Саудитска Арабия се потопи в магията на киното

Огромен интерес към първата от 35 години кинопрожекция в страната
21 апр 2018 15:46,
23
Саудитска Арабия се потопи в магията на киното
Снимка: Reuters

За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция, предназначена за широката публика, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Интересът към американския екшън "Черната пантера", показан в киносалон в столицата Рияд, беше толкова голям, че билетите от 75 риала (20 долара), пуснати в продажба онлайн, се изчерпаха за минути. Въодушевените зрители си правиха селфи във фоайето на киното и чакаха на опашка за пуканки и газирани напитки.

По-рано през седмицата в киното, отворено в бизнес квартала "Крал Абдула" в Рияд, се състоя пробна прожекция. В близките месеци в кралството, където кината бяха затворени през 80-те години на миналия век под натиска на ултраконсервативни духовници, ще бъдат открити още киносалони.

Салонът с 250 места в Рияд се управлява от американската компания Ей Ем Си ентертейнмънт (AMC Entertainment) - първата фирма, получила лиценз за тази дейност в Саудитска Арабия.

Отмяната на забраната за кината миналата година е част от редица обществени реформи, подети от саудитския принц престолонаследник Мохамед бил Салман.

Преди основния филм вчера зрителите изгледаха кратко видео за заснемането му, клип с интервю на принц Мохамед за американска телевизия и реклама на Кока-Кола, в която жени шофират. 

Генералният директор на Ей Ем Си Адам Арън каза, че екшънът "Черната пантера" не е избран случайно - в него се разказва за млад принц, който преобразява една велика страна.

Две сцени, в които героите се целуват, изглежда са били премахнати за прожекцията.

Докато много саудитци се радваха на отпадането на забраната, някои призоваха хората да не ходят на кино, тъй като това продължава да е "харам" (забранено). 

"Ако Аллах го забранява, а владетелят го разрешава, кого следвате? Помнете, че наказанието в отвъдното е по-строго и е вечно, докато този свят е преходен и краткотраен", гласеше коментар в този дух в Twitter.

Населението на Саудитска Арабия надхвърля 32 милиона души - повечето под 30 години - и властите планират до 2030 г. да открият около 350 кина с общо над 2500 екрана с очакване годишните приходи от продажба на билети да възлизат на близо 1 милиард долара. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Черната пантера",афроамериканска измишльотина ...за изолирания, но технологично напреднал африкански народ...и само с черни актьори.
17
5
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Аллах наистина е забранил киното!!! Сега да ти обясня по-подробно за какво става на въпрос. Ако говорим за филмите изцяло, те са плод на измислици и не са истински, а това означава загуба на ценно човешко време, в което можеш да си полезен за другите хора! Да кажа и за жанрите филми, екшън - използването на оръжия, човешка сила, убийства си е показност за извършване на грях и насърчаване на зрителите да го правят! Ужаси и трилър - същата работа, фантастика - компютърни и човешки измислици!!
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не ни информирате, че СА са убили 20 човека в Йемен?Каква коалиция оглавяват и кой им дава право да убиват хора в друга държава?Защо западните демократи дума не обелват за това?Освен това днес има и 4-5 убити палестинци в Израел ... отново нито дума.Но за ПРЕДПОЛАГАЕМАТА хим. атака в Източна Гута, където така и няма убити се вдига вой до небесата?!Приоритети нали? Обективната медия, даже с награда за това, не смее да пише за нещо което не е изгодно на господарите!
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите саудитци отдавна искаха да направят промяна в тази държава и най-накрая го сториха.Защото дори за арабите от другите арабски държави СА бе прекалено религиозна. Интересно ми е как Аллах е забранил киното?Щото в 7-8 век още не е била измислена камерата и прожекциите.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ква е тая турбореклама на ислямисткото гнездо напоследък? Очаквате да почнем да ги харесваме ли?
13
1
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Наближава времето за първия геИ парад в Саудитска Арабия.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля е крайно време, да се вдигнем на джихат и да взривим всички кина в СА...това е подигравка с Ахмед ли, Алах ли къв беше. Ще покварите тези святи "хора".
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
......и лицата на жените се виждат???какъв разврат ,ей тия влезнАха у 19век ама диктуват цената на нефта и живеят те и още 15-тина държави на гърба на целия свят
10
1
 
9
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Почнали са силно....направо са се разцепили от култура!
9
2
 
14
 
! Отговори
алджафари преди 5 години
Като им свърши петрола ще ги видим колко са богати!Богатите ще избягат по света а онез камилари в пясъчната пустиня няма да има нито кво до ядат,нито кво да пият!Там и тросък не никне!От там ще почне третата световна да превземат света!
8
10
 
7
 
! Отговори
Евгени преди 5 години
Неуморните евреи са задвижили и там плана си за развращаване на всички народи - както и у нас с т.н. Истамбулска конвенция.
7
10
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Съмнявам се да няма, саудитска арабия е много богата, с тези реформи без съмнение е много по добро място за живот ит България.
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възхитен съм от новия принц, дано продължава в същия дух!8
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май,май краваристанците и на тях им готвят една цъфтяща и вържеща "арабска пролет"!То тъй се почва..филмчета..туй онуй..!Абе оставете ги да си живеят невежия живот и това е
4
2
 
12
 
! Отговори
Станко преди 5 години
Холивуд са във фурор - ще печелят нови милиони от филмите си!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Киното в цял свят залязва, а у тях сега изгрява. Ще гледат американски буламачи. Демократичната хартиена преса спря в сял свят.
2
2
 
17
 
! Отговори
Ще отидат на кино преди 5 години
Развратници неедни!
1
1
 
11
 
! Отговори
на киноооо преди 5 години
а кой нема 20 д.влиза директно с ятагана!