Днес: Девет от десет венецуелци си лягат гладни!

Венецуела затъва в разочарование преди очакваната победа на Мадуро
16 май 2018 22:25, Елка Василева
60
Днес: Девет от десет венецуелци си лягат гладни!
Снимка: архив, Reuters

Венецуелците се готвят да гласуват на избори, които президентът Николас Мадуро изглежда почти сигурно ще спечели. Продължението на това управление се очаква да удължи икономическата и политическата криза в страната и да предизвика още страдания и да принуди нови хора да емигрират, пише ДПА.

Предизборни плакати, които може да се видят във венецуелската столица Каракас, показват един от кандидатите за президент повече от останалите: президента Николас Мадуро, който се очаква да постигне лесна победа в атмосфера на апатия и безразличие.

"Мадуро ще спечели. Няма значение дали ще получи някакви гласове. Той ще спечели", каза транспортен предприемач, който не искаше името му да се публикува, в навечерието на изборите в неделя.

Бойкот на повечето опозиционни партии, подкрепата на държавния апарат и предполагаема готовност на проправителствената изборна власт да фалшифицира резултатите се очаква да гарантират на Мадуро втори мандат.

Повечето венецуелци обаче са прекалено загрижени за оцеляването си, за да се тревожат за изборите, пред почти празните супермаркети редовно се извиват дълги опашки, а хора ровят в боклука в търсене на храна.

"Днес девет от десет венецуелци си лягат гладни", казва Лилиан Тинтори - активистка за човешки права, чийто съпруг - дисидентът политик Леополдо Лопес, е под домашен арест по обвинения в извършване на насилие.

Мадуро, 55-годишният наследник на социалистическата "Боливарска революция" на покойния президент Уго Чавес, ще има само един сериозен съперник. Това е бившият губернатор на щата Лара Хенри Фалкон, на 56 години, от когото опозиционният съюз "Кръгла маса за демократично единство" се отрече, след като той не прие неговите призиви за бойкот.

Другите кандидати - евангелисткият пастор Хавиер Бертучи и дисидентът чавист Рейналдо Кихада - са по-малко познати.

"Силни кандидати, които могат да спечелят избори, са в затвора, лишени са от право да се кандидатират или са в изгнание", каза Тинтори за ДПА и посочи, че политическите затворници са 398.

Някогашен привърженик на правителството, превърнал се в дисидент, Фалкон се зарече да въведе паралелна валута в икономиката, да освободи политическите затворници и да възстанови връзките със заклетия враг на Мадуро, Съединените щати.

Мадуро нарече съперника си "Фалтръмп" (от falso - фалшив), визирайки президента на САЩ Доналд Тръмп, и го обвини, че иска да "предаде отечеството на грингос (американците от САЩ) и европейските олигарси".

Същевременно обаче президентът насърчи кандидатурата на Фалкон, подхранвайки подозрения, че той е подставено лице на правителството, използвано да легитимира победата на Мадуро.

Въпреки че някои допитвания през април поставиха Фалкон начело, на митингите му се събират малко хора, докато венецуелците масово демонстрират срещу недостига на вода и спиранията на електроснабдяването.

Откакто пое властта след смъртта на Чавес през 2013 г., Мадуро е начело по време на задълбочаваща се икономическа криза, разпалена от падането на цените на петрола, основния износ на Венецуела, както и от дългогодишно лошо управление, корупция и правителствени преразходи.

През последните 12 месеца инфлацията достигна 13 779 процента, според контролираното от опозицията Национално събрание. Националната валута, боливарът, е толкова обезценена, че е нужна цяла торба с банкноти, за да си купиш дори и няколко дребни сладки.

"Много деца припаднаха тук в училищния двор, защото нищо не са яли" казва готвачът Ясири Паредес. Тай работи за хуманитарна организация, която приготвя храна за ученици в Каракас.

Над 88 000 болни от ХИВ междувременно са останали без антивирусни лекарства, казва Франсиско Валенсия от неправителствената координационна група за здравни грижи "Кодевида".

"Вероятно няма държава в света, която да е загубила толкова много за толкова кратко време", казва Фил Гънсън - аналитик от Международната кризисна група.

Правителството потуши протестите с твърда ръка и през миналата година над 100 души бяха убити по време на демонстрации. Много от обикновените хора, интервюирани от ДПА, не искаха да говорят официално.

"Ако Мадуро спечели, ще се преместя със семейството си в Еквадор", категоричен е транспортният предприемач Хоел Сантяго - един от малцината, позволил името му да бъде споменато.

Политическата и икономическата криза засили миграционната вълна, отвела около 3 млн. венецуелци в САЩ, Испания и латиноамериканските държави, откакто Чавес взе властта през 1999 г., според данни на експерта по миграция Томас Паес Браво.
"Правителството остава на власт, главно защото има подкрепата на въоръжените сили", каза Гънсън.

Опозиционният съюз призова избирателите "да оставят улиците пусти" вместо да гласуват на изборите, които САЩ, повече от 10 латиноамерикански държави и Европейският съюз осъдиха като недемократични. Мадуро, който обвинява за икономическата криза "мафията на олигарсите" и обеща да даде начало на неуточнена още "нова икономика", междувременно призова електората да му даде 10 милиона гласа - цел, която дори и обаятелният Чавес не постигна.

"Правителството заплашва най-много работещите в държавния сектор, че ще загубят работата си, ако не гласуват", каза Гънсън.

Очаква се обаче някои хора да гласуват по своя воля за Мадуро като политически наследник на Чавес.

"Все още има хора, които вярват в чавизма", казва Гънсън. "Подкрепата за Чавес беше нещо почти религиозно, нещо твърде емоционално".

Ако Мадуро спечели, както се очаква, той няма да има друга възможност, освен да продължи да ограничава свободите и да радикализира режима си", прогнозира директорът на социологическата агенция Делфос Феликс Сейхас.

"Не можем да чакаме повече", казва Тинтори, "защото всеки изминал ден означава още смъртни случаи във Венецуела, още масово заминаване, още криза". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Политическата и икономическата криза засили миграционната вълна, отвела около 3 млн. венецуелци в САЩ, Испания и латиноамериканските държави... от 1999 г."Ако съпоставим тези цифри с родна България - от 1999 г. са емигрирали повече от 1 млн. на 8 млн. тогава българи! Във Венецуела 3 млн. към 30 млн. население! Който може да смята - излиза че сме по-зле от венецуелците съгласно безпристрастните цифри!
45
0
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Въпросната кака ходила ли е до Венецуела лично да се убеди в "мизерията" или е по-удобно да прави преразкази по разкази на опозиционери и НПО-та там? Явно в съседна доминирана от мафията Колумбия, всичко е ОК щом се подчиняват на който трябва.... Тези надминаха в пъти пропагандата на БКП навремето за "гнилия" запад!
44
2
 
0
 
! Отговори
xy преди 5 години
По света има различни видове социализъм.Но там където се установи руския му вариант става страшно.Мизерия,тотална диктатура, пълно безправие на населението,липса на перспектива,липса на потребителски стоки,накрая токът и храните изчезват съвсем.Докато не обесят мъдуркото и комания все ще е така.
43
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Йоцо гледа... преди 5 години
Е па, нали досега строиха комунизъм ??? Явно при комунизма ставаш и лягаш гладен ! Ееее,това сме го изпитали на наш гръб! Да бяха ни питали когато си строиха комунизъм........,щехме да им кажем.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама важното е, че ще построим комунизма! Ура, другарки и другари! И пак 99,9% да гласувате за другаря Мадуро.
41
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 от 10 българи си лягат гладни, вие за венецуелците сте се притеснили
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И както сме най-бедната държава в ЕС, нашата минимална заплата е 2 пъти по-голяма от тази в любимата ви русия :)
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПукаКажете колко Български пенсионера ровят по кофите и си лягат гладни...Колко?Аз не познавам такива.Никога не съм виждал пенсионер да рови в кофа.За сметка на това с такива, които хвърлят пачки през терасите е пълно.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До noFreemanдо преди 2-3 години бензина им беше символичните 0,03 центаЕ така беше, ама им отваряха границите периодично да отидат в съседна държава да си купят с.апун, тоалетна хартия, захар и брашно.
37
1
 
15
 
! Отговори
Че Гевара преди 5 години
Девет от десет венецуелци си лягат гладни??? Важното е венсеремос да има. Никой не ви обещава че няма да сте гладни. При социализма/комунизма искаме да няма богати. Е, това за нас не важи, но други богати няма да има. Венсеремос, ще победим!!
36
2
 
14
 
! Отговори
Дрът Прозтаг преди 5 години
Петрол гази гладен ходи! - диагноза
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализъм в действие.
34
7
 
23
 
! Отговори
t-rex преди 5 години
Поредното доказателство, че комунизма и социализма не работят... Естествено винаги ще се намерят мързеливи и глу-пави люде дето ще го възхваляват защото комунизма е мечтата на мързеливия глу-пак.Естествено на тях всеки път са им виновни американците, европейците и извънземните!
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето защо въртоглавите не трябва да се допускат да помиришат и да не идват на власт. Ще фалират държавата.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези построиха социализма. Ние само се пънем.
31
5
 
1
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
До 26: ХА,ХА,ХА, либерастче.
30
3
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Аспарух 24 Ами защото са болни от социализъм, за това ще гласуват за Мъдурко.А бозата е в главата ти.
29
14
 
24
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 15 000 % инфлация. Браво. А при Жан инфлацията беше само 3 000 %.И сега има хора които твърдят, че Жан няма вина. Виновно било международното положение , слънчевото затъмнение и разбира се Сорос.Сега да се сравнява България с Венецуела е лудост.Но лудостта не се лекува.У нас е по добре от Русия.
28
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Гатанка 7 Социализъм.
27
7
 
13
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Така е , социализма прави "чудеса".И ние още не можем да се отърсим.