Край на опитите с животни? Компютър ще тества токсичността

Учени от Балтимор са разработили компютърния метод
Обновена: 14 юли 2018 17:35 | 14 юли 2018 15:31, Анисия Иванова
9
Край на опитите с животни? Компютър ще тества токсичността
Архив: Reuters

Учени от университета "Джонс Хопкинс" в град Балтимор, щата Мериленд, са разработили компютърен метод за тестване на токсичността на отровите, без използване на опитни животни, пише сп. "Toxicological sciences".

Способът се оказва много по-точен, в сравнение с тестовете върху животни. Известно е, че токсикологични опити се провеждат от многобройни фармацевтични и козметични фирми. Те са необходими, за да се провери безопасността на произведената продукция за здравето на човека. Учените от университета "Джонс Хопкинс" под ръководството на Томас Хартунг провели изследване, за да може да се ограничи количеството на животните, подлагани на опити.

Специалистите използвали данните от 80 хиляди химически вещества от досие, което било съставено от специалисти от Европейската агенция по химикали. Във всички тях се съдържала информация за опитите с животни.

Използвайки компютърен модел, специалистите успели да се сдобият с точен токсикологичен анализ в 87 процента от случаите. Отбелязва се, че единичен опит с участието на животно има точност от 57 процента, а повторен опит - от 81 процента. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
До А беМисля, че не си рабрал правилно статията - става дума за елиминиране на нуждата от тестване върху живи същества, а не обратното. Или всъщност така като гледам написаното по-скоро не разбираш реалността но това е друга тема
7
1
 
5
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Необходими ли са опитите върху животни,след като може да се правят опити направо върху хора?Вижте какво се случи в Сирия-ИД плени множество хора,които продаваше за части на Израел.Значи е възможно да са ползвани и за експерименти.Ама не е нещо ново-справка нацистка Германия.Накрая да не се окаже,че и Менгеле е бил евреин като Хитлер???Всички нацистки учени бяха усвоени от САЩ без никакъв проблем и там продължиха по същия начин.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Токсичността хубаво, а ползите? А непредвидимите дългосрочни ефекти?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4-и нали точно от Щатите някакъв специалист по компютърни симулации каза, че нямат никакъв шанс отровените и те взеха, че бяха спасени. Което породи още повече съмнения.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз компютър помирисвал ли е Новичок ?
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната веганска простотия, опитите с животни остават.
2
2
 
9
 
! Отговори
Опитай с хипертоник преди 5 години
български.Предимства:1.Абсолютно безплатно;2.Дори да го отровиш, той няма къде и пред кого да се оплаче;3.Няма български съд, който да осъди отровителя;4.Статистическата грешка се свежда до минимум,тъй като броя на опитните екземпляри е около половин милион;5.Мишка и компютър не могат да говорят;6.Несравним е опита на българския хипертоник-от това да му уцелят лекарството до това да намери заместител;7.Комуникацията между хипертониците обхваща по-мащабна мрежа от Интернет.8.Не се бъгва.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учени от Балтимор разработват токсични отрови, които тестват със компютър разработен от тях самите, а после върху двойни руски агенти.