България влиза в чакалнята на еврозоната до една година

До дни България ще подаде искане за задълбочено сътрудничество с ЕЦБ
Обновена: 13 юли 2018 07:31 | 12 юли 2018 21:50, Екип на Investor.bg
133
България влиза в чакалнята на еврозоната до една година
Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

От писмото на страната ни, което е било изпратено на 29 юни от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, става ясно, че страната ни ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Това означава, че вероятно още утре властите в България ще подадат официалното искане в ЕЦБ.

В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. С документа страната ни настоява да влезе в ERMII до юли 2019 г.

Въпреки че днес не бе поет ангажимент за конкретна дата, ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII - от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, при положително становище на ЕК.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Междувременно на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че се очаква незабавно, до дни, България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), предава БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.

Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Еврогрупата заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат, допълват от ведомството на Владислав Горанов.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна трябваше да сме в еврозоната, с не в КОЙ зоната.Поне сега започва някакво движение в тази посока. Да видим.
107
5
 
3
 
! Отговори
вярвам преди 5 години
До Ала-БалаИменно човече, точно защото ни ограбват на всеки 20 години веднъж завинаги приемайки еврото и обвързвайки нашите банки с европейските, вече няма да могат да си правят КТБ-та и инфлации както си решат! Трябва да осъзнаем, че дори и приемането на еврото в началото да доведе до спекулативни цени и блъфове на някои кръгове, то след 5-10 години в дългосрочен план ще имаме шанса да осигурим по-нормален еврпейски начин на живот на нашите деца в нашата си страна!
106
0
 
6
 
! Отговори
Whitestar преди 5 години
Не бива да се забравя, че половината от страните членки не са в Евросъюз. Нека не забравяме, че сами трябва да създадем условия за Еврозоната. Дали няма опастност да попаднем в един кохезионен коридор, без реална икономика и в дългова спирала Гръцки вариант!!! Ще станем ли бедната мома на ЕС или ще запазим българския лев и идентичност не са въпроси за подминаване. Искаме ли пазарна икономика или молим за подаяния? Не гражданите, а експетите трябва да водят тази дискусия!!!
105
2
 
11
 
! Отговори
откровена преди 5 години
Мда...голям зор да станем още по-бедни! Преживях в Италия прехода от лира в евро. Бих казала, беше катастрофално за държавата и за хората!!!!!!!!! Ама те са си ***...ки заспали и се подчиняват безпрекословно на Германия и Франция от векове.Така, че Анонимен 127, и аз уважавам всяка държава която не влиза във валутния фонд!
104
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха. Никакъв надзор няма на банките в България от страна на БНБ. Източваха КТБ поне половин година и през това време БНБ не алармира никой. ЕС да не са луди да ни приемат в Еврозоната с толкова корумпирана банкова система и толкова ниски доходи на населението?
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма фантастика ми се вижда само за една година да станем 3 пъти по-богати, че да ни приемат в чакалнята за еврото. Нашите политици май пак искат да фалшифицират данни, така както фалшифицираха, за да ни приемат в ЕС.
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия никога не е била във валутен борд .
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички всезнайковци без пукната пара и соц.професори припомням,че Австрия също беше във валутен борд повече от 20 години,шилинга беше прикрепен към марката! А така...,от какво се страхувате като нямате пари? Тези които имат не се страхуват,та вие барабар Петко с...!
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за края на работната седмица. Цитат,"обещанията (от страна на РБ)били адекватни". Е могат ли да не са? Всички знаем колко ни бива в тази област. Като чета какви са изискванията съм спокоен, че работата НЕМА да стане. Ако след година европейците излезнат със заключението, че сме се справили. Едно ще ми стане ясно, че са бандюги и изпечени шмекери. Ако някой си мисли, че РБ може да мръдне и на сантим в някоя от тези посоки да слага минуси тук.
99
0
 
3
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
До TАбе ти прочете ли какво си написал, какво значи че курсът е изкуствено определен?? Курсът е фиксиран към еврото и оттогава това е реалният курс, по който се определя и инфлацията.
98
6
 
10
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Приказки много за бъдещите добрини и най-вече за заслугите бойкови. Отбягва се най-важния въпрос: Какъв ще бъде курсът Е/лв ? Да не се окаже, че ще се озовем в Евро зоната със заплати 300 Е и пенсии 100 Е при цени на услугите, горивата и тока на европейски нива. Тази вариант ще бъде съгласно традицията установена в България: всеки 20-25 години политическата върхушка да ограбва спестяванията на народа си. От 1997 г изминават вече 20 години. Тогава ни ограбиха ком. велможи сега са наред слугите им
97
0
 
2
 
! Отговори
Косю преди 5 години
До Хубаво е да се четеЕ да де, обаче сега един вид нашите са съгласни с тази оценка и казват че знаят какво трябва да се направи и до една година ще го осъществят..
96
0
 
7
 
! Отговори
Хубаво е да се чете преди 5 години
В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. По ясно казано Европа не ни вярва по тези седем пункта и докато не ги решим дори вратата на преддверието няма да видим.
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Румъния няма борд - евро за лея 1 : 4.7като отпадне борда в България - 1 : 47
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това няколко пъти беше заявено официално, че няма да има период на развързан курс
93
1
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Значи до тук кво научих, ниЙЙЙ не сме подали още документите, АМЪ според наШти управници, Ша ни приемат след една година. Шъ съ изразя на по *** език, значи обещавам за другата коледа да вЪ поканя га коля прасетУ, но ошТи аз прасе не съм купил.
92
3
 
5
 
! Отговори
T преди 5 години
Абе какви гупости пишете тука?! В каква еврозона сме като курсът ни е изкуствено определен. Хората искат да видят реалния курс, с който ще се присъединим към еврото. Това може да стане само като се премахнат борда и бъдем известно време на свободен курс с минимални отклонения за даден период. Това е и смисълът на чакалнята - да се дим в нея на свободен курс с минимални амплитуди. Е тогава ще видите кон боб яде ли. Много се съмнявам, с натрупаната инфлация за годините, курсът да е 1,95 лева.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 105а ти компетентен ли си по темата, че да те питат?аз също не съм, но моят принцип е колкото по-малко власт има местната олигархия, толкова по-голям шанс има нещо да остане в тази държава. Влезем ли в еврозоната, цяла Европа ще има интерес тук да е стабилно, едва ли искат да си причинят втора Гърция.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ние и сега сме в еврозоната ... левът е вързан към еврото одавнаразликата е че БНБ в момента е на подчинение на "наши" хора, докато след това ще стане на ЕЦБ
89
4
 
8
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
Българи,душа да ви е яка от тука нататък!