Западен печат: Ще я бъде ли срещата Тръмп-Ким?

Президентът на САЩ предупреди, че тя може да бъде отложена
23 май 2018 11:30, Елка Василева
10
Западен печат: Ще я бъде ли срещата Тръмп-Ким?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп постави под съмнение изгледите за провеждане на срещата между него и севернокорейския лидер Ким Чен Ун следващия месец въпреки опита на Южна Корея да спаси потенциално историческото събитие, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Тръмп, който разговаря вчера с южнокорейския президент Мун Дже Ин в Белия дом, намекна, че планираната за 12 юни среща в Сингапур може да бъде отложена.

Набързо подготвеното посещение на Мун в САЩ имаше за цел да успокои американското правителство, което показа загриженост, че срещата през юни може да пропадне, и раздразнение от представянето на южнокорейския президент като посредник. Мун изрази увереност, че Тръмп може да постигне сделка, макар да призна, че някои хора са скептични по отношение на срещата.

Още по темата

Южна Корея от месеци се поставя в положението на посредник между САЩ и Северна Корея, но през последните дни напрежението се покачва заради въпроса за денуклеаризацията на Пхенян.

Американски служители, в частност твърдолинейният съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, смятат, че поемането на твърд ангажимент за "денуклеаризация" е важна първа стъпка за Северна Корея, но Пхенян продължава да поддържа неясна позиция как може да се освободи от ядрените си оръжия въпреки по-ранните обещания за това, отбелязва "Файненшъл таймс".

Тръмп призна, че планираната за 12 юни среща с Ким може да не се състои, ако Северна Корея не изпълни определени условия, които не бяха посочени. Това става в момент, когато нараства тревогата, че готовността на Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия се преувеличава, пише британският в. "Таймс".

Тръмп повтори обещанието си, че ядреното разоръжаване ще бъде възнаградено с икономически растеж и гаранции за сигурността. Той също така намекна, че обединението на Корейския полуостров все пак е възможно. Има информация обаче, че в частни разговори американският президент изразява опасения, че срещата в Сингапур може да се превърне в "неловка политическа ситуация", посочва "Таймс".

Тръмп допусна възможността за постепенно спиране на севернокорейската програма за ядрени оръжия, отстъпвайки от искането си Ким напълно да се откаже от своя арсенал без ответни американски отстъпки, изтъква американският в. "Ню Йорк таймс".

Президентът на САЩ направи този намек за гъвкавост, след като миналата седмица Северна Корея обяви, че никога няма да се съгласи едностранно да се откаже от оръжията си, и дори заплаши да отмени планираната за юни среща на върха в Сингапур.

Изказването на Тръмп, изглежда, беше по-скоро опит за запазване на срещата му с Ким, отколкото промяна в политиката. То показва, че американският президент е готов да се откаже от поддържаната месеци наред твърда позиция по отношение на Северна Корея и че три седмици преди планираната за юни среща Белият дом все още се опитва да намери стратегия за преговори с Пхенян, коментира "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСпоред официална статистика от американското правителство близо 40 милиона американци са на купони за храна. Баш не са гладни. Помня като бях 2013 в Лос Анджелис на бригада, след 7 вечерта улиците ставаха непроходими от клошари...
9
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Чун ким не знаем...
8
0
 
6
 
! Отговори
Кратко, ясно, делово преди 5 години
Ким ясно каза преди седмица, че САЩ разиграват наивна комедия и ако не спрат военните учения, няма среща. Точно каза, че градейки икономиката си, КНДР никога не е възлагала надежди на сътрудничество със САЩ, няма да възлага и за в бъдеще. И че сравнението на Либия с КНДР е голяма глупост. Изрази разочарованието си от лъжепатриотичните съветници на Тръмп, които ръсят врели-некипели.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е американския бай *** и лъже като калинка и Обама беше същия, каквито американската демокрация корупция и калинки такава и у нас. Тръмп няма никакво обраование, а *** в САЩ вземат дипломи лесно за да не бъдат обвинени учителите им в расизъм и дискриминация.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай и САЩ се разбраха за търговията и Ким се дръпна :)
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той Тръмп няма зор за среща, в Америка не са гладни.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изнудването на СК нека започне .... ....сега!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким не разговаря с държави-терористи.
2
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
на трьмп не може да се вярва кимчо да не си разрушава ядрения полигонне разбрахме сащ какво ще отстьпят ам бази кораби учения каквогмо фьстьчено масло не им трябва на кореиците
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп се уплаши от Ким. Ще продължи безопасно да туитва онлайн.