В Киев се заговори за "голяма война". НАТО: Политическо решение!

Алиансът напомни на Украйна за Минските споразумения
Обновена: 22 апр 2018 12:37 | 21 апр 2018 21:15, Елка Василева
210
В Киев се заговори за "голяма война". НАТО: Политическо решение!
Снимка: архив, Reuters

Военният комитет на НАТО проведе за пръв път заседание в Украйна. Тази седмица 40 висши офицери, представляващи Военния комитет, както и 30 военни от страните-членки на НАТО, пристигнаха в Лвов и в четвъртък заседаваха заедно с украинската страна. Официално бе съобщено, че са обсъдили "стратегически проблеми на военното сътрудничество и ситуацията в зоната на бойните действия в Донбас", пише Татяна Ивженко, "Независимая газета".

Решаващо в избора на място за срещата бе, че от 2015 г. стотици инструктори от страните-членки на пакта обучават в Лвовска област украински военнослужещи. На Яворивския полигон по традиция се организират съвместни маневри. Върховната рада е одобрила за тази година шест международни учения на украинска територия.

Общата им цел е да бъде споделен с Въоръжените сили на Украйна опитът на НАТО в сухопътните, въздушните и морските операции, а същевременно да се съгласуват действията на украинските и на западните военни. В деня преди заседанието участниците посетиха Яворивския полигон.

Военният комитет е сред постоянно действащите органи на НАТО. Има задача да предоставя военно-консултантска помощ на цивилните ръководни структури на алианса, по-специално на Северноатлантическия съвет. Сътрудничи с Комитета за планиране на отбраната на НАТО. Обикновено провежда срещи в някоя от държавите-членки. Затова изнесеното заседание в Украйна привлече доста внимание.

Гостите са дошли заради украинския опит, натрупан покрай петгодишните вече бойни действия в Донбас, смята военният експерт Сергий Згурец, директор на информационно-консултантската компания "Дифенс експрес". "Такъв опит от военно противопоставяне с Русия към момента няма никоя страна от НАТО", каза той в коментар за радио "Свобода".

Украинската делегация в преговорите бе водена от началника на Генщаба Виктор Муженко. В Лвов пристигна и първият заместник-ръководител на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна Александър Хуг, който редовно се движи из зоната на бойните действия, има и възможност да посещава територии извън контрола на Киев. Предвиждаше се двамата да разговарят отделно с председателя на Военния комитет на НАТО, чешкия генерал Петър Павел.

Темата не бе съобщена. Но миналата седмица шефове на украински силови структури заявиха публично, че по техни данни нещата в Донбас може наесен да се изострят, а междувременно да започнат опити за дестабилизиране на ситуацията в други региони на Украйна. В Киев отново се заговори, че го заплашва "голяма война".

Преди визитата си в Лвов Петър Павел заяви в интервю за агенция УНИАН, че НАТО вижда само политическо решение за конфликта в Донбас: "Странно е може би да го чуете от военен и офицер, но не вярвам проблемите от този род да имат военни решения. Има само политическо решение, което може да бъде подкрепено с известни военни инструменти (военни инструменти само с оглед възпиране, а не реално използване за решаване на ситуацията)".

Водачът на натовската делегация отбеляза нуждата от "пътна карта" за изпълнение на Минските споразумения. Но се знае, че вече от две години точно този въпрос е препъникамъкът.

"Нормандската четворка" се споразумя още през 2016 г. да бъде разработена такава "пътна карта" с посочени ясни срокове, последователност и отговорност за изпълнението на всяка точка от Минските споразумения. В началото на 2017 г. обаче стана ясно, че Русия настоява точките да се изпълняват в същата последователност, в която са записани. Украйна обаче държи документът да бъде разделен на две части: първо да се изпълняват всички точки, целящи да се гарантира сигурност и да бъде затворена границата с Русия, а след това всички точки, свързани с политическото уреждане. В първия случай би могло Донецката и Луганската народна република да се запазят като автономни образувания; във втория ще бъдат ликвидирани. Златната среда не е открита и до днес.

Независимо че конфликтът продължава, Киев пое курс към членство в НАТО. Миналата година тази насока във външната политика на страната бе затвърдена законодателно като приоритет. През февруари т. г. НАТО прие за сведение тази информация - на сайта на алианса Украйна бе наречена страна-аспирант (сиреч проявила стремеж за присъединяване към НАТО).

Тогава президентът Порошенко написа в социална мрежа, че е изпратил през февруари съответното послание до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: "С позоваване на чл. 10 от Договора за учредяване на НАТО регистрирах официално стремежа на Украйна да стане членка на алианса. Тихата дипломация с цел прокарване на принципните ни позиции, както бе уговорено с нашите партньори, дава солидни резултати".

Порошенко заяви, че следващото стъпало нагоре за Украйна е да подпише План за действия за членство в НАТО (ПДЧ).

Не е изключено украинската делегация да повдигне въпроса през юли т. г., когато предстои среща на върха на НАТО в Брюксел. Според военния експерт Сергий Згурец съвместните прояви като изнесеното заседание на Военния комитет не повлияват перспективите за подписване на ПДЧ.

"Истински важно е да бъдат реформирани украинските Въоръжени сили, да преминем към стандартите на НАТО, да решим въпросите, засягащи отбранителната промишленост, взаимодействието на щабните и военните структури", каза той за радио "Свобода".

Посетила Киев миналата седмица, заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър сподели пред "Европейска правда" учудване от това колко внимание отделят в Украйна на формата, вместо на съдържанието, щом стане дума за сътрудничество с алианса. "Всеки пита: ще имаме ли ПДЧ? А ще имаме ли програма за засилени възможности? И никой не добавя, да речем: "Трябва да имаме за приоритет провеждането на реформи". А за мен точно това е най-важното", каза тя.

В слово пред Киевския форум за сигурност Готемолър подчерта, че не смята за нереална цел влизането на Украйна в НАТО: "Това е твърде важна и реалистична задача. Но няма да крия, че трябва много неща да се направят, необходими са сериозни реформи". Украински опозиционери изтъкват, че без да се решат териториалните й проблеми, Украйна при всяко положение няма да стане членка на пакта. А решаването на тези проблеми е свързано по-специално и със стремежа на Киев към НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна няма нужда от НАТО, тя има двустранен договор за военна помощ със САЩ. А пък САЩ от своя страна има право да ползва инфраструктурата на НАТО, така че....
160
0
 
1
 
! Отговори
тато преди 5 години
Тези урки са по-големи *** от нас , те не отчитат вътрешното напрежение и си мислят че НАТО е всичко , много се лъжат да погледнат Кипър, Гърция, Турция, живеят на заем и си мислят че така ще бъде, много се лъжат.
159
0
 
2
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
"Такъв опит от военно противопоставяне с Русия към момента няма никоя страна от НАТО", каза той в коментар за радио "Свобода".... смята военният експерт Сергий Згурец.Буахахахахаха :))Интересно защо не го "смятат" и експертите от НАТО?Радио "Свобода" - хахахаха... добре, бе :)Правите си лош имидж с подобни смешни статии.
158
0
 
3
 
! Отговори
А преди 5 години
КОЙ ЩЕ МРЕ ЗАРАДИ ВАС БЕ ГОСПОДА УКРАИНЦИ,ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ОПРАВИТЕ ДЪРЖАВАТА,ЕДНА ШЕПА ОКРАДЕ ВСИЧКО,ДРУГ ДА ИДВА И ДА МРЕ ЗАРАДИ ВАС,ВИЕ НАПРАВИХТЕ КАТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ОКРАДОХА ВСИЧКО, А СЕГА ВИКАТ НА НАРОДА,ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ,ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ И ОПРАВИМ БЪЛГАРИЯ,А ПЪК ТОВА КОЕТО ОКРАДОХА ДА СИ ОСТАНЕ ТЯХНО,ХА,ХА.И КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИТЕ РУСНАЦИТЕ,КАТО ЕВРЕИТЕ ЛИ,ХИТЛЕР,ИЧ ВИ НЯМА,ПО ЗЛЕ СТЕ ОТ НАС
157
1
 
11
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
европа без русия не може да постави мир в украйна .кои ще ви разреши да имате контрол на границата с русия .югоисочна украйна няма да ви разреши.как ще получават помощ от русия.ще котролирате границата кой сте вие господа убийци на деца жени старцина мирни граждани убийци сте вие от натои и ес също
156
6
 
30
 
! Отговори
Аз съм преди 5 години
честен украински военен специалист. Предавам опита си на бойните ни братя от НАТО:Мили братя, запомнете! Първото нещо, което трябва да знаете при война с Русия е, че половината ви жива сила (за България цялата) ще премине на страната на Русия още при първото съприкосновение.
155
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рyбладжийски ***, няма ли за вас почивка да ви *** гнаснa!
154
12
 
10
 
! Отговори
Убиват милиони преди 5 години
Наглите престъпници на власт в София ограбиха хиляди милиони от народа за тежко терористична педофилска видео техника.Увредени тежко нелечимо са всички деца и учители.МАлките деца имат видими трайни нелечими увреждания ..колеги да ползват мулти спектрален софтуер за диагностика..Продължава отравянето с цел ликвидация на милиони българи чрез хлор токсични канцерогенни химически оръжия продавани вместо питейна вода.На първо място по убити с инсулти,инфаркти и рак сме
153
16
 
20
 
! Отговори
Ликвидират България преди 5 години
След като окупираха България/1989/ западните престъпници проведоха серия от нагли диверсии убили милиони важни вкл крави,овце,кози,птици ..В Северна БЪлгария и други региони вече се броят години до пълна ликвидация на селата и малките градчета.няма индустрия,няма работа,само бюрократи ,пенсионери и тежко увреждани с видео терор деца в ясли,градини и училища..
152
4
 
20
 
! Отговори
АМАН От наркомани преди 5 години
Проверете за всеки случай д а не би ОКУПАЦИЯТА НА УКРАЙНА ОТ NATO да нарушава Ялтенските и потсдамските споразумения..Те са подписани с кръвта на десетки милиони зверски убити във Втората световна войнаОкупацията от NATO на Киевска Русия която е основателка на Руската империя НЕ Е РЕДНА>Ползваха спец наркотици зомби пиво и пси активи клипове по телевизии на украйнски..НАй вероятно са отровили цялото население със спец наркотици.Сега ще и сринат поминъка ..
151
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна заприлича на държава от НАТО. Армията й вече е достатъчно смешна и неефективна. Готови са за членство в НАТО.
150
6
 
28
 
! Отговори
Ggg преди 5 години
Доста *** статия....били дошли заради 5г. военнен опит срещу Русия!!!...А да се похвалитв с силна икономика подобряване на стандарта на живот....освен това една война с Русия ще продължи около седмица...т.е Украйна не води война с Русия...
149
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
159 Написал си пълни глупости
148
7
 
22
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До 8===оВиждаш ли някъде , някой от НАТО да говори за приемане на Украйна в НАТО.Няма такива ! Не се броят пропагандните издания!И защо ?Има причина!И тя е какво ще стане след приемането на Украйна!Ако война щеше да има само в Украйна, до сега да бяха накарали фашисткото и зависимо управление на Украйна да влезе в НАТО.А това не е вмешателство на Русия в Украйна! Защото Украйна не е самостоятелна държава и нямат акъл да имат независима държава! Иначе ,ако бяха умни ,яха да са като Унгария
147
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците скоро пускат моста и врътват крана, кво нато, каква украйна, какви 5 гривни?
146
56
 
14
 
! Отговори
колко унизително преди 5 години
за сибирските алкохолици и диваци ,че всичките им съседи искат да станат членове на НАТО !!! Но за съжаление сибирските диваци не си задават въпроса - защо нашите съседи бягат от нас и искат да станат членове на НАТО ?! Ако сибирските алкохолици имаха поне малко мозък ,щяха да си зададат този въпрос и вероятно щяха да си променят политиката и отношението към съседите , щяха да станат по-миролюбиви и по-малко алчни за териториите на съседните страни !
145
63
 
16
 
! Отговори
на пук на диваците преди 5 години
Украйна рано или късно ще стане член на НАТО ! Най-късно до 10 г. !На пук на сибирските алкохолици ! Всички съседи на сибирските алкохолици искат да станат членове на НАТО !
144
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля ви, не илюстрирайте "статиите си" с подобни снимки, защото и най- невпечатлителният гражданин, ще долови плагиатството на Чапкънов.Как така за 50 години не се намери друг.Всичко се върти във всяка област най-много около двама души по изключение.
143
2
 
38
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Планираната война на евреите с/у Русия планира да отвори фронт откъм Украйна и при нужда - откъм бившите соц. държави...
142
1
 
44
 
! Отговори
Да им имам опита преди 5 години
Единственото което могат да споделят е , че колкото пъти се опитаха в директен бой да направят нещо , толкова пъти ги биха.Единствените им успехи са свързани с отделни терористични акции срещу отделни лица.