Експлоатират ли западните компании източноевропейците?

В тезата на националистите има малко истина, показва анализ
25 май 2018 10:10, Бойчо Попов
54
Експлоатират ли западните компании източноевропейците?
снимка: Pixabay

Това е популярен патос, който обединява популистите - от Будапеща до Варшава: Западните компании, които инвестираха в Източна Европа след падането на комунизма, експлоатират източноевропейците.

„След падането на комунизма ние отворихме вратите си за чуждестранните инвеститори. Ние практически раздадохме нашите компании, защото нямаше друг начин. Оттогава западните компании спечелиха много пари в Полша и ги оттеглиха от страната. Следователно не трябва да сме благодарни за получената структурна помощ от ЕС. Западът се възползва от факта, че Полша и други страни от Източна и Централна Европа се присъединиха към ЕС“. Твърдението е на зам.-министъра на външните работи на Полша Марек Магиеровски, но далеч не само той мисли така.

Политикът, разбира се, представлява линията на национално-консервативната полска управляваща партия PiS. След встъпването си във власт преди около две години тя не само подклажда настроенията срещу предполагаемата експлоатация от чуждестранни корпорации, тя също е в сериозен конфликт с Европейската комисия поради спорните съдебни реформи. Магиеровски говори от името на много поляци и други източноевропейци. Да бъдеш експлоатиран от западните корпорации е един от популярните митове в региона. Той напоследък играе важна роля и в чешката предизборна кампания.

А сега и френският икономист Томас Пикети също поде истерията. Наскоро той написа в блога си материал за новия разлом между Източна и Западна Европа и представи почти същите аргументи като Магиеровски. Той разкритикува факта, че западноевропейските компании ежегодно генерират по-високи печалби от източноевропейски страни членки на Европейския съюз (ЕС), отколкото страните от Източна Европа получават в края на краищата от трансферите си от ЕС. Непознатият съюз между левичар икономист и националните консервативни кръгове веднага намери широк отзвук в Източна и Централна Европа.

Дали това е просто един образ на врага, в който се срещат десни националистически политици и леви критици на глобализацията, или има нещо вярно в тези твърдения? Възможно ли е източноевропейските икономики да са се възползвали твърде малко от възхода? Дали инвестициите в крайна сметка са бизнес с негативен ефект за източноевропейците? Въпроси, на които журналистът Матиас Бенс посвети малка поредица в швейцарския NZZ. Има ли нещо вярно в укора, че западните компании експлоатират източно и централноевропейците? Но текстът е само прелюдия към още три статии, които са не по-малко ценни за четене и в цялостната компактна, богата на факти и изчерпателна картина.

Става дума за репортаж от един завод на Mercedes в Унгария, за интервю с чешкия изследовател на промените Ян Свейнер за „Желязната завеса със заплатите“ и за репортаж от фабрика на Škoda в чешкия град Млада Болеслав, където чешките служители и днес получават в пъти по-малко, отколкото тези в дъщерните заводи на VW в Германия.

Колко чувствителна е напоследък темата стана ясно и от т. нар. „Криза Nutella”, когато в цяла Източна Европа, но също така и в България, се разрази бурна дискусия за двете класи общество по отношение на качеството и цените на хранителните стоки.

Дали обвиненията за експлоатация са верно? Дали западните компании действително смучат ужасяващи печалби от Полша и други страни от Източна Централна Европа? Ако случаят е такъв, то развитието на Източна и Централна Европа след падането на Желязната завеса е в съвсем различна светлина. Тогава хората биха могли да твърдят, че нямат толкова много похвални икономически успехи, защото голяма част от добавената стойност отива в чужбина.

За да се изясни ситуацията, трябва да се предприеме икономическо търсене на улики, които проникват дълбоко в механизмите на международната икономическа дейност. Това проучване започва с общи данни за националните икономики. Там така наречените първичните доходи по текущата сметка измерват колко от приходите от работа изтичат в чужбина или се натрупват от чужбина. Тези цифри изглежда подкрепят тезата на Магиеровски и другите критици. Нето Полша "загуби" през последните години много пари, а именно около 3% от икономическата продукция.

Зад този баланс се крият входящите и изходящите потоци. Ако погледнем само изходящите потоци, може да се разкрие, че чуждестранни компании, например, са генерирали 99 млрд. злоти (около 24 млрд. евро) печалба и лихва от инвестициите си в Полша през 2016 г. Политиците от управляващата партия PiS, както и Пикети, сблъскват тази цифра с факта, че Полша получава от ЕС след приспадане на своя собствен принос помощ от „едва“ около 30 млрд. злоти. (7 млрд. евро) годишно. Подобна статистика се представя и в другите държави от вишеградската четворка. Малко по-ниски от този в Полша са нетните изходящи потоци в Словакия – те възлизат на 2% от икономическата продукция годишно, докато чехите отчитат най-голямата "загуба" от 6%.

В този момент може да се разбере недоволството на поляците и другите източноевропейци. Но дали паричните потоци на такова ниво са „неприлично високи“? Търсенето на доказателства за тезата продължава. И води до три прозрения.

Първо, може да е изненадващо, че парите често въобще не напускат засегнатите страни. Според официалната статистика чуждестранните компании реинвестират около половината от печалбите си в Полша. Следователно парите са само статистически в чужбина - защото реинвестираната печалба принадлежи на чуждестранни компании. Всъщност те продуктивно влагат тези средства в страната, като подкрепят растежа и заетостта. В това отношение обвинението за експлоатация вече не е толкова убедително.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Да бе връщали се. Полякините идват във Франция и там им се случват все хубави работи! ;) :P
50
1
 
1
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Свърши тая. Поляците дръпнаха доста и вече се връщат.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами събери 2 и 2 и се сети, че следващият коментар също е мой. ***.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Каккъв анализ бе? Написал си глупости. Човекът те пита можеш ли да предложиш как да излезем от ситуацията, а той написал "анализ на проблема и причините - те /които/ са относително ясни".
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много е просто" - следва анализ на проблема и причините - те са относително ясни."*** отговор няма" - отговорът на простия проблем не е ***.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Извинявай, но нищо не си казал. Започваш с "Много е просто". После говориш несвързани неща и накрая завършваш с "*** отговор няма". Браво, с тази критика правиш добра услуга на капитализма. Следващия път първо помисли добре какво искаш да кажеш и после се изказвай.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро шашкънци. Елате на работа на пасажерските корабчета в Германия и Австрия да видите нямали 16 часов работен ден всеки ден, има ли синдикати, професионални съюзи и какви са официалните и реалните заплати.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как един човек да разреши проблем, дето цялото човечество се опитва да реши /без заинтересованите, които пречат на това/. Може би с малки крачки да се пробват някои "политики" да ги наречем, без да се събаря всичко из основи. Резките завои може да са пагубни и историята го доказва.Малкият проблем е, че монополите никога няма да разрешат такова нещо и на практика с бодра крачка вървим към взрив отвътре. Няма да е добре за никой.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ти добре критикуваш, но какво по-добро предлагаш?"Много е просто. Капитализмът поставя алчността в основата на всичко. Прави ли едно нещо пари, значи е добро. Робството - супер е, оптимизира разходите. Войната - супер е, икономиката хвърчи. Дрогата - супер е /ако ние я контролираме, иначе не/ и така до безкрай. Окрупни всичко до пълен или прикрит монопол и дери безконтролно - супер е, пара пада.Да вземем да сложим нещо друго в основата, или да пооправим някак капитализма. *** отговор няма
42
7
 
4
 
! Отговори
Me преди 5 години
Същите разлики ги има и на национално ниво във всички страни. Например В ЮК- ако в Шотландия получаваш 40к за дадена професия, за същата работа в Лондон ще е минимум 60к годишна заплата. И в България е така, заплатите в София и в провинцията са с огромни разлики. Не виждам някой да се оплаква по вестниците от това. Това му се казва пазарна икономика. С такива статии и настроения, се гонят инвеститори и това е пагубно за икономиката
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коняр МакГредърТи добре критикуваш, но какво по-добро предлагаш? Кажи ни, ако наистина искаш да помогнеш на българина, а не само да внесеш смут в Родината.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коняр МакГредърПраво в десетката. това е системата и смарт поколението не може да я разбере. Ти имаш една конструирана и променяна система в послените 30 години според интересите на ЕС и ФАЩ (големите корпорации). Всичко друго е илюзия и матрица.
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да критикувате, бъдете реалисти. След 45г соц и краха му, ние нямахме нито конкурентноспособни предприятия нито капитали. За съжаление, при това положение нямахме никакъв избор. Единственият ни път за развитие и шанс за успех са чуждите инвестиции труд, дисциплина и пестиливост. Това е пътят който следва Китай и дава надежда за успех. Така че спрете да се оплаквате и започнете да работите и укрепвате стабилността на държавата, ако искате да успеете.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам да ме експлоатират западняци, вместо да робувам на родните мутри. Западняците поне плащат за свършена работа.
37
1
 
14
 
! Отговори
кръговрат! преди 5 години
Преди оправдаваха ниските заплати с ниската производителност на труда.Сега оправдават ниските заплати с реинвестиране във фирмата. Обаче това оправдание издиша, защото веригата се върти- реинвестициите подобряват производствените технологии, което води до повишаване производителността на труда. Повишената производителност на труда предполага повишаване на заплащането на труда.А защо не "реинвестират" заплатите, а?!Една промяна води до друга промяна. Но те стопират "промяната", щом касае РЗ.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът дава достатъчно доказателства за това, кои са най-успелите. Оттам и приказката за първия милион. После да не си помисли някой, че се променят - просто плащат на хора да им чистят "имиджа". А са си все същите безскрупулни състезатели в една игра без правила.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Квалификациите по мой адрес са просто номер едно. Подминавам ги с усмивка.Това доколко съм се "реализирал" в системата е без особено значение за разговора. Според околните ми съм достатъчно реализиран, не се оплаквам. Но за разлика от кариеристи като теб, се интересувам и от останалите. Не ми е безразлична тяхната съдба. Има мрънкала, безспорно. Но има и качествени хора, които са лишени от възможността за много неща. Често "успяването" включва прегазване на себеподобни. Не всеки е готов на това
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коняр МакГредърНе те нападам, това е истаната, да жалка е, но да се самозалъгваме, означава да удължаваме агонията. Ти си представител на една прослойка в общество, която се е предала, пораженец в изчаквателна позиция, някой нещо да направи за него, някой нещо да му даде /подари/, а той самия нищо не прави, освен да мърмори - нормално на тикава като теб не им трябва свобода, те искат твърда диктаторска ръка, някой да ги казва какво и по колко пъти да правят, да са част от стадото и толкова.
33
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Lol, scrubs ... Ами научете се, да печелите пари, а не да ми ревете...
32
6
 
8
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
"брътвежи на един неудачник"Толкова четеш каквото пиша. Класическия случай на слабия спорещ е да напада опонента си, понеже няма други аргументи.