US властите разбиха руското консулство в Сиатъл

Руското МВнР: Рядко зрелище – разбойнически държавен захват
Обновена: 26 апр 2018 07:32 | 26 апр 2018 07:20, Анисия Иванова
82
US властите разбиха руското консулство в Сиатъл
Снимка: БТА

Представители на САЩ са проникнали в сряда в резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл, щата Вашингтон, след като са счупили ключалката на входната врата. Това каза пред кореспондент на ТАСС източник от посолството на Русия в САЩ, съобщава "Фокус".

Според източника "американците" са включили осветлението в резиденцията и са пристъпили "към чупене на ключалката на вратата на пристройката“.

По-рано за опитите на представителите на САЩ да проникнат в резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл съобщи завеждащият консулския отдел на посолството на Русия в САЩ Николай Пукалов. Според думите на дипломата руската страна оценява днешните американски действия като нарушение не само на международното право, но и на националното законодателство на САЩ.

Пукалов е разказал пред ТАСС, че руските дипломати са изнесли архива и най-ценното оборудване от Генералното консулство в Сиатъл. Администрацията на САЩ нареди резиденцията на генералния консул в Сиатъл, която е собственост на Русия, да бъде освободена до края на вторник.

"Побързайте, за да видите: американските власти започнаха завземането на комплекса сгради на руското Генерално консулство в Сиатъл. Рядко зрелище – разбойнически държавен захват“, написа във връзка със случващото се говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. В момента МВнР на Русия анализира постъпващата информация. "Принципната оценка ще дадем утре по време на брифинга", обеща тя пред руското издание "Взгляд“.

В крайна сметка, отварянето на портата на дипломатическото ведомство беше направено под специално поставено платнище – за да не види никой, пише още "Взгляд“.

"В момента присъстваме на това как американската страна се опитва в нарушение на всички наши дипломатически и консулски конвенции, както и на собственото си законодателство, да проникне на наша територия“, констатира в коментар пред ТАСС дипломатът завеждащ консулския отдел на руското посолство в САЩ Николай Пукалов, който е присъствал на мястото на събитието.

Забавният детайл: американците прикриха отварянето на портата на територията на консулството, скривайки със специално покривало действията на работника. Съдейки по всичко, за да не обиколят света позорни кадри от това как САЩ отварят ключалката на портата, водеща на територията на друга държава, добавя изданието.

Генералното консулство в Сиатъл прекрати дейността си в края на март. Закриването му е следствие от решението на Доналд Тръмп. Напомняме, че във връзка със случая Скрипал от САЩ бяха изгонени 48 руски дипломати, както и 12 сътрудника на руската мисия при ООН. Тогава беше обявено и закриването на Генералното консулство в Сиатъл. "Но този ход, най-вероятно, е планиран от Вашингтон по-рано и просто е бил отложен в очакване на подходящ повод“, заяви посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов.

"Взгляд" пише, че американската страна даже не се е замислила да съгласува версиите си. Както напомни Антонов, официални представители на администрацията на САЩ са твърдели, че закриването на консулството в Сиатъл е предизвикано от "неговата близост до базата за подводници и производството на най-големия изпълнител на военни поръчки – "Боинг“. "И каква е връзката тук с делото за отравянето на британския агент Скрипал и неговата дъщеря“, задава въпрос руският посланик.

Американската страна твърди, че има пълно право да се разпорежда със сградата, тъй като тя вече няма дипломатическа неприкосновеност – т.е. по международните норми повече не е територия на Русия. Властите на САЩ отнеха дипломатическата неприкосновеност на зданието чрез нота, както съобщи на 30 март генералният консул Валерий Тимашов. Но Москва все още не е дала съгласие на САЩ за снемането на неприкосновеността, което бе припомнено на "американските партньори“ от руското посолство във Вашингтон.

"Ако сградата на мисията вече няма имунитет, то, може би, американците имат право да действат така. В противен случай – не“, заяви пред вестник "Взгляд“ доцентът от катедрата по политическа теория в МГИМО Кирил Коктиш. Що се касае до взлома, то „това е пиар събитие, което се прави за вътрешна консумация“, подчерта Коктиш. „То трябва да демонстрира твърдостта на американските власти по отношение на Русия. На Тръмп му писна да го обвиняват, че е руски шпионин. Ясно е, че това няма да влоши много отношенията между САЩ и Русия, тъй като те и без това са изключително лоши“.

Сега Москва има право да отговори с огледални мерки, смята председателят на Комисията за защита на държавния суверенитет в Съвета на Федерацията на Русия Андрей Климов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Щом са ползвали покривало това си е знак, че вършат нещо нередно и не искат да се види. Точно като крадците дето слагат лепенки по шпионките на съседните врати.
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е САЩ ...да не е нашата държавичка пълна с консумолци. Там правят, каквото сметнат за добре за техния интерес. На тяхна територия могат да чупят всеки ден ключалки, ако решат ...кво ще стане ?:)))
52
2
 
4
 
! Отговори
знаещ958 преди 5 години
Тук пишещите като гледам са повечето организирани. Вероятно от редовните посетители на яз. Копринка. Под строй. И мненията удивително еднакви , приличащи на лозунги за агресори , милитаристи и т.н. Много старателни писачи все пак трябва да вземат някоя паричка.Но не вярвам да искат рубли по, скоро евро.
51
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам защо пищи рускинята. Американците са им дали срок да се изнесат. Те не са го спазили и американците си спазват закона. Няма да ги оставят да шпионират още една година.
50
6
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 5 години
"Айде стига с тея бомби над София, било е война. По тая логика германците трябва да нямат никакви отношения с Америка и Англия"За мен това е вопъл на национален предател, безродник и гавра с паметта на невинно загиналите хора и с чувствата на техните близки! На война, бастардче мамино, воюват с противника, а англо-американците избиваха невинни хора в България, в Германия, в Корея, във Виетнам, Ирак и къде ли не! Защо не бомбардираха заводите на "Форд" и "GM" в Германия, а мирния Дрезден?
49
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 48 преди 5 години
Кой си ти бе, че ще гониш някого от МОЯТА страна? Я се дръж прилично!
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всичко това е заради световните зулуми, които свърши кукувицата Тереза. Британия е все още империя , и то империя на злото. Даже и Америка им се връзва.
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време войните бяха войни, всичко беше разрешено, но след като се подпишеше мирен договор, нещата приключваха.Сега света е в постоянна *** война - без официално начало и няма да има официален край. Обаче всички действия са разрешени - мръсни трикове, пропаганда, подслушване на "приатели", непризнаване на чужди територии, елиминиране на противници и т.н.
46
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахахам американците си показаха какви банити са всъщност
45
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Но Москва все още не е дала съгласие"Кой се интересува от "матушка"?
44
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рускиня:Събирай си Новичок'а и си заминаваха за руския Гулаг !
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ima li oschte vqrvaschti v pravoto na USA terorista
42
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като не са напуснали сградата в указания срок и не са я предали на властите какво искат. Захарова за какво плаче, за нещо по-твърдо ли? Прави са властите, ако искатмогат и да я взривят. Ще чакат лилипутин да му дойде келът да я освободи. Айде холан.
41
5
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А СЕГА И РУСНАЦИТЕ ПО СЪЩИЯ НАЧИН НО БЕЗ ПОКРИВАЛО НА РАБОТНИКА А ЗРЕЛИЩНО И С МНОГО МЕДИИ ТА ЦЯЛ СВЯТ ДА ВИДИ КАКЪВ Е ОТВЕТНИЯТ ПЛЕСНИК. ЩОМ СА НА ТЕРТОРИЯТА НА РУСИЯ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Banditizym Tova e vse edno voina da razpalisch bez obqvavane Kauboite i pravo nema takova neschto
39
13
 
5
 
! Отговори
до Българина преди 5 години
До БългаринаВ огледалото всеки вижда себе си. Ако ти виждаш жалко същество, не си мисли, че всички са като теб. Да мога да пиша и се гордея с това. Такива като теб са ми смешни - диванни стратези и панелни анализатори, които на 2 ракии и една салата почват да се кланят на Русия и да плюят по България и българите.
38
22
 
12
 
! Отговори
До Рускиня преди 5 години
До рускиняДа ти припомня ли кога Русия бомбардира Варна и Балчик? И как 10 години обират държавата със скъп нефт и газ и скъпи горива? Ако не ти харесва България и българите - свободна си да се върнеш в *** от която си се довлякла тук. Приятен път!
37
2
 
5
 
! Отговори
Българина преди 5 години
До 44, а ти. Поне можеш да пишеш нали? Сега вземи едно огледало и погледни в него, ще видиш едно жалко същество в отражението му.
36
1
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
До БългаринаТи пък аккъв българин си? На родния си език не можеш да пишеш правилно.
35
14
 
34
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
Боже ,колко слагачи в този форем. Предполагам топлите чувства към САЩ идват от това че:1.бомбардирали навреме софия и избили доста хора.2. Хвърлиха бомба над Горна Баня. 3. Щавят със сметки на трите марици. 4. безплатно ползват военна база. Ами след толкова благинки - разбирам ги слагачите. Жалки роби.