Бременните могат да се уволняват, но...

Европейският съд разреши това да става при колективни съкращения
22 фев 2018 15:45, Екип на Dnes.bg
35
Бременните могат да се уволняват, но...
Снимка: архив, Reuters

Бременни служителки могат да се уволняват, когато работодателят прави колективни съкращения. Това реши Съдът на ЕС, преценявайки, че евродирективата, която забранява уволняването на бременни и жени в майчинство, не важи в изключителни случаи, каквито са колективните уволнения.

Според съда евродирективата допуска националното законодателство да предвиди уволнение на бременни при колективи съкращения, ако като мотив за това не е изтъкнат фактът, че служителката очаква или гледа дете.

Единственото условие към работодателя е той да посочи „основателни причини за уволнението“, както и прекратяването на договора да е допустимо по националното законодателство или пък да е установена практика в страната.

Бременните и майки кърмачки нямат предимство за оставане на работа или за преместване на друга, когато става дума за колективно прекратяване на договори, смятат магистратите.

Съдът от Люксембург се произнася по дело, свързано с испанска фирма, но решението служи за ориентир на националните съдилища във всички европейски членки, ако към тях бъде отнесена подобна жалба.

Магистратите смятат, че когато работодателят прави колективни съкращения на персонал, това е изключително обстоятелство, което може да се отнесе и към бъдещите майки.

Съдът тълкува, че макар че по въпроса за закрилата на бременните жени има цяла европейска директива, националните закони могат да се направят така, че да позволят на работодателите да ги уволняват, само посочвайки, че правят масови съкращения на персонала си. Те трябва да посочат критериите, по които е направен подборът на тези служители, чиито договори ще бъдат прекратени и тези, които ще останат. Това задължение се отнася както за бременните, така и за останалите подлежащи на уволнения.

Излагането на причините за съкращенията трябва да е писмено, а като възможни мотиви могат да се посочат икономически, технически, организационни или производствени причини, посочва Европейският съд.

Когато обаче се установи, че бременна жена е уволнена неоснователно, то работодателят не само трябва да я върне на работа, но й дължи и неполучените поради уволнението заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: уволнениеесбременни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
13
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Слагайте минуси, на кой му пука. Хората след мен ви го казват, но по-меко. Точно това имах предвид и аз. Във втория месец без да каже щ, разбира се, почва новата работа. За да виси после с детето 2 години по градинките. Често го сливат и с втора бременност. После компаниите и работодателите не са коректни, пък видите ли, ние сме цвете за мирисане.
25
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди около 8 години когато започна кризата в България в магазина, в който работех масово всички жени забременяха, за да си спасят ..... от съкращение. За това тези, които нямахме половинки и деца първи бяхме изритани на улицата. Не смятам, че е редно едно забременяване да те прави защитена за сметка на останалите. Все пак това не е ли пак вид дискриминация? Да не говорим, че има жени които започват работа бременни без да казват и после 2 години кеф и си виркат краката вкъщи с бебето.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав си. Аз лично изпуснах няколко добри възможности за нова работа, когато забременях и предпочетох да остана на старата, за да ми е спокойно, че все пак ще има къде да се върна , а и за да съм коректна.
23
3
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Такава декларация противоречи на законодателството и е правно нищожна. Дори и да подпишеш и да забременееш след 1 година примерно не може да те уволни на база на тази декларация. Веднага ще падне в съда и ще ти плаща като поп обезщетение.
22
0
 
26
 
! Отговори
24740 преди 6 години
Това с бременните е поредната еврогейска проява. Такива плиткоумни решения затварят вратите на младите жени да започнат работа. Редно е ако жена започне работа и забременее ,държавата а не работодателя да и плаща заплата докато е в отпуск. Да ама държавата сега прибира осигуровки и реално плаща основно на *** ,дето нямат трудов стаж . А и децата им няма да имат.Ако искаме да не изчезнем.
21
1
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
И каква правна сила има подобна декларация, забраняваща ти да забременееш? Защитени от какво? В случая от самите себе си, от собствената си природа. Да жените раждат и отглеждат деца - защо това трябва да се превръща в проблем? След като работодателя е принуден от закона да държи на работа, човек само защото е от женски пол и е бременен или има малко дете, то е нормално той да реагира и да се пази от такива хора. И ето тук възниква въпроса, какъв е резултата от този модел на "защита".
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 15Със сигурност не си работил при метри и за това говориш така. Мен още на интервютоза работа ми казаха, че трябва да подпиша декларация, че няма да забременявам в следващите 5 години. И гова без дори да са ме назначили на работа! Та представи си какво става ако започнеш работа при такъв и забременееш. Ето за това бремените трябва да са защитени.
19
4
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Пореден удар срещу работещите бели хора в ЕС,целта е да останат само *** и забулените пингвини дето раждат престъпници и терористи ,само те не са застрашени ,защото не работят и без това ;) !!!
18
7
 
14
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Никой работодател няма да уволни качествен служител, само защото му се налага да се направи няколко прегледа в рамките на няколко месеца - това е тотален абсурд. В край на сметка работата на работодателя е управляваната от него компания да оптимизира дейността на компанията, а не да раздава пари наляво и надясно, без да се интересува какво получава отсреща. И нека бъдем честни, жената е майка, а не кариеристка!
17
3
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
С разрешиние на инспекцията по труда, обаче можеш да уволниш дисциплинарно майки и бременни, което практически означава че просто не можеш.
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПРОЛЕТАРИИ!!!Забрави да добавиш мизерията, диктатурата, репресиите, цензурата, тоталния контрол, липсата на развитие и като цяло тоталната деградация, така характерна за комунизма. Което пък означава, че вие другарите ще си останете само с мечтите отново да си налагата където и да е било извратената червена религия.
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 12И сега можеш да уволниш бременна, но само дисциплинарно и след като докажеш, че грубо е нарушила правилата. Идеята е, да не можеш да уволниш жена само защото е имала "нахалството" да забременее и да гледа дете. А сега на практика се развързват ръцете на работодателите да уволняват на поразия бременни, защото просто не им изнася да отсъстват за да ходят на прегледи.
14
7
 
14
 
! Отговори
ПРОЛЕТАРИИ!!! преди 6 години
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА ЗА ДА НЕ СЪЖАЛЯВАТЕ ОСТАВАТ ОКОЛО 10-15 ГОДИНИ ДО СМЯНАТА НА НОВ СТРОЙ ДА НЕ ГО СМЕНЯТ ПРЕЖДЕВРЕМЕНО ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ БЕЗНЕС КАТО СТАНЕ ДЪРЖАВЕН И СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА И ВСИЧКО ВЛИЗА В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА .БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ И БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ ЕДНА БАНКА И ТО ДЪРЖАВНА ....
13
27
 
14
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
И защо да не може да се уволнява бременна или жена с дете до 3 години? Това е тотална глупост, не почиваща на никаква логика, а когато тя осъства настава хаос и злоупотреби. Едно е получиш обезщетение, съвсем различно е някой да те отглежда с години, докато ти си бъркаш по дупките. Какво стимураш така, освен мързела разбира се?
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че колко му е фиктивно да съкратят 2'*** служители и покрай тах наистина уволняват бременната жена, а двамата фиктивно уволнени продължават да работят, но без договор и прибират и обезщетение от държавата за безработица.
11
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После защо работодателите не искат да наемат жени в детеродна възраст, хора в пред пенсионна възраст, хора с ТЕЛК и т.н.!? Защото после не могат да се отърват, дори и *** за зеле не става от тях. Когато вървиш против елементарната логика винаги се получава голяма глупост - уж закрила, уж помагаме, а накрая се оказва, че това води тежко изкривяване на пазара на труда, до скрита дискриминация, държавен прозивол, водещ до маргинализацията на определени социални групи. Ето за това Европа изостава!
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бяхте чели В името на народа на Иванка Гръбчева, щяхте да знаете какво значи див капитализъм. Ама вие четяхте Некерман, гледахте Гулденбургови и се вживявахте в ролята на потомствени аристократи. Наследниците на граф Боне Крайненеца. Наскачахте ли се? А междувременно наследниците на Гръбчева четяха Маркс и между труда и капитала избраха второто.
9
5
 
25
 
! Отговори
МИТКО ПАЛАУЗОВ преди 6 години
ЕЙ ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА ПРЕДИ 70 ГОДИНИ БЕШЕ СМЕНЕН СТРОЯ В КОМУНИЗЪМ И ИМАШЕ ПАРТИЗАНСКО ДВИЖЕНИЕ...МИСЛИТЕ ХОРАТА ЗА БУДАЛИ НО ПАК НА ТАМ ВЪРТИТЕ ....
8
12
 
6
 
! Отговори
Дино преди 6 години
Да раждат, по едно.
7
2
 
15
 
! Отговори
БУРИ БИДОН БЪЧВА преди 6 години
ТО ХУБАВО НО АКО ИМАШ ФИХО КОНТРАКТ В ИСПАНИЯ И ТЕ УВОЛНЯТ ПОСЛЕ ИСПАНСКАТА ФИРМА ПЛАЩА КАТО ПОП НА УВОЛНЕНИЯ СЛУЖИТЕЛ...В БЪЛГАРИЯ КОГА???ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ"БИЗНЕСЪТ"....КОМЕДИАНТИ!!!ТОВА ГО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ ЗАЩО?ПЪК НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА УВОЛНИШ БРЕМЕНА ....НАУЧЕТЕ ЗАКОНИТЕ И ПАК ПИШЕТЕ СТАТИЙКИ...И ЛЪЖЕТЕ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАТ ПРАВА САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ ФАКТ!!!