Ким Чен-ун: Вече нямаме нужда от ядрени и ракетни опити!

Страната ще работи върху социкономика и повишаване на жизнения стандарт
21 апр 2018 07:30, Анисия Иванова
114
Ким Чен-ун: Вече нямаме нужда от ядрени и ракетни опити!
Снимка: БТА

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви днес държавният ръководител Ким Чен-ун, цитиран от световните агенции.

Севернокорейският лидер каза, че считано от днес, страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия вчера.

Ким аргументира този драматичен обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия, каза той.

Това изявление бе разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап. 

"Ние никога няма да използваме ядрено оръжие, ако против нашата страна няма ядрена заплаха или провокация", дава да се разбере Северна Корея. Тя ще съсредоточи "всичките си усилия върху създаването на силна социалистическа икономика и мобилизирането на човешките и материалните ресурси на страната с цел рязко повишаване на жизнения стандарт на (населението)".

Още по темата

Северна Корея обещава да не предава ядрено оръжие и технологии на други държави. КНДР ще се присъедини към глобалния процес на ядрено разоръжаване.

Северна Корея, в съответствие със своята нова стратегия за развитие на социалистическа икономика, възнамерява да активизира диалога с международната общност за защита на мира на Корейския полуостров и на цялата планета, се казва още в изявлението.

То дойде на фона на засилената дипломатическа активност около Северна Корея.

Миналия месец Ким Чен-ун направи направи първата си официална визита, откакто дойде на власт през 2011 г. - в Китай, където бе приет от президента Си Цзинпин. На 27 април Ким ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, преди историческа среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, датата и мястото за която все още не са определени, но принципно е решено тя да се състои в началото на юни.

По-рано тази седмица стана ясно, че в началото на месеца директорът на ЦРУ Майк Помпейо, номиниран от Тръмп за държавен секретар, е посетил тайно Пхенян и се е срещнал със севернокорейския лидер.

Съединените щати, Южна Корея и Япония обаче продължават да настояват Северна Корея да се откаже от своята ядрена и ракетна програма, заради които ООН й наложи редица санкции.

Дипломатическата активност бе предшествана от период на изостряне на напрежението и войнствена реторика. Северна Корея обяви, че е изпробвала успешно водородна бомба през септември, а през ноември - че е разработила нова балистична ракета, в чийто обсег е цялата територия на САЩ. На този фон Тръмп и затворената комунистическа страна си отправиха заплашителни послания. Напрежението спадна чувствително, след като Ким възприе по-спокоен и помирителен тон в новогодишното си послание и подобри отношенията на Севера с Юга.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
32
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Къде ли съм го чувал преди 30 г. това за силна социалистическа економика и повишаване на жизнения стандарт? Социалистическа и економика не върви много заедно даже и в Китай.
63
6
 
34
 
! Отговори
Ристе преди 6 години
И този сви сърмите като видя как рашките позорно не изстреляха и един патрон да се отсрамят, не за друго.
62
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо просто секретарката от американското посолство не му се обади на Ким и да му каже да се откаже от ядрените ракети иначе да опразва до утре кабинета, ами вместо това Тръмп дава изявления колко се радва, че ще се срещне с малкия Ким?
61
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като бонус северно корейците ще се наведат ли на САЩ със смъкнати *** или ще искат нещо в замяна?
60
0
 
34
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Тръмп си плати. Той е шедър плащач. За компаньонки дава 130 000 долара, та за националната сигурност ли няма да хвърли 130 милиарда.
59
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свърши ориза, сега ще просим хранителни помощи.
58
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казахме някой, битката спечели шишко, войната Тръмп. Това е.
57
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким видя как Китай и другите в Азия си въртят тръговията със САЩ, процъфтяват икономически и му светна, че имало и друг път на развитие.Няма да е лошо и в Северна Корея да се установи модел на еднопартиен режим с пазарна икономика.
56
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малкият Ким добре нарита краварските ***!
55
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Туризма в Чернобил и Фикушима процъвтява. Никой не е умрял от рак.Само дето през последните 20 и няколко години има скок в раковите заболявания у нас, както и скок в броя на родените с малформации деца! Понеже като младежи по времето на чернобилското радиоактивно заразяване, вкупом марширувахме на др Тато, пихме чешмяната вода, ядохме роден зарзават и цопахме в радиоактивен прах по улиците.
54
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ще направи грешка, ако се откаже от ядреното оръжие!!
53
2
 
37
 
! Отговори
Ангеле! преди 6 години
бабите ти са прикляквали,поднасяли и прочие пред агаларите - Ким не е ***-запомни Това!
52
3
 
39
 
! Отговори
ко преди 6 години
Странно на речта му е същата като на Путин след победата на изборите.
51
8
 
43
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Всъщност Шишко клекна, защото Северно Корейските учени не успяха да измислят ракета която да се движи на дърва и въглища.Отказа се от, и без това голямата за неговата уста хапка ,да има ядрено оръжие с цел да си заздрави икономиката,санкциите и ембаргото да отпадне.Всъщност решението му е абсолютно правилно и го приветствам за това!!!
50
6
 
40
 
! Отговори
Шишко преди 6 години
преформатира хамериката в поза,,задний прашок'' Честито на булката Донка с буклите и рижите къдрици...
49
1
 
37
 
! Отговори
з преди 6 години
Дали не лъже а?
48
8
 
41
 
! Отговори
Ха ха хааа! преди 6 години
Шишко Никога няма да си остави Ракетите-Краварите знаят Това!
47
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиони хазарски евреи ще бъдат заселени в Украина след 2030. Както знаете те са тюрки, не семити. Чернобил беше просто един експеримент с който да изгонят местните от хубавите райони, които се пазят за хазарите. Понеже ядрената измама вече почна да издиша, измислиха евакуациите заради новичок. Вече ще могат да изхвърлят цели квартали на улицата ако кажат, че има новичок в района.Не вярвайте на нищо, което ви се казва от официалните медии, 85% е злонамерена лъжа.
46
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туризма в Чернобил и Фикушима процъвтява. Никой не е умрял от рак. Няма нито едно доказателство за мутирали животни, само слухове. Въе Фукушима се влиза вече по джапанки. Вижте клипове в Ютуб, хиляди хлапета от цял свят са атакували зоната и се снимат из къщи и магазини. Това вече не може да се скрие. Гама лъчите не са вредни. Все повече физици говорят за това. Ядрената енергия в най-екологичната. Дори отпадъците се купуват от по-бедните страни. Никой не плаща за да ги хвърля, тояа е лъжа.
45
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето клекна.