Сигурно е: Русия ще изгони британски дипломати

Външният министър Лавров не уточни броя им
16 мар 2018 13:30, Елка Василева
175
Сигурно е: Русия ще изгони британски дипломати
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Случаят с отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, осъден за шпионаж в полза на Великобритания, и на неговата дъщеря Юлия е нова антируска акция, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС . Той говори на пресконференция в казахстанската столица Астана след министерската среща там на страните гаранти на прекратяването на огъня в Сирия (Русия, Иран и Турция).

"Колкото и да бе режисирана историята с Литвиненко, при цялата й непонятна загадъчност и тайнственост, там поне имаше съдебен процес, след който британското правителство започна да си прави някои изводи. А сега даже и съд не е започнал. Затова не искам да коментирам случващото се, нека то да тежи на съвестта на онези, които замислиха тази абсолютно безпардонна и с нищо неоправдана игра на русофобското поле", каза той.

Още по темата

"Защо не попитат потърпевшия, когато той, надявам се, се възстанови, какво се е случило? Той сигурно може да хвърли много светлина върху станалото в онзи ден, как се е разиграла цялата тази трагедия. Но днес не виждаме никакви намеци кога ще започне съдебен процес", добави министърът, цитиран от ТАСС.

Лавров коментира и вчерашното изявление по случая на британския министър на отбраната Гевин Уилямсън, като каза, че той просто иска да влезе в историята с гръмки думи. Лавров иронично отбеляза, че премиерката Тереза Мей е използвала израза "highly likely" (много вероятно), а Уилямсън в реч в изследователски център в Бристол настоя Русия "да се маха и да млъкне". Според шефа на руската дипломация подобни думи може би говорят за липса на образование.

Русия, разбира се, ще изгони британски дипломати като реципрочна мярка на решението на Лондон да изгони 23-ма руски дипломати от Острова, каза още Лавров, но не назова нито бройка, нито кога ще бъде обявена ответната мярка на Москва.

ТАСС припомня и мнението на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че с подобни изявления Лондон крие обстоятелствата около отравянето на Скрипал и дъщеря му.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
151 - Всичко ок, ама това какво очаквали тогавашни управници, когато са обявили война на две от най-силните страни, който са били вече в 5 годишна война.
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито едните, нито другите се харесват, не се искак и могат едни без други. Така ще е най-добре.
142
4
 
2
 
! Отговори
Инглиш преди 6 години
Да ги гонят,по-добре за англичаните,отдавна трябваше цивилизованите страни да скъсат дипломатически отношения с тази дивашка страна!
141
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Занаятът на англосаксите е грабеж. Пирати, флибустери, капери, колко думи за едни и същи разбойници. Дай им да колят - един приятел разказваше за Шотландия - "клали са ги така, както нас турци не са ни клали". Прочетете за битката при Азенкур - поучително четиво! За разстрела на сипаите, за опиумните войни, за Англо-бурските войни, за Лоуренс Арабски. И сега - Фолклендската война, където са пратили подводница с ядрено оръжие, за Войната в Залива. Сринаха София през януари 1944 г, заедно с янките
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтоединАз ще се опитам да ти обясня. Така се прави! Винаги се е правило и ще се прави. Нарича се "реципрочност". Ако Москва не го направи, във Форин офис ще се побъркат от чудение, ще има нервни кризи, търсене на виновни, кейоус (haos), ще се почувстват обидени и пренебрегнати и кой знае какви ще ги натворят!
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumИзразяваш се много възпитано и елегантно, а защо? Gоведото Милка заслужава само да го обработиш с тоягата по окаляния с тор дирник! И тази година без бик!
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купено образование без възпитание с нула покритие..туземният външен мин с ордата от себеподобни се изходи срещу велика Русия! Дивият вик на родните ни апахи и аллах в скоро време...
137
3
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Кравата Милка няма как да е много умна...истината е ,че нашите натовски партньори са като нас май....
136
20
 
1
 
! Отговори
Milka преди 6 години
Хаха митовете за голямата руска култура, та ако човек бръкне надълбоко си ги вижда наследниците на тюрко-татарската империя, те и царете им са фалшиви, били чело пред хановете. Православието и кирилицата приемат от България, но дълги години мужикът продължава да си говори на тюркски. През 16 век в речника им има само 30 славянски думи, а граматиката Ломоносов я пригажда в края на 18 век. И допреди 300 години си бяха с тюркските имена, а за пред хората с християнските по български тертип.
135
1
 
10
 
! Отговори
НЕ СЕ КАРАЙТЕ... преди 6 години
вадете томахавките! Нали сте Велики сили или греша!
134
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички английски дипломати да се връщат в Лондон, това са реципрочни действия!
133
12
 
8
 
! Отговори
Стоедин преди 6 години
Но не става ясно на какво основание ще ги гони.
132
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да повярва на дъртата вещица Тереза Мей без доказателства.Ако имаха доказателства, англичаните вече да са ги показали.Явно нямат, затова разиграват циркове!
131
25
 
8
 
! Отговори
Две ста преди 6 години
Като съберем две и двеста от последните седмици, става ясно че руснаците са сгафили нещо здраво и.... ги е шубе. Слава Богу имат хипер ултра мега бърза ракета, с която ще победят целия Свят. Абсолютно всички. Никой няма да остане непобеден. Но царят е гол.
130
2
 
10
 
! Отговори
JImmy преди 6 години
Селски ама те имат много по добри продукти от западните които внасят( нещо като фикосота на българистанският пазар) но техните не ги пускат на чъждите пазари и не знам защо все още си отварят техният пазар:П
129
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия - страна на бюрокрацията
128
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кво се дръвчи тоя ***?
127
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩО НЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДОЛАРА И ЕВРОТО ТОЯ ДЕДО? НАЛИ СА МНОГО СИЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ? АМА СТОКИТЕ СИ ГИ ПРОДАВАТ ЗА ДОЛАРИ, НЕ ЗА ПРЪДЛИВИ РУБЛИ.
126
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JImmyкато ги изгони и ще се върне в 19 век
125
19
 
7
 
! Отговори
JImmy преди 6 години
да изгони и британските и американски фирми като юнилевер и проктер и гамбъл ще има по голем ефект. Селяните им ще са научат да перат с месни химикали