Проди при папата, а апаши обират дома му в Болоня

"Задигнаха моите и на жена ми спомени от цял един живот"
23 апр 2018 15:15, Елка Василева
9
Проди при папата, а апаши обират дома му в Болоня
Романо Проди. Снимка: архив, Reuters

Крадци обраха завчера семейния апартамент в Болоня на двукратния премиер на Италия и бивш шеф на Европейската комисия Романо Проди.

Бандитите нахлули в жилището му, докато той бил на нарочната ауденция, която папа Франциск даде в събота на представителна делегация от епархията на родния град на видния политик.

Проди бе в събота сутринта на площад „Свети Петър“ във Ватикана със съпругата си Флавия Францони и с още 12 хиляди болончани. Сред тях бяха известните попзвезди от града – столица на богатата област Емилия Романя - Джани Моранди и Франческо Гучини, които пяха на Светия отец прочути парчета от репертоарите си, пише "Монитор".

"Задигнаха моите и на жена ми спомени от цял един живот, като се започне от ценната брошка от нейната баба, подарена при миропомазването й, и се стигне до моите 38 дипломи и медали на "доктор хонорис кауза", връчени ми в най-престижните университети на света!" – оплака се 78-годишният Проди пред репортери.

Според полицията бандата престъпници явно била информирана за пътуването на семейството в Рим и влязла в апартамента с взлом в нощта на събота срещу неделя.

Освен множество документи и спомени от един богат политически и личен живот крадците прибрали и някои скъпоценности. По собствените му думи самият експремиер съжалява особено за неговия и на съпругата му часовници, както и за някои нейни бижута. Ако се вярва на техните и на полицията сметки, обща стойност на откраднатите ценности надхвърля 30 хил. евро.

В нарочно съобщение силите за сигурност в Болоня уточниха, че нито в апартамента на семейство Проди, нито в намиращата се в центъра на града кооперация, са били инсталирани съоръжения за видео наблюдение. Ето защо вече два дни полицаите щателно търсят престъпниците в записите на камерите на близкия голям площад "Санто Стефано", както и на тези из съседните улици.

Що се отнася до мотивите за кражбата, то освен чисто криминалните специалните служби не изключват и политически. Преди няколко години към Проди отправиха смъртни заплахи анархистите от нелегалната организация "ФАИ" и те бяха припомнени на няколко пъти. Ето защо задигането завчера на неговите лични документи би могло да се смята и за ново предупреждение на анархистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папето,е пратил кардинал,да го ограби а
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% са някои от източна европа , много е вероятно и да са българи
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неприятно! Все пак се случва дребните крадци да окрадат по-големите крадци.
4
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Дали се е тагнал у Фейсо, че е при папата?:)
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да НЕ СИ ПОМИСЛИ НЯКОЙ ЧЕ КРАДЦИТЕ " СЕ ЗАНИМАВАТ " С ПОЛИТИКА
2
3
 
4
 
! Отговори
Един преди 5 години
Баси в ква държава живеем! Тиквата веднага да подава оставка!
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ти сега папа