Бившият японски премиер Накасоне навърши 100 г.

Дисциплиниран живот и любознателен ум били тайната на дълголетието му
Обновена: 27 май 2018 12:21 | 27 май 2018 12:18, Анисия Иванова
8
Бившият японски премиер Накасоне навърши 100 г.
Снимка: БТА

Бившият японски премиер Ясухиро Накасоне, който е бил военноморски офицер през Втората световна война и един от най-дълго служилите японски министър-председатели, отбеляза днес 100-ия си рожден ден с призив да се промени следвоенната пацифистка конституция на страната, предаде Ройтерс.

Накасоне, който бе на световната сцена с Роналд Рейгън и Маргарет Тачър по време на мандата си в периода 1982-1987 година, отдавна защитава промяна на изготвената от САЩ японска конституция, за да се изясни статутът на въоръжените сили на страната. Тази цел се споделя от настоящия премиер Шиндзо Абе.

Накасоне прикани политиците да подходят сериозно към въпроса, който остава спорна тема сред японската общественост.

"Решителното отваряне на пътя към бъдещето на нацията е същността на политиката", се казва в изявление на Накасоне по случай годишнината му, което бе разпространено от японските медии.

Известният с приятелството си с Рейгън Накасоне след встъпването си в длъжност заяви, че в случай на война ще превърне Япония с непотопим самолетоносач на американските войски и ще блокира съветските ВМС.

Накасоне също така наруши неписано правило за ограничаването на бюджета на отбраната до 1 процент от БВП.
Накасоне е бил лейтенант в японските имперски военноморски сили през Втората световна война, в която загива по-малкият му брат. Той възмути други азиатски страни с официално посещение в храма Ясукуни в Токио, където се почита паметта на военнопрестъпници заедно с японските загинали във войни, на 40-ата годишнина от капитулацията на Япония. Накасоне реши да не повтаря това посещение, след като в Китай избухнаха размирици.

През 2003 г. Накасоне бе принуден да напусне поста на 85-годишна възраст заедно с други възрастни държавници от тогавашния премиер Джуничиро Коидзуми, който искаше да подмлади облика на Либерално-демократическата партия.
Накасоне обясни дълголетието си с дисциплиниран живот, изучаване на природата и постоянно любознателен ум. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
нормални сме преди 5 години
жив и здрав столетниците се поздравяват живи и здрави
7
0
 
9
 
! Отговори
добре изглежда преди 5 години
много дълголетници и дълголетнички има Япония пият чай
6
4
 
7
 
! Отговори
Това го дължи преди 5 години
Ядрената демократизация на Япония и високото съдържание на уран е причината! За съжаление Германия не беше ядрено демократизирана и там си отиват доста по-рано, но Меркел е вечна, защото нея я пазят други сили, Ха, Ха от ТЖ!
5
2
 
9
 
! Отговори
Жална ни макя преди 5 години
Нашиот че издаяни до 350! Цели три папи са го галИли по главето,чели 4 пъти!
4
6
 
7
 
! Отговори
А бе преди 5 години
То и нашият Драгалевски мавър смята да живее вечно,като за целта хрупа само зеленчук...И най-важното-хич не го е еня какво причини на България,даже се гордее!Нищо че 99% от българите го мразят.
3
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е толкова смел и боен защо не си е разбрал коремът със къс самурайски меч без секундант за да му спести болката като един истински смел самурай в знак на протест срещу капитулацията през ВСВ? Кой го знае къде се е крил плъхът и после първи смелчага и боец се писА.Винаги са много бойни като трябва да убиват беззащитни хора а като дойде време за тяхната глава по дупките и репресирани от системата.
2
13
 
14
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Браво, от такива хора има нижда светът! Разумни дисциплинирани, русофоби!
1
9
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Дано на нашио му се разминат !!!