Арест за украинската депутатка Савченко, готвела преврат

Крояла заговор за нападение срещу парламента с ръчни гранати
22 мар 2018 20:47, Елка Василева
28
Арест за украинската депутатка Савченко, готвела преврат
Снимка: Reuters

Украинският парламент - Върховната Рада - свали имунитета на депутатката Надя Савченко - бивш военен пилот, която стана национална героиня, след като прекара месеци в руски затвор, предаде Асошиейтед прес.

Тя бе обвинена в заговор за военен преврат. В реч пред депутатите днес генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза, че Савченко крояла заговор за нападение срещу парламента с ръчни гранати и автоматични оръжия. Според Луценко тя действала в тайно споразумение с проруските бунтовници в Източна Украйна за организиране на "терористичен преврат в интерес на враговете на Украйна". Той представи тайно записани разговори, в които Савченко говори за контрабандно внасяне на оръжия от Изток.

Савченко, след като бе помилвана от руския президент Владимир Путин, се върна в Украйна и бе избрана в парламента. Тя каза пред депутатите, че е знаела, че разговорите й се записват и е говорила за такива атаки, описвайки "сюрреалистична политическа провокация, за да осмее правителството", което според нея е предало надеждите на хората.

Тя бе задържана в сградата на парламента днес веднага, след като имунитетът й бе свален, в изпълнение на искането на Луценко да бъде арестувана.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
До к преди 6 години
Напълно си се сдухал. Явно бъркаш и имената и половете!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фирмата Рошен която внася шоколади в България и други държави от ЕС познайте на кой е?"____________________________________________________________________На по-Рошен-ко.
22
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Не купувайте бонбони Рошен,подпомагате Потрошенко.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМеждувременно вчера украинският военен пилот Владимир Волошин, който е бил в списъка на първите заподозрени за свалянето на малайзийският самолет МH17 се самоуби вчера в апартамента си в град Николаев.С няколко истрела в гърдите...
20
4
 
15
 
! Отговори
к преди 6 години
До СшНадя Савченко беше пилот на МиГ-а свалил Холандския пътнически самолет Руснаците я хванаха и се мота доста по затворитеСлед това Порошенко обяви че като я освободят ще я направи депутатка ....жалка работа е про-американска урко-фашистка хунта и ще си идат позорно
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВсяка държава е измислена. Все някой или някои са е измислили
18
0
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименRoshen продава най-много в Русия. Компанията е на милиардера Порошенко от 25г. Има фабрики в Украйна, Русия, ЕС. След 2014г. продажбите в Русия се сриват и Порошенко губи около 300млн долара от капитализацията на компанията.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е една измислена държава. Героите от вчера са врагове днес. Така е всеки божи ден, докато се изтрепят всичките.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петро Порошенко държи шоколадовия бизнес! Фирмата Рошен която внася шоколади в България и други държави от ЕС познайте на кой е? И всичко това е под благия поглед на еврокомисията! После да не си мисли някой че така му дърпат конците! Как той си е напълно "независим". Дори парите са му независими щото не са в Украйна! Ако ги САЩ ги замразят Петро става бедняк. Затова е "независим" даже от парите си.
15
0
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
В интервюто, което Савченко произнесе преди два дни се закани да влезе в Радата и да метне няколко гранати. Разбира се за такива думи трябва да се носи отговорност. Но на народа му харесва и след това интервю, Савченко набра популярност. А тази година в Украйна предстоят избори.
14
16
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименМоже, ако въпросния пилот е стрелял с БУК-а. Пак четеш ''ватанюз''. Какво още пиши там?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В злополучният ден на свалянето на малайзийския самолет, според показанията на авиационният техник Евгени Агапов, пилотът на украинският СУ-25 Волошин се е завърнал от мисия в района на катастрофата без бойния си товар.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Междувременно вчера украинският военен пилот Владимир Волошин, който е бил в списъка на първите заподозрени за свалянето на малайзийският самолет МH17 се самоуби вчера в апартамента си в град Николаев.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И каде са ония които викаха: свобода за Савченко докато беше в руски затвор? Сега Аз викам Свобода за Савченко!!!
10
0
 
24
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
Фашистите,слуги на САЩ въобще се побъркаха,националнат им героиня,станал предател???Малоумие,наглост,безчовечност.Жалко,че от Украинците има и свестни хора.Много лоши времена ги чакат...
9
0
 
23
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
И пак не пишете всичко. Това се развива от няколко дни, гранатите и бяха плод от нар!? Но по-важното, за което не ни информирате е, че тя обвини тия, които сега са на власт в стрелбите и убийствата на Майдана преди 4 години. Гледайте ТВ - та, не само западни и наши, а и други, там може да се свери часовника.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеше да споменете какви показания е дала преди време пред следователите за събитията на майдана, цитирам:"Луценко (настоящ главен прокурор) даде ход на операцията. Обеща оръжия. Видях въоръжени хора да пристигат със син ван. Тези хора в момента са в парламента. Видях Парубий (сегашният говорител на Върховната Рада) да води снайперистите в хотел "Украйна".
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да заповяда в българския парламент. Като независим депутат.
6
1
 
33
 
! Отговори
Сш преди 6 години
Никога не съм я харесвал,Но трябва да призная едно тя е истински Боец! Не е се води по мишото стадо и затова украинските олигарси са и подписали пресъдата! У нас от нейният ранг няма такъв!
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щеше да е яко да метне една лимонка на Петро.