"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България

Това са част от елементите в споразумението между ЕК и руския газов монополист
24 май 2018 20:17,
158
"Газпром" няма да иска обезщетение за спирането на "Южен поток" от България
Снимка: Reuters

Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". Това са част от елементите в споразумението между ЕК и "Газпром", с което компанията си спестява солидни глоби заради воденото срещу нея разследване за злоупотреби с монополно положение на част от пазарите в ЕС.

На руския монополист са наложени нови правила, които според Еврокомисията значително ще променят начина, по който "Газпром" извършва дейност на пазарите в Централна и Източна Европа. Те предвиждат промяна в ценовата политика и допускане на конкуренти на тези пазари, пише БНР.

През 2015 г. Брюксел констатира, че руският монополист нарушава правилата на ЕС, като разделя на пазарите на газ според националните граници в осем държави-членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на природния газ в пет от тези държави-членки – България, Полша, Литва, Латвия и Естония.

С днешното решение се слага край на тази практика, заяви комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Поетите задължения (от руската компания – бел.ред.) също така отразяват опасенията, че "Газпром" би могъл да използва пазарното си положение за доставки на газ в България, за да получи специално отношение за газовата инфраструктура. По-точно "Газпром" няма да може да търси обезщетения от българските си партньори за спирането на проекта "Южен поток".

"Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за репродажбата на газ през граница. Комисията също така отчита и интереса на страни като България, които нямат интерконекторни връзки, за да си позволят диверсифициране на газовите доставки. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер уточни какви мерки са предприети в тази връзка.

"Газпром“ трябва да даде избор на клиентите си да променят дестинацията, до която искат да доставят газа. Клиенти, които по принцип купуват синьо гориво, за да го доставят, например, на Унгария, Полша или Словакия, да могат да го доставят вместо това на България или Балтийските страни. И "Газпром" трябва да предлага тези промени и в двете посоки на фиксирани и прозрачни цени".

От "Газпром" определиха решението на ЕК да закрие антимонополното дело срещу руската компания за "най-разумния изход" за газовия пазар, съобщи ТАСС.

Вестагер обясни, че приетото от ЕК решение премахва създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. То задължава компанията да предприеме положителни стъпки за по-нататъшното интегриране на пазарите на газ в региона и да помогне за постигането на истински вътрешен енергиен пазар в Европа.

Договорените задължения на "Газпром" ще са в сила осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Няма ли свърши най после тази газ , та да мирясаме?
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали ЕС ни "помоли" да спрем проекта и ние сме си изпълнителни и го спряхме и сега остава и да плащаме на руснаците.... Благодарим им все пак на ЕС щото можеше да кажат, че сме корумпирани и бедни и да си се оправяме с руснаците.
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Злият ЕС накара добрите руснаци да не ни дерат с поредното "обезщетение"! Нашите предатели в парламента съм сигурен обаче, че ще намерят начин как да си платим на руснаците!
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРЕКЗИТА ДОВЕДЕ ДО ПРОЧИСТВАНЕ НА ЕВРОПА ОТ АНГЛИЙСКИ АГЕНТИ.
136
3
 
2
 
! Отговори
До 138 преди 5 години
До Анонимен 138И за моста в Крим пишеха, че бил картанен, ще падне, ще литне и т.н... А като го пуснаха в експлоатация почнаха да пишат как ще го взривят! Трасето на Силата на Сибир се строи о график и от двете страни.
135
4
 
5
 
! Отговори
шибек преди 5 години
Русия изчерпва залежите си , затова стана сговорчива.. А бедно живеят , завалиите.
134
9
 
13
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Мисля че БГ няма нужда от газ, затова не осъществихме ЮП.Нямаме нужда и от ток за 30 г. още 15 - колкото комунизма близо - те са 45 г. не построихме една ВЕЦ, затова не осъществихме и Белене.Спокойно може да си караме на свещи и да нямаме парно.Какво е едно мръзнене, топли ме омразата към РусияКатегорично твърдя, че на турците нещо им хлопа дъската.За какво са им АЕЦ-ве и Газопроводи? ама много са Пр$ости, и германците са мноу Про$сти. За какво строят?Трябва да мразят Русия като българите.
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газпром от сега ще приема САМО всички условия на ЕС, щото сибирските продукти свършиха.
132
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 136Силата на Сибир е замразен от 2 години и никога няма да проработи, освен в мечтите на русофилството.
131
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От многото приказки разбрах че Газпром вече няма да прродава газ а *** на ЕС.
130
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората са си направили сметката. Дори и Грьониген да намалява. Това са 4-5 лъча, което прави Европа независима и Русия е в стойка партер. Европа реално диктува условията. То реално находищата даже не са руски. Най- голямото е 50% немско на концесия за 50 г. Другите китайски. А имаме на понятие. Там е написано 193 милрд/ куб газ от Русия. Това са под 40% . За идеята само за едно назидание Европа може да си позволи да плаща по- скъп газ и да изчака Путин да фалира Русия. ЕС държи запаси за 6 месец
129
6
 
6
 
! Отговори
малко инфо преди 5 години
Резервите на европейската страна, която е най-големият производител на природен газ за държавите от ЕС, са на свършване. Официалната статистика показва, че почти 80% залежите на синьо гориво в Холандия са използвани.През последните две години производството се е свило с 38% и се очаква да продължи да намалява, пише Bloomberg. От правителството в Холандия ограничиха добива след земетресението Гронинген, където има най-много залежи на газ в ЕС.
128
5
 
4
 
! Отговори
мнеееее преди 5 години
До Анонимен 131Да видим и тук ТАНАП - едва ли ще успее да задоволи " газовият апетит" на Турция Норвегия - количества за лична консумация , най-много за Великобритания Холандия - на привършване е газта Втечнен газ от Катар , трябва да продават на загуба - за да го купят западните икономики За кипър - нямам идея Имаш ли си представа , какви количества газ са необходими само за една държава като Германия - отопление , заводи ????
127
11
 
8
 
! Отговори
ко речи ??? преди 5 години
До Анонимен 126 По кои линии се проваля ???Въпреки икономическите санкции , и " Русия за всичко е виновна " какво имаме :СП2 - по план Силата на Сибир по план Турски поток - с една тръба по-малко май беше изграждане на ядрени централи в турция , египет , унгария, индия - по план изтласква ИД / спонсорирана от САЩ / от Сирия , въпреки непрекъснатите саботажи на САЩ и сие Сключва си многомилиардни военни договори , дори и с натовски и пронатовски държави
126
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Танап- приятел нещо фантазираш. Русия доставя на Европа за 2017 г 193 мрд кубика газ. Което е 40% Проекта за дизертификация върви отвсякъде. За 2018г ЕНи ще вади 77 мрд/к . В Грьониген знаем находището какво вади. Също и Норвегия. Азърбейджан пуска газа скоро. От там ще дойде и туркменистанския. Катар вече втечнява газ. Боко даже среща имаше. В Кипър откриха огромно находище. Не я мисли Европа. А Турски поток е малко газ за търско потребление само
125
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До Делян ДобревСега разбрах,защо парното в София става все по-евтино.
124
6
 
16
 
! Отговори
справедливост преди 5 години
България е отворена за газови проекти. Просто трябва да се спазва Европейското законодателство. Газпром се опитваше да извива ръце, но този път не стана.
123
1
 
8
 
! Отговори
Делян Добрев преди 5 години
"с новия договор от 2013 година българско правителство договори по-ниска цена на газа - с 22%. Това бе втората най-ниска цена в ЕС, пред нас бе само Германия, каза Добрев. По думите на Добрев обвързването на нашата цена на газа с цената на петролните деривати е донесло големи ползи за страната ни през изминалите няколко години. В резултат нашата цена на газа е била изключително ниска. В някои тримесечия ние сме плащали газа по 130 долара за 1000 кубични метра
122
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До абдалска работаКойто иска да слугува на руснаците като теб да отива в Сибир. Знаеш много добре че Турски поток се провали и вместо четири тръби остана само една. Другите 3 тръби загубеняците от Газпром ги бяха положили в Черно море без съгласието на Турция и след това си ги събраха от дъното обратно. Ердоган го набучи много яко на Путин, а той се направи че комар го е ухапал за да не му се смеят по света.
121
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-всички линии Русия се проваля !