Скала на Бишоп - показател при нужда от индуциране на раждането

Нужни са поне 6 точки
20 апр 2018 21:05,
0
Скала на Бишоп - показател при нужда от индуциране на раждането
Източник: Reuters

Индукцията на раждане представляват изкуствено започване на родилния процес преди спонтанното израждане на плода, като успешна индукция е онази, при която раждане е настъпило в рамките на 24-48 часа след започването на индукцията. Целта на индуцкията е да се осъществи успешно вагинално раждане, което да е колокото е възможност по-натурално. 

Случаите, в които се налага индукция, са онези, при които рискът от  продължаването на бременността е по-голям за майката или плода, отколкото рискът, свързан с наормално или индуцирано раждане. 
Факторите, които влияят върху крайния резултат от индуцирането, са скалата на Бишоп, телесната маса на бременната, възрастта на жената, телесната маса на плода и наличието на придружаващи заболявания като диабет. 
 
Скалата на Бишоп е предиктор за успеха на индукцията. Оценяват се 5 показателя - разкритие на шийката, изглаждане на шийката, позиция на плода, позиция на шийката и консистенция на шийката.
 
Разкритието на шийката означава колко сантиметра в диаметър е отворът на цеврикалния канал. Преди започването на родилния процес шийката е затворена и постепенно с напредване на времето по време на първата фаза на раждането шийката се отваря до 10 см .
 
Освен това, стените на шийката заповат да се изглаждат. Това означава, че надлъжният размер на шийката се скъсява, свива се към маточното тяло и става неразделна част от долния маточен сегмент. Изглаждането на шийката се определя като процент скъсяване спрямо изходната дължина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари