Европейският съд реши: Дежурство на повикване се плаща

Дори работникът да е удома, му се дължи възнаграждение
Обновена: 23 фев 2018 22:14 | 23 фев 2018 22:11, Екип на Dnes.bg
18
Европейският съд реши: Дежурство на повикване се плаща
Снимка: архив Reuters

Европейският съд реши, че работниците, които дежурят на повикване от вкъщи, имат право да получат възнаграждение за часовете, в които са на вахта.

Независимо, че може да не са в офиса по време на дежурството, ако работодателят се е съгласил те да дежурят от дома си, това трябва да се признава за работно време и съответно да се заплаща, постановиха магистратите от Люксембург.

Решението е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, ако към тях се обърнат работници или работодатели, които водят спорове по въпроса.

Условието за заплащане е свързано със задължение на работника или служителя да се отзове на повикване да се яви на работа в определен срок, след като бъде потърсен  отработотаделя си.
Ако се изисква работникът да присъства физически на място, определено от работодателя и да е на разположение, за му предостави съответната услуга незабавно в случай на нужда, времето се зачита за работно и се дължи съответното възнаграждение, смятат магистратите.

Те изхождат от разбирането, че при тези условия служителят не може да се посвети на "личните си и социални интереси", а трябва да очаква повикване.

"Времето, в което работникът е на разположение, и се изисква да го прекара у дома си, за да отговаря на повиквания на работодателя в рамките на 8 минути, което значително ограничава възможностите му да изпълнява други дейности – трябва да се смята за работно време", казват съдиите.

Произнасянето е по случай на белгийски пожарникар, който трябвало да отговори до 8 минути, след като го потърсят да се яви за гасене на пожар, когато е на разположение.

Тъй като директивата за работното време не се произнася по размера на възнагражденията, страните членки могат да определят различен размер на заплащане за времето, когато работникът е на работа и когато е на разположение или дежурен, допускат магистратите.

Според Съда на ЕС европейската директива за работното време не дава правото на националните власти да тълкуват "дефиницията и концепцията" за това що е работно време. Страните членки обаче могат да въведат по-благоприятни за работника условия от тези, предвидени в евродирективата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо фразата "личните си и социални интереси" е в кавички, все ендинда е нещо странно ? Та ме е ли това смисъла на живота ?
15
0
 
4
 
! Отговори
12 до димо преди 6 години
Много е вероятно твоите работници да са мързеливи и да се правят на ***, защото по някаква причина или това заслужаваш. или не можеш да си позволиш работливи и умни работници. Или пък нарочно наемаш *** за да си ти най умния сред тях.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДимоДобре Димо, сложно било, трудно било, много труд трябвало... ми закрий го този бизнес и стани служител или работник при някой друг. Да видиш какъв е кеф да работиш по 12 часа за малко пари, да те осигуряват на минималната и да забравиш за такива неща като отпуски и болнични. Сам си избрал да си работодател, какво хленчиш? Я какъв глад за кадри има, веднага ще те вземат някъде.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДимоМдаааа, друго си е да даваш на хората 600 лева и да имаш космически изисквания докато по цял ден си зает с новата си любовница и с планове за това какъв джип ще си купиш. А и дилемата дали да ида на Бали или на Сейшелите също не е за пренебрегване. Сериозен труд е това ща знайш.
12
8
 
3
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Мързеливци като вас само гледат какво печели шефът им, а и през малките ви мозъци не минава и грам идея, колко труд е вложен.Вие се интересувате само как да не се минете, да не би да работите пет минути повече, но пушенето на цигари и празни приказки с колеги ги водите за работно време.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той тоя Димо представям си какъв бизнесмен е. Магазинче за алкохол и цигари,дохода от което едва стигат да покрият наема,заради конкуренцията от хилядите подобни на него "бизнесмени"с малки магазинчета . Или пък лятото на морето сигурно има сергия за *** и сутиени. Ето такива са ни "бизнесмените" с малък и среден бизнес в България. Магазинче до сергия.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите работодатели дали ще уважат това решение или както винаги ще се направят на приятно разсеяни?
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДимоА ти като не можеш да си правиш сметката и да плащаш адекватно на хората, какъв бизнесмен си, а? Като не се справяш, фалирай, закривай бизнеса и върви да работиш при някой за 600 лева.Нали се сещаш, че като си решил да ставаш работодател, това си върви със съответните задължения и отговорности към хората, които работят за теб.
8
0
 
9
 
! Отговори
СН преди 6 години
Аз работех в такава СОТ фирма, като техник и напуснах. Там се работи 8 часа плюс докато има обект за инсталиране, включително и нощно време. През останалото време си на разположение целогодишно. Платеният отпуск се отчита само по документи, но не се плаща. Болнични не се разрешават. Казват "Това са условията, ако не ти изнася напусни!"
7
15
 
1
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Мързеливците наскачаха. Като са ви алчни бизнесмените, защо не станете бизнесмени???Понеже сте мързеливи и ***, а само гледате в чинията на другия.
6
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Това отдавна трябваше да е решено.Не можеш да пиеш една бира или да излезеш някъде но пък си в почивка.Да видим сега алчните бизнесмени как ще го увъртат
5
3
 
15
 
! Отговори
cinik преди 6 години
Хайде сега масови съдебни искове на джипита срещу здравната каса :) 24 часа х 7 дни в седмицата на разположение.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ме извикат да поправя авария и ако си направя устата за допълнително заплащане ще ме уволнят след време. И как закона ще ме защити от това?
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите бизнесмени не плащат това, а от личното ми свобоно време не може да ми се краде!
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи аз съм 24/7 и трябва да ме пенсионират сигурно след 5 години работа.
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европейският съд реши: Дежурство на повикване се плаща"Да, вече си го представям как ще се случи у нас.