Какво трябва да знаем за избора на личен лекар?

Можем да сменим джипито си, но два пъти годишно
22 фев 2018 12:00, Eкип на Puls.bg
11
Какво трябва да знаем за избора на личен лекар?
Reuters

Всеки българин, който е здравноосигурен, има право сам да избере своя личен лекар (джипи), работещ в лечебно заведение за първична извънболнична медицинска помощ, както и зъболекар, практикуващи на територията на цялата страна.  

Според информация на НЗОК, всички малолетни и непълнолетни лица, както и лица, поставени под пълно или ограничено запрещение, не могат да изберат личен лекар сами. Това решение трябва да бъде взето от техните родители и настойници или с тяхното съгласие. 
 
Ако вече сме наясно кой искаме да ни лекува, е необходимо да попълним регистрационен формуляр. Той се предоставя безплатно от Районната здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК). Електронният формат на бланката може да бъде изтеглена от официалния сайт на Здравната каса. Родителите на новородени трябва да знаят, че до даване на ЕГН и получаване на здравноосигурителна книжка, в регистрационния формуляр за избор се вписват номерът на съобщението за раждане на детето, както и  регистрационният номер на лечебното заведение, от което е издадено то. 
 
Ако избираме лекар за първи път, можем да го направим по всяко време на годината. Но при смяна на едно джипи с друго трябва да подадем документи в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември всяка година.
 
Още за избора на личен лекар може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На първо място би трябвало да се поинтересуваме дали ДЖИ-Пито се е образовало наистина или е с купена диплома! След това дали има някакви висящи дела и прочие и на трето място неговите медицински познания дали съвпадат със становищата от чичко Гугъл! Тъй като сме народ който си носи дълбоко в душицата рушветчийския манталитет проверката е нещо много необходимо!
6
2
 
10
 
! Отговори
До номер 1 преди 6 години
Към прокуратурата, но още по добре към някоя от телевизийте.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко до десетина години няма да има лекари в България. Ще си мрем в къщи.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. Джипито ВИНАГИ трябва да бъде на работа, респективно - на наше разположение.То няма право на почивка, отпуска, болнични, няма семейство и деца, а ако има - те никога не се разболяват и нямат нужда от него, както ние.2. Джипито ВИНАГИ трябва да е готово да откликне да дава направления, винаги!
3
6
 
5
 
! Отговори
Laki преди 6 години
Ovakva glupost postoji i u Srbiji, nazalost, samo su napravili haos s ovakvim sistemom.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да докажеш, че човекът е искал направление, но са му отговорили подигравателно и не са му дали направление?
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към коя инстанция следва да се обърне човек, ако негов близък е потърси помощ от джипито, а то му е предписало хапчета, които не са помогнали;след два дена болният е поискал направление за преглед при специалист, но джипито е отговорило "Глезите се! Пийте си хапчетата, това е достатъчно";на следващия ден състоянието на болния рязко се е влошило, последвала спешна операция, която обаче не помогнала и пациентът починал!