Арести след операция срещу робския труд на Острова

Най-малко 13 хил. души - жертва на модерното робство
33
Арести след операция срещу робския труд на Острова
Снимка: архив, Ройтерс

Британската полиция съобщи, че в резултат на едноседмична операция срещу "робството" на работното място са били спасени десетки жертви на този вид експлоатация и са били извършени няколко ареста, предаде Ройтерс.

В съвместно съобщение на Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби (GLAA) и на Националната агенция за борба с престъпността (NCA) се казва, че са били открити около 50 предполагаеми жертви, а 10 души са арестувани по подозрение в използване на робски труд.

По правителствени оценки в Обединеното кралство най-малко 13 000 души са жертва на модерното робство - използвани за принудителен труд, сексуална експлоатация или като домашни слуги. Според полицията броят им вероятно е по-голям и възлиза на десетки хиляди.

Националната агенция за борба с престъпността е получила през 2017 г. 5145 сигнала за предполагаеми жертви на робски труд, повече от 2016 г., когато сигналите са били 3804. Те са били свързани със злоупотреби в салони за красота, на строителни обекти, във фабрики, ферми и автомивки.

Във Великобритания една трета от жертвите на модерното робство полагат принудителен труд. Това са предимно мъже от България, Чехия, Естония, Полша, Румъния и Словакия, каза Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
www преди 5 години
АЛООО ЦЕЛИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ Е РОБОВЛАДЕЛСКИ....
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и тук е така,шест дневна работна седмица,допълнителни часове въпреки това,незаплащане на по-висока тарифа за извънредните и празнични часове,никаква защита от профсъюзи и недопускането им в частните фирми,държане на висок тон и непрекъснато натякване за липса на производителност,както и никакво отблагодаряване за висока производителност,незачитане на празници или орязване на почивните дни и т.н. и т. н.,изобщо тук сме просто работници но не и хора,никакви права,никакви защити
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и няколко нашенци!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...нямало цензypa, а
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...и не е модерно робство, защото няма такава мо.да, а съвременно робство. Да кажеш за робството че е модерно, е като да рекламираш робовладелството, с което ставаш съучастник в престъпление от световен мащаб. Не пишете нелепици, джурналисти такива!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази стройна система за ограбване на труда е толкова добре шлифовата и смазана, че никой адвокат няма шанс в съда, дори и ти да си прав. При нас системата беше въведена от баш дпс сайбията и се нарича подизпълнител. Изпълнителят е "нашо момче" и се плащат големите кинти на него, а за подизпълнителя трохи или понякога един среден пръст...дпс е тумор в здраво тяло.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бледоликите островитяни, премесени тук-там с афро-карибски и индо-пакита още си карат по старите колониални методи. Новите им съграждани са превзели пазара на новодошли и си пишат актив пред бледоликите. Бледоликите пък нехаят за експлоатацията, защото им е изпълнен плана. И кръгът се затваря. В германистан е същата картинка:турчаците ловят новодошли на въдицата с щедри обещания и после ги влачат с парите години, ако си ги вземат. дюнерджиите се мазнят на германците и обещават, а дойчо нехае.
15
4
 
16
 
! Отговори
frezko преди 5 години
За робски труд в България е виновен единствено Бойко Борисов и *** некЪ-дЪрни управници ама тях няма кой да ги хване и тикне в затвора защото всички са една политическа и икономическа мафия,която безчинства както си иска и определя съдбата на 6 млн.души.На народа му харесва да бъде държан беден да бъде модерен роб и затова продължава да избира едни и същи мафиоти на всички избори.Оказа се че модерното робство тук е законно и нещо напълно нормално.
14
4
 
17
 
! Отговори
До това е 13 преди 5 години
"Аааа не може да бъде в тази демократична и европейска страна роби и педофили?ааа не това е кремълска пропаганда..."-Твоя коментар е чиста кремълска пропаганда. Ако малко се заинтерисуваш по въпроса ще видиш че:1.Това явление е напълно незаконно и се преследва от закона.2.Болшинството от тези експлоататори са пришълци от источна Европа и Африка, които експлоатират сънародниците си.3.Британците имат честта да признаят, че такива нарушения съществуват и вземат мерки да ги изкоренят напълно.
13
9
 
12
 
! Отговори
до Димитров преди 5 години
браво откри Америка, а откри ли реално от тези 50 хил българи на острова колко са програмистите, лекарите и инжинетите....и колко да общаците дето гледат да вържат едни 70 80 лири дневно за да преживяват
12
10
 
15
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
това робство е за ниско квалифициран труд, за хора които нямат други варианти в живота. не съм чул "Програмист", "лекар" или "инженер". Все са малцинства дет ходят да берат ягоди.
11
1
 
5
 
! Отговори
те преди 5 години
До анонименТи си Руски агент щом пишеш истината да....
10
3
 
25
 
! Отговори
това е преди 5 години
Аааа не може да бъде в тази демократична и европейска страна роби и педофили?ааа не това е кремълска пропаганда.....
9
3
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
40 години пакистански банди вилнеят в англия и никои не взима отношение та сегаза берачите на ягоди някои ще се застьпи светьт така и не разбра колко народизгоря в небостьргача с некачествената облицовка ама да си измислят отрови самного пьргави
8
19
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Като чета коментарите разбирам че емигрантите са силно засегнати от истината за битието си.Колко пъти вече да ви казват истината "право куме в очите"Хайде продължавайте да се надувате.:)))
7
13
 
17
 
! Отговори
:):) преди 5 години
а тук много често задат въпроса, защо ходели българите на запад а не в Русия. Да се чуди сега човек с това моферно робство какво да отговори човек....май просто щото е модерно, като да си пращате децата в треторазрядни западни университети след което нито там нито тук в Бг ставст за нещо. Ама нали е модерно мама да се похвали че чедото е в Шотландия дето само кравите ходят...
6
1
 
62
 
! Отговори
а тук кога? преди 5 години
А тук кога ще започнат акциите срещу модерното робство?Англетата поне правят нещо и не прикриват проблема. За разлика от Бг, където се крие 12 часовият труд, 6 дена в седмицата, за МРЗ 400лв, гарнирани със системни унижения колко си некадърен, мързелив, безполезен, трудът ти е некачествен, не ставаш за нищо...Преди време бизнесмен би и уби работника си, докато бодигардовете му пазеха пред врата жертвата да не избяга. И медиите не отразиха случилото се.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега, от тея 13 поне 7 са отровени с Новичок. Произведен в Сибир... Въпреки, че от отровените 7 000 само 200 са руснаци. От ФСБ. Полковници.
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напишете какво работят робите от Източна Европа, вкл. и от България!!!
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в цивилизования запад имало модерно робство. По какво така нареченото от вас модерно робство се отличава от тривиалното, старо, познато робство? Може би с думата модерно се стараете да оправдаете цивилизования запад, че там процъфтява робство?