Държавата събрала 20,3 млрд. лева данъци през 2017-и

Най-много пари в хазната – от акцизите за алкохол и цигари
Обновена: 22 мар 2018 09:59 | 22 мар 2018 09:50, Петя Славова
29
Държавата събрала 20,3 млрд. лева данъци през 2017-и
Снимка: архив, Булфото

Близо 20,3 млрд. лв. е събрала държавата от данъци през миналата година, като сумата се увеличава с почти 1,6 млрд. лв. спрямо 2016 г. Това сочи годишният доклад за изпълнението на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, публикуван от Министерството на финансите.

Оказва се, че постъпленията от преки данъци или налога, който се събира от собствениците на имоти, доходи на физически лица и корпоративна печалба са в размер на 5,6 млрд. лв. Сумата се увеличава с 601 млн. лв. на годишна база, за което допринасят приходите от данъци върху доходите на физически лица и корпоративен данък.

14,5 млн. лв. пък са отишли в хазната от косвени данъци, т.е. от продажби, потребление и консумация на населението. Съпоставено с 2016 г., косвените данъци се повишават с 970,8 млн. лв., което се дължи основно на високите приходи от ДДС и акцизи. Постъпленията от други данъци са в размер на 135,2 млн. лв, пише "Монитор".

Според финансовото ведомство приходите от ДДС формират най-голяма част от данъчните постъпления по централния бюджет и възлизат на 9,3 млрд. лв. В сравнение с 2016 г. се отчита ръст от 767,3 млн. лв., което се дължи основно на по-високите приходи от ДДС от внос.

Държавата е прибрала и малко над 4 млрд. лв. от ДДС от внос от страни извън ЕС, като приходите се увеличават с 809 млн. лв. спрямо предходната година. Отчетеният ръст се дължи основно на значително повишение на борсовите цени (в долари) на суровините, които формират основна част на вноса от трети страни и на ръста на физическите обеми при всички групи стоки с изключение на храните и напитките.

За 2017 г. приходите от акциз от внос, вътрешно производство и въведени в страната от други държави членки на ЕС акцизни стоки възлизат на 4,9 млрд. лв.

Най-много пари са дошли от тютюневи изделия и алкохол. От цигари са събрани 2,368 млрд. лв., а от горива – 2,2 млрд. лв. Приходите от данъка върху застрахователните премии по облагаеми застрахователни договори за 2017 г. са в размер на 33,5 млн. лв.

От министерството уточняват, че една от приложените мерки за намаляване на сивата икономика и избягване от данъчно облагане е въведеното задължение за установяване на дистанционна връзка на всички фискални устройства и интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност с Националната агенция за приходите (НАП). "Дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП е осъществена поетапно, като първоначално през 2011 г. задължението е наложено за най-рисковите икономически сектори и отрасли, в т.ч. търговията с течни горива, търговията със зърнени и технически култури и други. Дистанционната връзка осигури възможност за автоматично предаване на данни за текущия оборот от всяко фискално устройство към НАП", категорични са от МФ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Jeisy преди 6 години
Tea nedoucheni bg finministri ne mogat edna tablica ili diagrama da napraviat...s realni arabski chisla...bg fakenews nonstop 24x7...hem imat i computari i elektrichesko bul pravitelstvo....:-)
23
3
 
1
 
! Отговори
kan4o преди 6 години
НА 6 млн България -20 млрд. данъци.Егати и държавата.Е нема такава държава.
22
2
 
4
 
! Отговори
Аман от крадци преди 6 години
Огромните данъци водят до огромни разходи за издръжка на тн "ХРАнени хора" на бюджетна издръжка са над 800 000 човека.Стотици хиляди ненужни бюрократи се водят организирани престъпници участващи в орг ограбване на милиарди и последвало прахосване през партиино подставени компанийки спичелили Важни уж обществени поръчки..Както виждате техните хора са ограбили над 16 000 000 000 ДДС
21
1
 
1
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Посочва се че само за саниране с а ограбени от народа над 3 000 000 000 живи лева като лихвите по тях са за над 400 000 000 годишно.Ползват пси блокатори и пси тласкатори срещу БОрисов с цел ударно ограбване на поне още 300 000 000 000 живи лева докато издържи на власт.Има увреждания от спец наркотик "ШИроки пръсти"подават проучващи геноцида срещу БЪлгарския народ.
20
1
 
5
 
! Отговори
Превод на БЪлгарски преди 6 години
Нагли престъпници на власт са ограбили над 20 000 000 000 живи лева от бедния ограбен народ.НАд 10 000 000 000 от ограбените са насочени за пране през партиино подставени компанийки крадящи милиони от народа през нарочно подготвени КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ ПО ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ..НАд 5700 000 българия нямат доходи з а оцеляване в БЪлгария а крадците на власт продължават да са на свобода. ПАри за раждане и отглеждане на деца не дават ..
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера четохве - държавата не си е била прибрала 16 милиарда от ДДС. Днес четем друго. Кое е верно?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са само данъците от бедните и честните българи. Богатите, олигарсите, меринджеите - КОГА? КОЛКО?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако данъчните си вършеха работата професионално и не взимаха подкупи, щяха да се съберат 3 пъти повече.
16
0
 
12
 
! Отговори
алоо преди 6 години
Невероятна държава,невероятно постижение...Може ли държава, членка на ЕС, приходите й от косвени данъци(ддс и акциз) да съставляват повече от 50 % от общите приходи от данъци?!? За какво икономическо развитие и растеж говорим като данък печалба преставлява едва 25% от всички данъци? За справка, държавите към които се стремим да достигнем и даваме пример(когато ни е изгодно) процента на ДДС и акциз съставлява 6-8 % от всички събрани данъци. После се чудим,защо по дяволите онея държави са богати..
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОК, добра събираемост, но колко прибра Сикаджията от тях, нали България отдавна си му е бащиния? Ааааа, ами онова ДДС дето и него нема и никога нема да го има, къде е? Пак ли в офшорката на Батко? А Цецо, Свинетка, Мента, Владко Финансистчето, министрите които си краднат спокойно, и те са хора, децата им учат в скъпи колежи, требе да се плаща. Народа внася данъците, те си ги харчат, колко готино, а?
14
1
 
17
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
ШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШШтттттт!Тихо, да не чувам вайкания и охкания!Нали ВИЕ си избрахте Бойко Борисов и мутрите му, да ВИ управляват?Какво ми се лигавите сега?П.П.Не, че съм му голям фен, но проф. Божидар Димитров как се произнесе за целокупния български народ?*бан народ - натърти професора!Аз пък казвам: Добитъка като *** ще измучи, когато го наръчкаш с остена, но българина го мързи и да мучи!
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е огромна загуба за БСП,направо си е фалит за тях- няма ли да отидат да се гръмнат,или кремълския супермен ще спаси непотребния им животец в последния момент?
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сашо Диков:"Има, обаче нещо, което буквално ме отврати. От 11 часа в сградата на БТА е имало пресконференция за БДЖ. Следващата пресконференция от 12 часа беше на БОЕЦ. Лично с очите си видях как в 12 без 3 минути, екипът на БНТ си тръгна без да остане. В 12 без 2 минути оператор на БТВ подробно снимаше яйцата, които са хвърлени по сградата на БТА. Но след това БТВ ги нямаше на пресконференцията. Човек от БиАйТи слезе в 12 без една по стълбите."
11
1
 
34
 
! Отговори
Поданик Баламурников преди 6 години
Мен не ме интересува колко данъци са събрани от баламурниците!! Интересува ме колко НЕ СА СЪБРАНИ от тарикатите, прикрити от управляващите!!!
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави Трифонов:"Разбира се, новината е незначителна за новините. А тя е следната: несъбраният ДДС, установен с влезли в сила ревизионни актове на НАП за периода от 2000 г. до 2017 г. е 16 милиарда и 200 милиона лева! Това го признава самата НАП пред Гражданско сдружение БОЕЦ, които са получили данните по Закона за достъп до обществена информация от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова."
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще напишете ли за насъбраните 16млрд. от ДДС? Интересно на кого ли са фирмите, от които не е събрано това ДДС?
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиини ***. Да ми ядете саламчето!
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ви ли е срам да пишете глупости другари журналисти *** на това продажно управление. Къде са парите от ДДС, от КТБ, от всичките ви мръсни далавери. Как вървят нещата с делото Магнитски? До кога ще се търпи този пресъпен гл. прокурор, този свиняр и тиквун. Пишете за огромните проблеми създадени от лаиците на прехода. Кажете за истинските упреци и доклади на Брюксел за нашата управия. Безсрамни медийни ***.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Браво!Точно така, българина все повече губи връзката си с Андрешко и работи за Родината си и това е чудесно.
5
1
 
32
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Приходите от ДДС скочиха, понеже всички цени са чувствително нагоре. Много общини тихомълком вдигнаха и данъците след като дойдоха герберските кметове. Обаче сме стабилни, най-вече по ниски доходи и мизерия...