Как Китай си проправя път из България и в Европа

За 10 г. у нас са осъщесъвени 7 големи китайски вложения
24 апр 2018 15:30, Екип на Investor.bg
7
Как Китай си проправя път из България и в Европа
снимка: Getty Images News

Повече от десетилетие китайските политици и корпоративни лидери претърсват света с бездънните си портфейли. От Азия до Африка, САЩ и Латинска Америка - резултатите от инвестициите трудно могат да останат незабелязани, докато Пекин се издига като водеща световна сила. По-малко известно обаче е все по-сериозното присъствие на китайския капитал в Европа, пишат в свой анализ за Bloomberg икономистите Андре Тартар, Мира Ройанасакул и Джеръми Скот Даймънд.

Bloomberg събра данните, за да изготви най-комплексния досега анализ на китайското присъствие на Стария континент. Той показва, че Китай е купил или е инвестирал в активи за поне 318 млрд. долара през последните 10 години. През този период континентът е привлякъл с около 45% повече активност от китайска страна, отколкото САЩ, изчислено в долари. Обемът и произходът на някои от тези инвестиции, от такива в значима инфраструктура в Източна и Южна Европа до високи технологии на Запад, привлякоха вниманието на ниво ЕС. Редица лидери, сред които Ангела Меркел и Еманюел Макрон, настояват за обща стратегия за контролиране на настъплението на Китай към Европа, докато в някои южни страни се противопоставят на това.

Независимо дали става дума за закупуване на търговски имоти в Лондон, германски технологични компании, като производителя на индустриални роботи Kuka AG, скандинавски производители на автомобили, като Volvo Personvagnar AB, или такива производители на енергия, като швейцарската фирма Addax Petroleum Corp., китайските инвестиции са групирани в няколко ключови индустрии.

Икономистите на Bloomberg анализираха 678 завършени или текущи сделки в 30 страни от 2008 г. насам, за които има информация за финансовите параметри, и откриха, че китайските държавни и частни компании са участвали в сделки за поне 255 млрд. долара на Стария континент. Приблизително 360 компании са били придобити, сред тях са италианският производител на гуми Pirelli и ирландската лизингова компания за самолети Avolon Holdings.

Китайски дружества частично или изцяло притежават поне 4 летища, 6 пристанища, вятърни паркове в поне 9 страни и 13 професионални футболни клуба.

Как изглежда ситуацията в България и в конкретни сектори вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
2
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Китай рано или късно ще бъде спрян: робския труд,чрез който печели не може да продължава вечно,колко и да са наивни монголоидите.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-добре китайци, отколкото мангалайци
5
8
 
19
 
! Отговори
И преди 5 години
Каквото искат да правят само да изгонят сащ от тука
4
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по добре китайците отколкото руснаците. руснаците нямат пари и само изсмукват икономиката ни с монополи.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не става ясно къде е проблема? Няма лоши чуждестранни преки инвестиции! Това значи свежи капитали влели се в анемичната европейска икономика и това трябва само да ни радва.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както вчера написах в новината за Алибаба, дето наказвали американските компании - китайците не воюват, няма дива пропаганда, няма насилие, няма шум. Тихо мълком.Просто идват с парите си и купуват, купуват, купуват. Фирми така или иначе, но и все повече земя.
1
14
 
7
 
! Отговори
Сокол 9 преди 5 години
До сега Китай печелеше благодарение наниската цена на работната си сила и нулева социална политика. Но тази работна сила се оказва бреме поради количеството си и нормалните си потребности които нарастват. Така че може да се окаже по печеливш този който има по малкоработна сила добре заплатена и квалифицирана с добевана към нея сериозна роботизация и нови технологии а там вече първенци са високоразвитите кап страни.