Ужасяващо: Самовзривяват себе си, но и собствените си жени и деца!?

"Тези семейства са убедени, че ще се озоват заедно в рая"
21 май 2018 21:45, Елка Василева
81
Ужасяващо: Самовзривяват себе си, но и собствените си жени и деца!?
Снимка: Reuters

Това е нов вид тероризъм: в Индонезия вече се самовзривяват цели джихадистки семейства - заедно с жените и децата. Какво стои зад това ново измерение на терора?

"Просто не ми го побира умът“, казва кметицата на Сурабая, острова Ява, Три Рисмахарини. Вярващата мюсюлманка и майка на две деца не успява да прикрие сълзите си пред телевизионните камери, когато научава за самоубийствените атентати срещу три черкви, извършени миналата неделя от шестчленно семейство.

Родителите и техните опасани с боеприпаси четири деца на възраст между 9 и 18 години са се самовзривили едновременно, причинявайки смъртта на 13 души. Ранените са над 40, пише Дойче веле.

Същия ден загинаха и още трима души - мъж и жена, заедно с едно от децата си, когато в жилището им в град Сидоарио по непредпазливост е било задействано взривно самоделно устройство от същия тип, както това в Сурабая на остров Ява.

Ден по-късно пък петчленно семейство се самовзриви пред входа на полицейското управление - също в Сурабая, а едно от децата им оцеля като по чудо, но с тежки наранявания.

И трите семейства принадлежат към свързаната с "Ислямска държава" терористична мрежа "Джамаа аншарут дауалах".

Новите измерения на терора

И преди в Индонезия е имало терористични нападения. След демократизирането на страната през 1998 година екстремистката групировка "Джамаа Исламия" извърши серия от смъртоносни атентати, сред които и атентата в туристическия център Кута през 2002 година с над 200 загинали. Но тези терористични атентати бяха извършвани предимно от мъже. Жените в семействата на терористите или изпълняваха куриерски поръчки, или участваха в подготовката на атентатите. В много редки случаи за пъклените си дела терористите са използвали също и деца-сираци.

Още по темата

Последните атентати в Сурабая обаче имат други измерения.Това бяха първите в света самоубийствени атентати, извършени от цели семейства. Експертите по въпросите на тероризма обаче не са изненадани от това развитие. Според оценките на властите 700 индонезийски семейства са заминали за Сирия, за да се присъединят към ИД. След поражението на джихадистките милиции в Индонезия са се завърнали около 500 привърженици на ИД - мъже, жени и деца. Властите обаче все още не са установили дали атентаторите-самоубийци от Сурабая са били в Сирия.

Терорът като семейно начинание

"От самото начало ИД беше нещо като семейно предприятие“, казва директорката на Института за политически анализи на конфликтите в Джакарта Сидни Джонс. Мъжете е трябвало да воюват, а жените да раждат и възпитават нови бойци. "На жените обаче, повлияни от социалните медии, не им е била достатъчно тази второстепенна роля. Те са искали да участват по-активно в битката на ИД и са се възхищавали на атентаторките-самоубийци в Палестина, Ирак и Чечения“, казва експертката по въпросите на тероризма.

Индонезийската терористична мрежа "Джамаа аншарут дауалах" е привлякла много разочаровани от прекратяването през 2009 г. на въоръжената борба на "Джамаа Исламия". Преди всичко млади джихадисти, обучени в Афганистан или Филипините, преминали през ИД, се връщат обратно след края на нейното господство в Сирия, настроени срещу индонезийската полиция, която през последните години арестува и ликвидира безброй членове на "Джамаа Исламия".

Индонезия инвестира много средства в борбата срещу тероризма и успя да предотврати много атентати. Но в страната няма условия за дерадикализиране на терористите и техните близки. Програми за реинтеграцията на цели семейства пък изобщо не съществуват. Председателят на Комисията за закрила на децата Сусанто призовава правителството да отделя по-голямо внимание на проблема с радикализирането на подрастващите.

Безспирна индоктринация

Нито едно от децата, участвали в самоубийствените атентати в Сурабая, не е посещавало училище. По данни на полицията, те са живеели напълно изолирано и са били посвещавани още от най-ранна възраст чрез джихадистки видео клипове. "Тези семейства са убедени, че ще се озоват заедно в рая. Според техните представи бащите не могат да изоставят децата си. Вероятно те взимат жените и децата си, за да не бъдат по-късно стигматизирани“, казва бивш член на "Джамаа Исламия", който днес се грижи за отхвърлени от обществото деца и жени на арестувани терористи.

Сидни Джонс смята, че най-важната задача на държавата е да разкрие съществуващите семейни терористични мрежи. Индонезийските специални части за борба с тероризма разкриха и задържаха още две семейства, които са били във връзка с други атентатори. "Правителството трябва да проучи какво са движещите мотиви на тези семейства, преди да разработи концепция за противодействие на явлението. След като само два дни бяха извършени атентати от три семейства, това означава със сигурност, че има и много други, които са готови да сторят същото", посочва Сидни Джонс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
решение преди 5 години
Бог всъщност е слънцето. Евреите политизират явлението за да оцелеят в Египет.Впоследствие Константин се принуждава да го кодифицира в библията за да удържи положението във Византия.Арабите за да оцелеят създават Курана по подобие на Талмуда.Комунистите се кланят на червени петолъчки.Нищо ново, просто преместени кокали от един гроб в друг.Правилния подход е като се проповядва че до рая се допускат само тези които са посегнали на живота си без да са нанесли щети на околните.
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно се чувстват тормозени и малтретирани и перспективата да живеят страдайки не им харесва. Явно предпочитат да нанесат максимални щети и да умрат за да не носят последствията за щетите, които са нанесли. Какво ли трабва да си им направил на тези хора за да стигнат до там?
51
2
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
Не си познал, мюмюне. Много хора вярват, защото Бог наистина съществува, просто на теб и всички като теб, това не им харесва.
50
0
 
3
 
! Отговори
инспек-тората преди 5 години
Тоя салам,ми се вижда менте,и то много менте
49
2
 
0
 
! Отговори
Джама аншоа алях преди 5 години
Ислям - религия за високо интелигентни!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка философия, която убеждава хората че нищо не зависи от тях, а трябва да се подчинява на думите на проповедник, книга или някаква небесна сила води до превръщането им в роби. Бедност, неграмотност и страх са трите най-ефикасни оръжия за подчиняване на стадото. А пастирът винаги е един - този, който държи оръжието.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убиеш ли един човек все едно си убил целият свят,спасиш ли един човек,все едно си спасил целият свят.Нещо не се връзва,има скрит под- текст
46
0
 
3
 
! Отговори
Добре правят преди 5 години
Тъкмо няма да се размножават в противниковия лагер.
45
1
 
4
 
! Отговори
рамбо преди 5 години
КО ши кажи Папата по въпроса а
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо искам да кажа ан тези които не знаят и на тези които са забравили. 10-те Божи заповеди в трите религии /юдейска, християнска и мюсюлманска / са еднакви .Освен това самоубийството и в трите религии е грях. това означава, че исляма е престъпление и голям грях който се крие зад последната религия - мюсюлманството.
43
4
 
17
 
! Отговори
ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ! преди 5 години
Промити мозъци. Кой от тях е образован и умен човек да помисли какво върши ? При тях грамотност на жената се счита за престъпление. обърнете внимание, че повечето деца които изпращат да се самовзривят са момичета. Някой от религиозните им и духовни водачи им е втълпил че ако се взривят заедно с цялото семейство ще бъдат в райска градина заедно, а на младежите с бушуващи хормони втълпяват че ако се взривят при атентат на небето ги очакват 72 девици. Семейството на атентатора получава пари.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исл**ът е рак за човечеството и метастазите са навсякъде по света,и стига приказки за дерадикализиране, нещо, което е напълно невъзможно.Освен да се откажат завинаги от ислама, което за промити от най-ранно детство е също невъзможно.
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До християнин - Кажете истината-ислямът в неговото същност,е античовешка философия...Пропагандата ти е погрешна! Панкомунизмът е в основата на това! Сега е променена тактиката. Пнакомунизмът използва исляма да разширява влияние. С атеизма срещу християнството световният комунизъм не успя, но нанесе чудовищни поражения, в т.ч. и на българите в България!
40
9
 
13
 
! Отговори
християнин преди 5 години
Кажете истината-ислямът в неговото същност,е античовешка философия.Ислямът е изродена философия,чиято цел е унищожаване на човечеството.Не го ли разбрахте!Къде в исляма има добро,състрадание,човеколюбие и пр?Има само омраза и призиви за убийства и унищожение на друговерци.Светът трябва да унищожи исляма,защото исляма ще унищожи нас!
39
7
 
21
 
! Отговори
Кръстоносец преди 5 години
Ето това е исляма ... не са нежни други коментари. Умишлено промиване на мозъците на хора умишлено държани в простотия и невежество. Исляма е вредна за човечеството религия и всички християни които подкрепят и толерират исляма са престъпници.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не изглежда ли тази голяма и основателна статия като пропаганда на тероризма?
37
4
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Много хора тук си мислят, че вярват в Бог, в Иисус, в съществуването на Рай, Ад... Всъщност те не вярват, а просто много, много се надяват да съществува Бог. Тези джихадисти, които взривяват себе си и семействата си и онези, които пилотираха самолетите от 9/11 наистина вярват.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пак ще са заедно, но в Ада.
35
3
 
18
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Това не е ужасно, а нещо хубаво. По този начин *** ще ограничат популацията си.
34
3
 
49
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Има решение - съвсем прясно - като това с рохингите - цялата им *** беше прогонена от държавата в която безчинстваха.Лошото е , че плана за унищожаване на бялата раса върви.Тълпи от полудиваци - заливат Европа.Докато Тръмп строи стени по мексиканската граница, а Австралия праща мошениците по острови на 3800 км. от територията си - Европа събира скрапа организирано и ни го докарва - да го храним и обгрижваме, докато той ни избива.