Подготвят спасяването и на последните петима в пещерата

Илон Мъск е с подводницата там, но няма да се използва
10 юли 2018 08:20, Петя Славова
27
Подготвят спасяването и на последните петима в пещерата
Снимка: архив, Reuters

Американският милиардер и изобретател Илон Мъск обяви, че вече е със своята миниподводница край пещерата в Тайланд, където остават още петима души - четири момчета и футболният им треньор, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Току-що се връщам от Пещера 3. Миниподводницата е готова, ако има нужда", написа в Туитър шефът на компаниите Спейс Екс (SpaceX) и Тесла (Tesla).

Още по темата

Мъск публикува в Инстаграм видеозапис със спасители от вътрешността на наводнена пещера, предаде БТА.
Там е била изпробвана миниподводницата, сглобена от части за космическата ракета Фалкон 9 (Falcon 9) на Спейс Екс.

Останалите в труднодостъпната пещера петима души се намират на около два километра по-навътре.
Илон Мъск кръсти миниподводницата, която вече бе изпробвана в Съединените щати през уикенда, "Дивият глиган", по името на футболния отбор на блокираните момчета.

"Оставям я тук, в случай че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив", написа още Мъск в Туитър.
Нищо обаче не сочи за момента, че тайландските власти възнамеряват да използват миниподводницата, отбелязва Франс прес.

13 души - 12 момчета и футболният им треньор - се оказаха блокирани в пещерата преди повече от две седмици, след като тя била наводнена частично заради дъждове. Осем от децата вече бяха спасени - по четири в неделя и понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен 5 преди 5 години
До Анонимен 9нека да започнем от там, че това не е подводница изобщо (не знам защо така го наричат). Това е един подводен jet, който тегли водолаз и носи достатъчно кислород в себе си. Стените са му от кевлар и тефлон, достатъчно здрави са за условията в пещерата. Най-дълбокият преход там е до 30 метра, като зависи от нивото на водата. няма нищо общо с концепцията и предназначението на батискафа и тн.
14
1
 
0
 
! Отговори
До анонимни 14 и 15 преди 5 години
Тази сутрин съобщиха, че руски товарен кораб доставил на МКС 2.5 т жизненоважни товари за 3 ч, по "революционна" траектория. Ако не беше Роскосмос, МКС щеше да бъде приятен спомен! А Мъск даже не е американец! Скоро ще узнаете какъв мо.ше.ник е той!Само пълни представители на 80-те% могат да си мислят, че МКС е изпяла песента си и Космосът е за бизнес! Космосът е за научни изследвания, космическа медицина, добив на свръхчисти материали за електрониката, бизнесът - комуникации, разузнаване
13
3
 
6
 
! Отговори
Физик преди 5 години
До Анонимен 1Обикновен български хейтър си. Вероятно не си напрвил и къщичка за птички.Налягането отвън и отвътре почти еднакво въздейства върху конструкцията, още повече пред вид малките дълбочини в пещерата, то е минимално. Върни се в седми клас.Много като теб има тук. Биха си купили някой скъп ***, но не и да помогнат някому с нещо.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типично по американски.Много шум,а действието ще стане,след събитието.
11
3
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
Ало спейсния, кога нещо с надписа NASA, летя за последен път? Или НАСА чудотворно се преобрази в Спасе Х?
10
5
 
4
 
! Отговори
14, 15 преди 5 години
Къде от пещера в Тайланд отиде в космоса и зацикли в Роскосмос. Маймуните можели да се концентрират до 3 минути. Какво е времето за евроатлантика???
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя клоун, докато си развие медийната кампания по всички социялни мрежи, истинските спасители ще изкарат всички от пещерата.
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината се изтри, но пак да кажа. Масовият вой срещу Мъск е защото остави без приходи Роскосмос. Кои реват е ясно на всички.
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До14МКС е на доизживяване. От извеждане на космонавти до МКС не се печели. Печели се от извеждане в орбита на всякакви спътници, а този бизнес Мъск и още няколко частни компании го издърпаха от ръцете на роскосмос.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може леко да се преработи един резервоар за да стане подводница. .Е кой казва, че е лесно? То не е лесно и да го изпратиш в космоса. Ако беше лесно нямаше да го направи Мъск, а ти щеше за една събота да го събереш в гаража
5
5
 
11
 
! Отговори
ПОДВОДНИЧАРЯ преди 5 години
Днес пуснете статия какво се използува и как се процедира за спасяването на децата на треньора. И аз имах едно БРД в двора ама тревата порасна и го загубих от поглед, но мога да го потърся и да го изпратя там за всеки случай ако им трябва ресктивна тяга. А за Мъск. Поканете го в РБ да видим как може нашите проблеми да реши? Иначе мъж, който два пъти се жени и развежда с една и съща жена ми е малко съмнителен като разрешител на световните проблеми.
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На спасителите, дето си рискуват живота не им чухме имената, обаче Мъск, дето работа за 5 стинки не е свършил постоянно виси в новините от Тайланд... Удобен момент да открадне славата и да си рекламира подводницата.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не е от части а тя самата е част от обурудването на фалкон9.това е резервоар за втечнен кислород с леки преработки
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз имам такава "подводница" на село. Ама нали не съм Елон Мъск му викаме ректификационна колона или казан за ракия :) Наздраве ;)
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Илон Мъск е с подводницата там, но няма да се използва"Както писха по-рано- засилил се е натам само да си прави PR и да си вдигне цените на акциите.