Еврогрупата отложи нов спасителен заем за Гърция

Испанският финансов министър ще става вицепрезидент на ЕЦБ
Обновена: 20 фев 2018 09:23 | 20 фев 2018 07:20, Екип на Dnes.bg
14
Еврогрупата отложи нов спасителен заем за Гърция
Снимка: Reuters

Еврогрупата отложи обещания за втората половина на февруари нов, спасителен заем за Гърция, тъй като Атина не е изпълнила две от 110 условия за това.

"Не очаквам траншът от 5,7 млрд евро да бъде изплатен по-рано от втората половина на март", заяви шефът на Европейския спасителен механизъм Клаус Реглинг след заседанието на финансовите министри от ЕС в Брюксел снощи.

Преди месец те одобриха общо €6,7 млрд. чрез спасителната програма за Гърция, като 5,7 млрд трябваше да бъдат преведени този месец, а остатъкът през април, за да позволят на правителството да покрие падежи към кредиторите си.

Причината за отлагането на транша е че не са изпълнени две от общо 110 условия. Става дума за очаквано решение за приватизацията на терена на летище "Хеликион", за което се очаква президентски декрет, както и за въвеждането на електронна система за провеждане на търгове за имоти, което е започнало.

Решението за забавянето беше взето въпреки, че изпълнението и на двете условия не зависи от правителството.

ЕС също не е довършил собствената си процедура за отпускането на парите. Тя не може да приключи преди външната комисия на германския парламент да одобри решешнието.

В понеделник експерти на Комисията заминават за Атина за последния одит на изпълнението на програмата, която трябва да приключи през август.

Московиси съобщи, че е започнала работа по приключването на плановете за излизането на Гърция от програмата и за "връщането й към нормалността по отношение на европейските процедури и за нормален член на еврозоната". Очаква се програмата може да приключи през май, така че през юни Еврогрупата да я обяви за изпълнена и да приеме последващи мерки за подпомагане на страната, докато си стъпи на краката.

Брюксел иска от Гърция до Великден да представи стратегия за икономически растеж и сам разработва механизъм, чрез който от растежа да се покриват разходите по обслужването на държавния дълг.
Започнала е техническа работа между кредиторите и за поредно опрощаване на част от дълга, който в момента възлиза на 180% от БВП.

От 2012 г. насам Атина изпълнява трета спасителна програма, в която получава финансови заеми за покриване на задълженията си срещу реформи, одобрени от кредиторите и договорени с гръцкото правителство. Общият размер на кредитите по трите програми, отпуснат на Гърция е до момента е около 235 млрд. евро.

Междувременно, финансовите министри от ЕС подкрепиха испанския си колега Луис Де Гиндос за овакантяващия се пост на вицепрезидент на Европейската централна банка. Той беше единственият кандидат, след като съперникът му, гуверньорът на Ирландсата централна банка Филип Лейн, се оттегли часове преди вота. Лейн беше предпочетен от Европейския парламент, който също беше консултиран, заради по-подходящата си биография. Окончателното одобряване на Де Гиндос ще бъде направено в края на март на срещата на върха на европейските лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Гърциязаемкредитори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малакийците да си го побарат, без ръце, само с уста. Мързеливата *** да похапне дръвцето, да види къде зимуват раците.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония да им плати 1 млрд Евро за да си купят името
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжат се гърците нещо... Положението е принципно- веднъж издъниш ли се и закачат ли те на куката за контрол никой не е луд да ти връща предишните права и възможности... Фатални са нещата- нито ние ще влезем в шенгеня и еврото, нито тях ще ги откачат от контрола на еврогрупата- все нещо няма да е изпълнено, все някой холандец ще е станал накриво. На ред са поляците и унгарците, които не виждат, че нема лабаво.
9
1
 
13
 
! Отговори
Ах, преди 6 години
какъв евфемизъм - заем! Заемът е нещо, което се връща? Гърците ще върнат ама когато, как беше, нещо за цъфтеж на налъмите!
8
2
 
17
 
! Отговори
Узо преди 6 години
Maлякa кръв повръста пари не връста!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,Очаква се прорамата за спасение на Гърция ,да спре и тя ,да стане нормален член на ЕС!!Аз искам и нас ,да спасяват с по няколко милиярда годишно,защото и ние не сме нормален член на ЕС!
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дадоха им 230милярда евро ,а им приватизираха държавни активи за над 1.3 трилиона евро. Честито на Гърците вече са повече роби от Българите
5
4
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Ей сега ще блокират Кулата...
4
5
 
13
 
! Отговори
Захос преди 6 години
Положението там наистина е сериозно. Знам, че ще кажете, че ние сме зле, но Ви казвам, че ни гонят с бързи стъпки. Имат още инерция, но свършва. Неспасяемо е.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали се бяха спасили уж според баба Меркел!
2
7
 
24
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Този мързелив народ не заслужава! Те не обичат да работят, просто се мислят за богове, че света тръгва от Гърция! Сега и те заминават за Англия, за пари, но там не ги искат защото са изключително мързеливи
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имат пари, правят се на роми. Кога видя грък да проси и да бърка в кофите за смет, тогава наистина са зле.