Хиляди на протест в Армения – срещу кого и какво?

Проруски, прозападни: Демонстрантите не отправят такива послания
23 апр 2018 14:23, Елка Василева
24
Хиляди на протест в Армения – срещу кого и какво?
Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти, протестиращи от десетина дни в Армения - бивша съветска република в Кавказ, се надигат срещу бедността и корупцията в страната, но най-вече срещу безпрецедентния ход на експрезидента Серж Саркисян, останал на власт като премиер с по-големи пълномощия, пише Франс прес.

"Не" на третия мандат на Серж

Арменската конституция забранява на президента да управлява повече от два мандата, но Серж Саркисян, оглавил страната през 2008 г., прокара през 2015 г. оспорвана реформа, която прехвърли повечето властови пълномощия на премиера, оставяйки на президента предимно протоколни функции.

На 17 април Саркисян, чиято Републиканска партия има мнозинство в парламента, наложи избирането си за премиер и така се завърна на власт.

"Фактът, че един и същ човек управлява страната за трети пореден път, създава безпрецедентна ситуация", обяснява за АФП аналитикът Ерванд Бозоян.

"Икономическото положение е много тежко, има и корупция, но най-важното е, че хората са против трети мандат за Серж Саркисян, не искат да живеят като в страните от Централна Азия", където авторитарните президенти по принцип царстват пожизнено, изтъква той.

"Серж Саркисян е вече политически труп, а с трупове не се разговаря", заяви водачът на протестите, депутатът Никол Пашинян.

Бедност и безработица

Освен маневрите на Серж Саркисян, целящи да се задържи на власт след повече от десетилетие на президентския пост, демонстрантите критикуват 63-годишния бивш военен заради неуспеха му в борбата с бедността, докато националната икономика остава в ръцете на олигарси.

Делът на бедните в Армения е бил 29,8 на сто през 2016 г. срещу 27,6 процента през 2008 г., сочат данни на Световната банка, а брутният вътрешен продукт на глава от населението остава 3770 долара - почти колкото и преди 10 години.

"Мнозина са без работа, живеят в бедност", констатира аналитикът Хакоб Бадалян.

Един от демонстрантите - 26-годишният Карапет Ананян, разказа как е бил "твърде наивен, мислейки, че лесно ще намери работа" с дипломата си от престижен икономически вуз. "Безработен съм от три години, навсякъде ми казват, че работа няма. А властите постоянно обещават да открият хиляди работни места, но нищо не правят", заяви той пред АФП.

Корупция

Много от протестиращите се обявяват и срещу скокообразно растящата корупция в полицията и правосъдната система, както и в образованието.

"Корупцията задушава днес страната. За да започнеш малък бизнес, трябва да бутнеш нещо на чиновниците. Агенти на данъчните също искат рушвети, дори учителите си просят подаръци", разказва за АФП Мушег Хачатрян, безработен на 52 години.
"Нещата стават непоносими. А кой е виновен за всичко това? Естествено, Серж Саркисян", уверява той.

Според аналитика Хакоб Бадалян сред протестиращите "има не само бедни, но и заможни хора, с хубави апартаменти и коли". "Значи им е писнало вече от цялата атмосфера на несправедливост", обяснява той.

Липсват геополитически фактори

Серж Саркисян минава за проруски политик, но демонстрантите изобщо не отправят обвинения в този дух - за разлика от прозападните вълнения на Майдана в Украйна, довели през февруари 2014 г. до свалянето на проруския президент Виктор Янукович.
"Този политически процес се развива без никакъв геополитически контекст", уверява и Никол Пашинян. "Не се ръководим нито от интересите на САЩ, нито от тези на ЕС, нито на Русия. Трябва да действаме само в интерес на Армения", твърди той.

Президентът на Русия Владимир Путин впрочем поздрави тази седмица Сeрж Саркисян по случай новото му назначение. А руската дипломация изрази "убеденост", че конфликтът в Армения "ще бъде уреден по демократичен път и в рамките на закона".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
поредна диверсия преди 5 години
През 2012 година направихме тестове на застрашени от диверсии страни... НАй добре от всички бе Украйна/сравнена с Гърция,BUlgaria,румъния,Молдавия и Турция.диверсантите тогава ползваха пси активни клипове насложени над телевизионни програми на украински език за трайно жестоко увреждане на милиони зрители едновременно /кодирани на машинен иврит /същите увреждания имат и арменците на булеварда..
21
3
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Затова пък далеч не всички роби и васали на Запада са богати и напреднали
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички държави които са роби на Русия,щото Русия няма съюзници,са бедни,коромпирани и изостанали от цивилизацията.Факт и то необорим.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали... Те понеже сега цъфтят с лади и москвичи, че за кво им е да пробват друго :))
18
6
 
7
 
! Отговори
богомил преди 5 години
Хайде и тия по пътя на Украйна , сега ще цъфнат !
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе тоя Сорос голям каатил в 20 соц държави наведнъж плаща :)) Хахахха баналнаа лъжа вече стана това....
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Армения ще става все по-зле. Но и никой не им е виновен, че се водят по чужд акъл. Могат да се оплачат на арменският поп хем им е под ръка. Могат и да поискат помощ от нас, холандците и германците които им признахме геноцида.
15
5
 
4
 
! Отговори
А преди 6 години
НЯМАМ СПОМЕН ДА СА ГАДУВАЛИ,КАТО БЯХА КЪМ СССР,СЕГА ЧЕ НЕ СА ЯЛИ,КАТО ДОЙДЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ,АКО КАТО НАС ВСИЧКО СА УНИЩОЖИЛИ,НИКОЙ НЕ ИМ ВИНОВЕН.ПОХВАЛНО Е,ЧЕ СА СЕ НАДИГНАЛИ И СА СЕ ОРГАНИЗИРАЛИ,А НИЕ УМИРАМЕ БЕЗ ДА ИСКАМЕ НЕЩО ОТ ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ,СЛУЧАЯ С ХРИСТО МАРКОВ ПЛОВДИВ.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не осъдиха ли Турция за "геноцида" да им плаща репарации и да живеят без да работят?
13
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България кога ще изметем руските слуги!?
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска да живее под петата на Путин. А тоя Сорос много пъргав,бе-прави революции една след друга и все успешни...
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И армията се е присъединила към протестиращите
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин вън от Армения
9
7
 
7
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Може би са "умните и красивите". Цветни революции като "Гези" пък може и народа не се знае. Запада постоянно се опитва да дестабилизира Русия затова бъркат в задния двор. Не че го харесам Саркисян ама нейсе. От арменците харесвам Хайко Джепкин - турски арменец рок изпълнител.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армейски части се присъединиха към протестиращия арменски народ, днес освен в столицата от протести са обхванати и редица други арменски градове
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вечее остаряла новина
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа е спечелил, той се е оттеглил !
5
4
 
11
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян - върховен арменски патриарх подкрепи властта и отказва да разгледа исканията на протестиращите.
4
7
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
"пияндурр" ! Как само си го написал ! Едно такова нежно, гальовно, женственно , по евроатлантически маниер ! Съмнителен си ми. Май си с женственни наклонности.
3
11
 
16
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Онзи ден писаха , че протеста е от опозицията на НПОтата на Сорос. Тоя премиер там трябва да направи като Орбан в Унгария закон и да изгони сороските терористични организации.