ГДБОП спря кибератака за ?3 млн, на прицел – корейци

Парите са успешно възстановени на компанията
2
ГДБОП спря кибератака за ?3 млн, на прицел – корейци
Снимка: архив, Ройтерс

Антимафиоти са пресекли финансова кибератака към голяма корейска фирма, съобщи МВР.

Установено е, че финансови средства на компанията в размер на 3 млн. евро са били трансферирани към банкова сметка в България. Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител чуждестранен гражданин.

Парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.

От отдел "Киберпрестъпност" припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ е било подведено чрез кибератака да преведе 1.5 млн. щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент, по три банкови сметки в България.

На жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонг Конг.

ГДБОП е работила с чужди партньорски служби и банковия сектор в страната за пресичане на атаката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
14
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Подали са им сигнал от горе - чуждите служби. И той сигнала си го представям какъв е бил:"Абе тука има един банков превод блокиран, я вижте какво се случва щото е за 3млн евра, мерсаж" и наще вече се изкараха че пресичат някакви хакери.СМЯХ В ЗАЛАТА :D :D
1
2
 
15
 
! Отговори
нищо преди 6 години
Нищо няма да спрат, ако от чужбина не им кажат. За нашите служби основното е некомпетентността, послушанието и личната облага..........Пишете ми ,моля че не е вярно!