1260 лева – заплата на касиерка. Справедлив ли е пазарът на труда?

Тежък труд, на крак... Колко е справедливо заплащането?
Обновена: 21 мар 2018 14:09 | 21 мар 2018 10:45,
416


Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
1
 
! Отговори
Билла преди 5 години
790 брутна
376
1
 
6
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Това са мизерни 600 евро и то преди удръжките.Няма кой да ви работи за тия пари.Свиквайте.
375
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това е брутна и те работят хамалин и непрекъснато глоби
374
0
 
32
 
! Отговори
xxx преди 6 години
Точно това е нормалната сума за неособено квалифицирана работа в Бг.Нали и тези хора трябва да могат да живеят нормално ,работят все пак ,не крадат.След като фирмите печелят ,защо да не им дават нормални заплати . На останалите ,които почват да се сравняват и завиждат ,ще са им ниски заплатите ,докато има такава злоба и завист .Трябва всички да се подкрепяме за такива неща и да искаме ,иначе никой няма да даде .
373
2
 
23
 
! Отговори
Ц преди 6 години
Къде са тези заплати .Мой познат беше управител и не взимаше такава заплата.Да допълня ,че те водят на 8 часов работен ден а ти работиш 12ч.Плюс това, това са еденични случай.А знаете ли колко липси и разни други удръжки като ти наложат ,какво изобщо остова.А и ако вземаш ориентировачно 800лв те водят на максимум около 500.Дали са много тези1260лв при условие ,че си на 12ч работен ден.Стига глупости.......
372
15
 
14
 
! Отговори
Завършила средно преди 6 години
368-Вие пък учителите,, да са учили,,ами то всеки *** завърши за учител, защото другаде няма да го огрее,на вас са ви много заплатите,за отпуска и почивки да не говорим,само се натискате да сте,, учители,,но друга работа не желаете да хванете,защо ли,не знаете какво е физически труд за 550 лв, така че не говорете за нещо,което не сте работили.Стоите по борсите,но търсите работа само като учители,бреей какво самочувствие,учил за учител.
371
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на касиер във Метро Велико Търново заплатата е 540 лв нето
370
2
 
20
 
! Отговори
Бръм преди 6 години
Искам да попитам този финансовия експерт и хрантутниците от КТ Подкрепа, а учителя, мед.сестрата под какво напрежение работят и по колко часа на ден? А дали не работят и на крак?А относно фирмата и рекламата, не знам тия 1260 лв. къде ги дават, ама последните им обяви за работа в провинцията бяха за 4 и 6 часов работен ден.... Тъй че изводите за всеки, който може да се замисли къде и какво предлагат и как се избягва законно да плащаш за труда....
369
2
 
17
 
! Отговори
Павлина преди 6 години
Много точно е описана професията касиер. Добра статия за съжаление аз работя касиер и моето възнаграждение е по-малко.
368
0
 
4
 
! Отговори
d1 преди 6 години
До ТъпанарТамън и аз тръгнах да го пиша същото!
367
3
 
31
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Да бе. По 5 хиляди им дават на касиерките. Като им приспаднат осигуровките, като им ударят някоя друга глоба за липси, ако им останат и 800 лв трябва да се радват.
366
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нормално ли е разни държавни чиновници да си клатят по цял ден краката и да получават по 1000+ чисти пари? А завидяхте на кяасиерките!
365
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли по колко тона стоки прехвърля един касиер на ден? Това си е тежка физическа работа. А учителите в София да не се оплакват. Пълно е с частни занимални и търсят учители непрекъснато. Отделно родители търсят учители да им занимават децата на частно. Не е много, но като добавим учителската заплата, се получава много повече от касиер в Лидъл. А който от учителите не го устройва, винаги може да кандидатства за касиер. Но работата е тежка.
364
8
 
16
 
! Отговори
върша чужда работа преди 6 години
В повечето случай на "социално "слабите семейства се опитвам 8 часа да превъзпитавам децата.Основна заплата 800.Мдаааа, явно не мога да ги превъзпитам добре и затова заплатата ми е по- ниска от тази на обикновена касиерка във верига магазин. Извода:напускам учителството и отивам в магазина.Те ще са доволни и аз също.
363
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние не питаме защо на касиерката заплатата е такава, а защо на другите не е по-висока.
362
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук вие грешката! Работите това за което сте назначени!! Не вършите чуждата работа, защото никой не върши вашата. На принципа:"вие сте ми мили, но аз съм си по- мил!"
361
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така всичко!? Нали си имат длъжност, работно време. Отиваш..., работиш ставаш и заминаваш!!!!
360
0
 
25
 
! Отговори
Goat преди 6 години
Подвеждащо заглавие! Те мяма да работят само като касиери ами всичко. Та заплата е ниска!
359
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кое е женско, ако ти караш колата и вози мъжа!? Друго си е жената да иска разходка и да ходи на шопиг и мъжа да те вози! Не иска, но го прави, защото си му важна и иска да ти е гот!
358
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И друг да ти купува колата. Аз обичам да ме возят!