Директно: Джонсън обвини Путин за отравянето на Скрипал

Британският външен министър: Нямаме нищо против руснаците!
125
Директно: Джонсън обвини Путин за отравянето на Скрипал
Снимка: БТА

Британският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че най-вероятно самият руски президент Владимир Путин е взел решението да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс.

Нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия в резултат на случващото се. Конфликтът ни е с Кремъл на Путин и с решението на президента - а според нас то най-вероятно е негово - да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам, каза Джонсън.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече обвиненията на Лондон към руския държавен глава "непростимо нарушение на дипломатическия етикет", посочва ТАСС.

Ние вече нееднократно заявихме на различни равнища, че Русия няма никакво отношение към тази история. Всяка препратка или споменаване на нашия президент в тази връзка не е нищо друго освен шокиращо и непростимо нарушение на дипломатическите правила на приличие, каза Песков, помолен да коментира изявлението на Борис Джонсън.

Междувременно стана ясно, че следственият комитет (СК) на Русия е започнал криминално разследване за покушението с цел убийство в Солсбъри срещу Юлия Скрипал, дъщеря на руско-британския двоен агент Сергей Скрипал. Това съобщи днес говорителката на СК Светлана Петренко, цитирана от ТАСС.

Петренко каза още, че започва разследване и за убийството в Лондон на бившия член на ръководството на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков. На 4 март Сергей и Юлия Скрипал бяха атакувани в английския град Солсбъри с нервнопаралитично вещество. Те все още са в критично състояние в болница.

Бившият заместник-генерален директор по финансовите въпроси на "Аерофлот" Глушков е починал на 12 март в британската столица. С разследването на обстоятелствата около смъртта му се занимала звеното за борба с тероризма към британската полиция.

От 2010 г. Глушков има политическо убежище във Великобритания, а през 2017 г. съд в Москва го осъди задочно на осем години затвор за просвояване средства от "Аерофлот" през 90-те години на миналия век, посочва ТАСС.

Агенцията отбелязва, че Юлия Скрипал и Николай Глушков са граждани на Руската федерация, Сергей Скрипал - британски поданик.  По думите на Петренко разследването за атаката срещу Юлия Скрипал е за покушение, извършено по "общоопасен начин".

Тя добави, че двете следствени дела ще се водят в съответствие с руското законодателство и международните норми и че руската страна е готова за сътрудничество с британските власти. 68-годишният Глушков е бил приближен на руския магнат Борис Березовски, починал преди пет години също при мистериозни обстоятелства във Великобритания, отбелязва Ройтерс.  (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турчинът да даде доказателства е не вероятно може би
82
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какво ще стане в понеделник русия спира газта за европа и започва турция даснабдява интересно ще стане нали си играят на санкции хаиде да видим резултата
81
2
 
2
 
! Отговори
снимано е сичко преди 6 години
у нас са засечени спец акции провеждани чрез келнери и бармани срещу важни експерти .Отровени са всички еколози,лекари ,политици на безплатни семинари във вип хотели и ресторанти.подават им разтворими хапчета,мирко чипове нано микрофони през напитки и храни..Убииствата пред дискотеки се правят с обемно обсебване срещу маркирани за убиване поени с спец наркотици в дискотеката/хапчето в напитката или в чашата с лед.снимани са извършителите
80
2
 
5
 
! Отговори
кротко преди 6 години
нема как да се отрови човек в ресторант без да бъде сниман извършителя.ВКл келнер,барман,готвач
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да не забравят за предишните обвинения за избирането на Тръмп от руснаците. Новата тема може да им хареса повече и да забравят за старите западни ценности.
78
2
 
2
 
! Отговори
според снимки преди 6 години
ЦЕлта е Москва да въведе тежки санкции срещу Запада заради окупацията на ЛИтва,Латвия,Естония и Украйна иотравянето на стотици милиони съветски важни граждани със спец наркотици и ваксинации.С окупирането на най важната руска республика Киевска русия и последвалите зверски бонбандировки на ДОнбас с десетки хиляди жестоко убити и ранени се целеше ядрена война .
77
2
 
2
 
! Отговори
ИМА диверсия преди 6 години
Ползват за набеждаването спец наркотици отровили терезка мей Джонсон и други през нарочно наркотизирани хартии и дръжки на врати.Същия спец наркотик е засечен да трови лидерите на срещата на върха на НАТО в ЛИСабон .Последва нагла подкрепа на метежи в Тунис,.Египет,Либия,Сирия,Йемен ,Турция и Киев.Западните лидери заемаха една и съща набеждаваща и подстрекаваща метежниците позиция..
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия англичани случайно да са чували някога за думата-ДОКАЗАТЕЛСТВА.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
74
3
 
5
 
! Отговори
Докога ? преди 6 години
Пак наказаха Путинова Русия...Докога ?
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам"___________________________________________________________Борко, това си е откровена шиз0френия.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90А ты полный мерзавец и лжец и повторяешь западную клевету
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 90 Анонименфакта е , че си нежен со ро сои ден софииски джендар . Носиш ли женско бельо ?
70
4
 
15
 
! Отговори
Луда КРАВА преди 6 години
Рижавия *** е ЯЛ месо от ЛУДА КРАВА.
69
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен89 Но това не отменя факта,че Путин е хръднокръвен убиец и лъжец.
68
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тотален клoун е тоя. Само един червен нос му трябва, всичките други атрибути са му точно - и от към визия, и от към акъл.
67
6
 
16
 
! Отговори
??? преди 6 години
Струва ми се че Путин го е преместил като е чул фъфленето на тоя ***.
66
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президент на държава ще дава задача да се премахне пенсиониран плъх? Този да не препил с нисковъглехидратни безалкохолни? Кой президент ще се занимава с оперативна работа на ниско ниво? Президентът си има много по-отговорна работа от това да вади нож на умряло куче. Това да не ти е Лаййнистан (Ню Колониал Майммуностан), че да им разправяш къси разкази на приммитивни тварри от гз на географията? Какво стана с британския шпионин намерен самозаключил се в куфар? Кой ви сЪра в гащите пак?
65
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя и англичаните от едно време го знаят, че не е у ред и се бъзикат с това.
64
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали най-вероятно Путин е поръчал това или най-вероятно британският външен министър е пълен *** :) А иначе сериозно - УК тотално ос*аха БРЕКЗИТ-а и сега правят какви ли не глупости за отвличане на вниманието. Ясно е, че европейците им го нафраскаха по всеки спорен въпрос и връщане назад няма, това с отровата е поредния им жалък опит за внимание и съчувствие. Нямам търпение това недуразумение на държава най-накрая да излезе от ЕС и да не им слушаме идиотиите никога вече.