32 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията
26 апр 2018 16:00,
101

Светът отбелязва 32 години от инцидента в Чернобил, което е най-голямата ядрена катастрофа в историята. Повече от три десетилетия по-късно човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана през нощта срещу 26 април 1986 година. Тя предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия бяха замърсени, а около 200 хиляди души бяха евакуирани от родните си места, разказва Bulgaria ON AIR.

Микола Волкозуб е украински военен пилот на 86 години. През 1986 година той се подготвя за първия си полет над злополучния реактор в Чернобил. Разказва, че се съгласява да извърши мисията въпреки че знае, че животът му е изложен на риск.

След като, преди 32 години, изпълнява три полета, продължили 19 минути и 40 секунди, Волкозуб е изложен на много голяма радиация. А самолетът му е трябвало да бъде погребан на така нареченото гробище за остаряло и извън експлоатация оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До срочно 91 Бъзикаш се нали?
72
1
 
1
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 87 Така е. Не само безплатна радияция , а и наша , братска , социалистическа.
71
1
 
3
 
! Отговори
У НАс е СТРАШНО преди 5 години
Ние сме тежко увредени от мед мафията в BUlgaria. проучени деца от Припят преселени в Донецк на 18 години нямаха никакви увреждания .всички имаха перфектни здрави зъби.. У НАС СТРАШНО ..МЕд мафията отравя милиони с ХЛОР токсични бойни отровни вещества подавани вместо питейна вода.. НА първо място сме в света по убити с инсулти,инфаркти,рак.,.милиони са трайно увредени с диабет.
70
1
 
2
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 5 години
У нас в Белене директор на съветските специалисти известно време бе Титков.Имаше трайни увреждания от проникващо облъчване от вражески за хората оръжия ..вероятно е облъчен по време на посещение и работа в зоната на аварията.Да го споменем с добро/ По време на анализи в Киев се оказва, че починалите съветски експерти и войници са убити с неправилна лекарска терапия..След привличане на институти по народна медицина не е имало много починали ..
69
1
 
0
 
! Отговори
вижте филми преди 5 години
Има интересни кадри от бомбандиране с вертолети на наши екипи/външна охрана на резервата за хора птици и приятели тн Земя/ влезли в реактора с цел неутрализация на аварията../Вижд а с е как МИ 26 е обстрелян от реактора и пада ..НАд Припят има обемно биосферна охрана/тн мултиоргазмена майчина охрана/НА филми може д а видите как облъчвани обемно от врагове на хората дозиметристи влизат в града и пробиват биосферната охрана..
68
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
След последната авария се оказа, че първи сме засекли радиоактивно замърсяване БЪлгарите..Едва след като пуснах инфо доклад до МАгате се появиха плахи съобщения за тн рутении..После излязоха карти с замърсяванията ..Веднага се доказа че в БЪлгария няма уреди за измерване на радиацията..Ползваните РР51 са негодни..МНого нови вкл западни са контролирани дистанционно
67
1
 
1
 
! Отговори
срочно преди 5 години
Киев да поиска от NATO разсекретяване на архивите .Според анализи става въпрос за нагла диверсия срещу СССР,,
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви хубави чернобилски салатки ядяхме тогава/а бяхме млади,крехки,ОТРОВИХТЕ ТОГАВА МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ/ ПОМНИТЕ ЛИ ДРУГАРИ И ТОВА СКРИХТЕ ОТ ХОРАТА,затова има такова увеличение на раковите заболявани в Европа,не е от демокрацията!А сега като бесни лаете "колко било лошо" защото медиите се превърнаха УМИШЛЕНО в говорилни на криминалния отдел на МВР и на болниците!
65
7
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименКъв изток бе отвори един учебник по която и да е естествена наука източняците се броят на пръстите на едната ми ръка.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е било по времето на соц-а, безплатна радиация и освен това не са тревожели хората излишно със стресиращи новини
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До онбашиятаАрабите дръпнаха назад заради религията ! Прекалено много се фанатизираха в религията , а религия и наука са несъвместими неща !
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано в нея година вятъра да е бил южен или западен :)) В края на Април е възможно доста.Че тея плазнодии никога не признават грешките си.
61
1
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 5 години
До запада е кадъренкадърните най-лесно отиват на опашката, щото се отпускат и стават мърди. те и арабите са били кадърни през 10ти век, тва математика, физика , астрономия, сичко са можели, ама сега къде са?
60
2
 
5
 
! Отговори
запада е кадърен преди 5 години
До АнонименИ като можеш да говориш по мобилен телефон, да си правиш снимки и да гледаш "плазма" да не си мислиш, че си по-умен от тия, които не могат ?........................Пишеш колкото за товариш страницата с излишни и без смислени коментари !Някъде да си видял да съм писал ,че аз съм умен ?! Не , но въпреки това пишеш излишни неща колкото за пълниш сайта с коментари лишени от смисъл ! Свят като цвят , хора различни ! ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ !
59
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 72Експерте още след първите ядрени опити става ясно че наземните взривове вдигат много радиоактивна пепел в атмосферата - а въздушните на порядъци по-малко е радиоактивното заразяване. 99% от всички опити правени в на открито са ВЪЗДУШНИ - това важи както за СССР така и за останалите ядрени държави.Да има заразяване но не е колкото Чернобил
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
самия пилот е доказателство че радиацията се отнася различно към хората и ние незнаем защо- с максимално облъчване на 86 години- а тия с минимално като нас защо умират по-рано- може би от палмовото масло дето хрупаме във вид на сирена и кашкавалии сладкиши- никой от тия продажне пу.тл.яци не смее да обели и дума вече 30 години а само търсят с какво да се захванат дето може да се плюе срещу руснацитенормален човек и да не е русофил ще го направите с пр.ост.ашките си изпълнения
57
6
 
5
 
! Отговори
запада е кадърен преди 5 години
До АнонименВярно е ,че сега един слънчев панел не може да задвижи двигател на кола , но след 10 или 15 г. вероятно ще може ! Преди 20 г. един телевизор тежеше 30 кг. и двама души трудно го вдигаха , но сега благодарение на запада има плазмени телевизори които тежат 2 кг. ! Преди 20 г. дори не можеше да си мечтаеш за джобен телефон ,с който освен ,че ще говориш ,ами ще можеш да снимаш видео ,да правиш снимки и прочие ! Всичко това е благодарение на запада , а не на руснаците ,арабите ,турците !
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека бил подложен на силна радиация,но си си докарал до 86г. ...да е жив и здрав.Ако ти е писано да се удавиш,няма да се обесиш.Факт.Само се чудя...тогава е бил на 54г. като военен пилот би трябвало отдавна да е в пенсия...
55
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До много скоро 66 Какво говориш? Това стане ли Русия умира. Нали живеят от нефт и газ.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нещастни промити мозъцив казахстан - града - семипалатинск май беше са провеждани почти всичкиядрени опити на ссср на открито - десетилетияразстоянието е приблизително еднаквотака че тава от чернобил е нищо в сравнение с предишното което трае десетилетияи сега вместо да скочите че 30 години ви хранят с отпадъци в лъскави опаковкикето нанася десетократно по-големи поражения на хопарата"свободните" журналисти и тролчетата от "неправителствените" организацииусилено ви тъпчат с глупости