя като Веждичката се лекува в чужбина колко задължения е натрупала държавата? Предполагам не само той от елита ползва услуги в чужбина на наш гръб, иначе за редовия платец е ясно, че ще си умре тук без адекватна помощ...
2
0
 
36
 
! Отговори
Кур преди 6 години
Може,ако се отрежат ръцете на крадците от НЗОК.Какво стана с Пепи Влечугото междудругото?Кога ще бъде съден подобно на Николай Ненчев?Да не се прави опит да бъдат заметени следите,водещи към престъпленията му?Разследвайте как така за по-малко от 2 години със заплата от 4000 лева е успял да си купи (с кеш пара) мезонет на пъпа на София за 250,000 лева и чисто нов автомобил за 30,000 лева.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
крадльовците да върнат накрадените милиарди и да Спрът да Крадът ! иначе оправия няма !