С джаджа за $22 автокрадци задигат коли – изчезват по 100 на месец

Устройството копирало кода от дистанционното за алармата и запалване на автомобила
21 фев 2018 07:10,
50
С джаджа за $22 автокрадци задигат коли – изчезват по 100 на месец
Снимка: pixabay.com

Сто коли месечно се крадат у нас с устройство, което струва $22 и се поръчва свободно по интернет. Това обясниха разследващи пред "Монитор", които вече дори са заловили преди дни група, разполагаща с уреда.

Той представлявал подобна на флашка джаджа, която се свързвала с телефона в слота за зарядното. С нейна помощ се копирал кодът от дистанционното за алармата и запалване на автомобила, а след това с подаването на специален сигнал през приложение, вратите на автомобила се отваряли, а двигателят му стартирал.

Схемата действала само при по-новите и луксозни коли, които са на не повече от 7-8 години. До скоро подобни уреди се поръчваха от Русия и струваха над 2-3 хил. долара и за използването им беше необходим обемен лаптоп.

Новата джаджа обаче ги слага в малкия си джоб и върши същата работа за многократно по-ниска цена. Освен това е съвместима с всеки един смартфон, дори и от най-нисък клас, което я прави и по-лесно преносима.

Поръчката на устройството отнема секунди, а доставката най-много две седмици. Освен това при митническия контрол, тя не представлява забранена стока, което прави и получаването й безопасно, за разлика от предишната генерация тапи и оборудване. С допълнителна такса от няколко долара тя дори идва до вратата ни, опакована в малко кашонче.

Според данни на МВР само за месец декември за били откраднати 151 коли. Само 11 са намерени. Останалите се предполага, че са били нарязани за части часове след кражбата им.

"Ако преди автомобилите се изнасяха в чужбина или номерата им се пренабиваха, то сега направо се режат брутално за части. Използват електрически ножове, с които са един час разфасоват един скъп автомобил на съставните му чаркове. Всичко след това отива по моргите или при дилъри на части, които работят с оторизирани магазини и сервизи", обясниха криминалисти пред изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Ключар преди 6 години
До 35, прав си, че не е лесно да се "хакне" нова кола, особено тези след 2015 г. Но за всеки влак има машинисти, а и производителите умишлено или от стиснатост - оставят "вратички", които е въпрос на време китайци, руснаци, а и българи да им намерят цаката. И БайГаню е любознателен - пре...бе ключ от кола, купува от аликспрес чипове, машинки за обучение, след 5тата пратка идва при мен и мрънка - ето цяла шепа ключове поръчах, ни един не не можах да обуча. Та прав си за жабата и гьола.
34
1
 
1
 
! Отговори
Ди преди 6 години
Нашите управници са много напредничави в методите си. Ще видите, че умишлено не предприемат нищо по проблема. Изчакват да бъдат откраднати повечето от 5-6 годишните коли (те едва ли са много при този застарял авто парк) и така после няма кой да купува резервните части. Проблема ще се реши от само себе си. Те този метод редовно го прилагат, може даже да са го патентовали.
33
2
 
0
 
! Отговори
@ преди 6 години
Иво: '... не са написали в статията, че трябва първо да се засече сигнал от истинското дистанционно..."Точно.Българите сме специалисти по всичко (доказват го някои коментари тук), но идеята да "хакнеш" управлението на автомобил през запалката на колата и телефона е смешно.Сигурен съм, както и Иво казва е възможно, но трябва да има някои условия, примерно да 'хванеш' сигнала от дистанционното към автомобила, съответни портове на телефона и автомобила да са "Оn" и т.н.
32
2
 
2
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Българина е дълбоко комплексирана личност, и ако няма купчина скрап пред болка си ще му се смеят комшиите че е беден......хах веселба
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Инженер ...Част от работата ми е, да се занимавам със сигурността на системи (било то сървъри или просто слуъжебните карти за легитимизация на персонала). Мога да ти кажа, че пропуски в сигурността има почти навсякъдее навсякъде, технологията напредва и поевтинява, а хвърчащи незащитени кодове (както са 90% от автомобилите до 2015) са детска игра. И не, не се хваля. Отнема около 3 часа, за техничеки неграмотен човек, да се образова и да се научи, какво и как да прави.
30
1
 
2
 
! Отговори
Иво преди 6 години
До @Елементарно... копира сигнала и алгоритъма на който се сменят обменните ключове между дистанционното на колата и самата кола. Просот не са написали в статията, че трябва първо да се засече сигнал от истинското дистанционно. Още повече че най вероятно вече има база от данни с алгоритмите на повечето марки.
29
2
 
4
 
! Отговори
Ivo преди 6 години
Инженер по добре си скъсай дипломата защото си доооста назад в технологично отношение........
28
2
 
4
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 6 години
Егаси - всеки месец изчезвали по 100 авто крадци! Скоро и без крадци ще останем!
27
7
 
4
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Да бе, и един мармот завива станиола в шоколад. Бабини девитини. За 22 долара не можеш да си купиш нищо. Има начини но не са толкова прости. Те автомобилните производители са някакви заспали от село и могат само домати да гледат. А умните китайци и джамбази за $22 успяват да преодолеят защити мислени с години от екип учени. Точно така ще да е.
26
1
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Тоя с тая отвертка ще да е собственикът на колата - изгубил си ключовете.
25
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Само Москвич 412 - нощува не само с отключени, но с отворени врати - и никой не я пипа...
24
1
 
11
 
! Отговори
буда тиквун преди 6 години
Дали ще се крадът, дали ще се палят или ще се забиват кирки в капаците, ама въобще весела държава.
23
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E, и? Автобуси не се крадат, нали? Така че не разбирам къв ви е скапаният проблем - нали имате с какво да се придвижите, в края на краищата? Миризливи шоферски сополи долни.
22
1
 
10
 
! Отговори
Ключар преди 6 години
До @Имали са предвид OTG USB порта на андроид телефоните. Освен за зареждане, това е порт за данни. Има два вида такива джаджи - с блутут и усб връзка. Едното устройство е Multipick Drive box - елиминира фабричния имобилайзер и можеш да запалиш с универсален ключ, който се продава свободно на цени от 25 до 100 лв. Другите устройства са програматори, които се включват в CAN мрежата на колата чрез ОБД букса. Практически всичко може да направиш с тях, дори и да запалиш. продават се легално.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @ - коментар 20Общото е че нямаш никой в кратуната :)
20
6
 
8
 
! Отговори
@ преди 6 години
"... джаджа, която се свързвала с телефона в слота за зарядното. С нейна помощ се копирал кодът от дистанционното за алармата и запалване на автомобила..."????Това са пълни глупости.Какво общо имат със запалването на автомобил слота за зарядното и телефона?Може и да има такъв уред, но се съмнявам да работи по описания начин.
19
2
 
15
 
! Отговори
тбф преди 6 години
Начи влизаш, вкарваш в запалката джаджата и отваряш вратите... Ти да не си слънчев лъч бе??
18
3
 
15
 
! Отговори
КРУМОВИ ЗАКОНИ преди 6 години
ВРЕМЕ Е ЗА КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ . ВЧЕРА ГЛЕДАХ РУСКИ КЛИП ЗА КОРУПЦИЯТА В КИТАЙ-10000.00 ЧОВЕКА РАЗСТРЕЛЯНИ ЗА КОРУПЦИЯ - ГАДЕН КЛИП НО МНОГО ПОКАЗАТЕЛЕН
17
1
 
25
 
! Отговори
Бай Мите ключаря преди 6 години
Е дайте линк към тази джаджа де. Сега някак си непълна стои новината :)
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може аз да работя и да карам трабанче а оня да не работи и да кара скьпа кола не виждам какьв е проблема с кражбата на коли !??? Едни крадци крадьт от други кьв е проблема ?