НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника

Главното от съвместната декларация от срещата на върха на НАТО в Брюксел
12 юли 2018 07:00, Елка Василева
286
НАТО ще се освобождава от руското и съветското оръжие и техника
Снимка: Reuters

Лидерите на страните от НАТО одобриха съвместно комюнике на започналата вчера среща на върха на алианса в Брюксел. Следва справка за главните точки в документа, изготвена от ДПА.

Потвърдена клауза за взаимна защита

"Всяка атака срещу един Съюзник ще бъде смятана за атака срещу всички нас, както предвижда Член 5 от Вашингтонския договор. Ще продължаваме да стоим заедно и да действаме заедно въз основа на солидарността, споделените цели и справедливото разпределение на тежестта."

Разходи за отбрана

"Потвърждаваме своя непоколебим ангажимент във всичките аспекти на Обещанието за отбранителни инвестиции, договорено на срещата в Уелс през 2014 г., и да предявим достоверни национални планове по неговото прилагане, вкл. указанията за разходи до 2024 г., планираните възможности и приноси."

Русия

"Продължаваме да реагираме на влошената обстановка със сигурността чрез подобряване на нашето състояние за възпиране и отбрана, вкл. чрез изнесено напред присъствие в източната част на Алианса. Освен това замразяваме цялото практическо гражданско и военно сътрудничество между НАТО и Русия, като оставаме отворени за политически диалог. НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия."

Украйна

"Категорично осъждаме незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, което ние не признаваме и няма да признаем."

Тероризъм

"Ще продължим да подобряваме своите потенциал и технологии, вкл. за защита срещу самоделни взривни устройства и химически, биологически, радиологични и ядрени заплахи и да на злоупотребата от терористи с технологии."

Старт на инициатива за готовност

"Ще осигурим повече висококвалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на готовност, които да бъдат достъпни за НАТО. Чрез общия резерв от сили Съюзниците ще разполагат с допълнителни 30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в готовност за 30 или по-малко дни."

Космос

"Признавайки, че космосът е високо динамична и бързо развиваща се област, която е от голямо значение за съгласуваното състояние на Алианса за възпиране и отбрана, се съгласихме да разработим Космическа политика на НАТО."

Подобрена командна структура

"Ще създадем Оперативен център за киберпространството в Белгия, който да осигури координация на оперативните действия на НАТО в киберпространството, Единен команден център в Норфолк, САЩ, с цел защита на трансатлантическите линии на комуникация и Единно командване за подкрепа и пълномощия в Германия, което да гарантира свободата на опериране и устойчивост в отдалечени зони [. . .] из Европа и отвъд."

Мисия в Ирак

"Стартираме мисия в Ирак за невоенно обучение и изграждане на потенциал по молба на правителството на Ирак за допълнителна подкрепа на усилията за стабилизирането на страната."

Според ТАСС в съдържащия 23 страници заключителен документ от форума се посочва, че в случай на хибридна атака Северноатлантическият съвет "може да вземе решение за задействане на Член 5 от Вашингтонския договор, както в случай на въоръжено нападение". Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство. В декларацията се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека всички, които реват за "руската анексия на Крим" прочетат:"Новые подтверждения: США готовились поставить в Крыму флот НАТО" Чети народе, просвещавай се!
233
5
 
1
 
! Отговори
Глупаво е преди 5 години
Да имаме оръжия на най- големия ни враг- раССияВреме е да се стегнем
232
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армията ни се нуждае от нови оръжия. Руските остаряха тотално от преди 30 години.По-добре да купим от САЩ на ниски цени, отколкото руските ***.
231
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците, които могат, карат вносни коли, а не руски.Това обяснява всичко.Никой не иска да се докосва до руските просстотии.
230
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВКП на САЩ прави пари за сметка на корумпирани правителства, като Словакия, Българи, Хърватска и т.н.
229
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За периода 2014-2016 г. руснаците са похарчили 10 милиона долара за пропаганда и хибридки в България. Факт!Част от тях са за заплати на троловете тук. Факт!
228
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 241Абе човече, назад си с 'информацията". Освен "фотонните" радари руснаците имат "свръхсветлинни, хипергалактически и ..........лайнянонасрани пропаганддни!!! От последните ги произвеждат масово!
227
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГогатаГога, F-35 засега не го дават даже на страни, които са съфинансирали проекта. Това е безумно скъп и сран самолет. Новите руски фотонни радари, ще го открият и да се прави на птеродактил. Това е един от най-негодните проекти за цялата човешка история! И най-скъпия. Бавен, никаква маневреност. Жалко, че получиха консултации от Бюро "Яковлев"!
226
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската техника е с ужасно качество, да си я продават в Африка. Най-добрите калашници се произвеждат в Китай, а не в Русия.Курск, Лада, Армата, Кузя - това са само няколко примера за трошшките на Русия.
225
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С две думи чичо Дони им скръцна със зъби, каза им от кого ще купуват оръжие и вече всичко е точно. Еврогейчетата подвиха опашки и вече ще слушкат.Всеки плюе Тръмп, подиграваме му се че е клоун, но не може да му се отрече, че с мъжкарско поведение прави неща, които на тези преди него определено не им стискаше и да си помислят. Управлява САЩ като фирма и засега се справя.
224
5
 
11
 
! Отговори
Не НАТО преди 5 години
Кой реши да сме членове на НАТО?Без референдум някой е взел еднолично решение.И този някой, някои трябва да бъдат съдени.Не искам един лев от парите ми като данъкоплатец, да отиват за техника за убиване.Момчетата на БГ да умират за чужди интереси.За бесене са всички политици.Власт на народа, демокрация?Някой ни вкарва в организация, без да ни пита и директно ни уддържат от заплатите.Не исках Варшавски договор НО НЕ ИСКАМ И НАТО.С какво са по-различни от КОМУНИСТИ, натрапена идеология
223
5
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Каква солидарност между страните от НАТО? Кога Турция ще освободи половината Кипър? Америка 100% е усвоила демагогията на комунистите.
222
3
 
9
 
! Отговори
опссс преди 5 години
Ухааа, ще пада оборот за Мошетата! *** ще им оправя финансовия дефицит!
221
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 217Умнико Всички победи и израелски и западни през годините(от 1973 до сега) са постигнати при поддръжка на АУАКС. Сега кажи ми тези победи на АУАКС командния център ли да се запишат или на изпълнителното звено от съответен вид самолети изстреляли ракетите?Значи погледни какво може да направи еди АУАКС ако е в небето - Последен пример САЩ, Великобритания и Франция изстреляха 107 крилати ракети 73 от тях бяха свалени от меко казано допотопни и остарели СССР ЗРК комплекси но с АУАКС
220
2
 
3
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Тинев 225 Пров си човече , но това го кажи на Путин.
219
7
 
5
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 218 НАТО ще се разпадне след Русия.
218
12
 
10
 
! Отговори
Pусомраз преди 5 години
Руската cкpaп - за претопяване!Най-накрая, доживях!!!
217
9
 
6
 
! Отговори
солдат преди 5 години
Доригие товаришчи , няма значение какво иска NATO/EU , ние сме *** на братска Русия! демокрация и благоденствие за общстовото ли? Другаря Путин трябва да позволи!
216
5
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
Плевнелиев - следващият ген. секретар на НАТО !
215
8
 
3
 
! Отговори
дедо ЦОЛО преди 5 години
и аз смета че требва да обявиме война на *** и да ги изтепаме до крак и от наше село вече се готвиме за войната и сме събрали пари за кофчезе