Срещата на Тръмп и Путин – спектакъл или разговори по същество?

Тръмп се изправя срещу Путин с прекалено малко подготовка
15 юли 2018 20:38,
43
Срещата на Тръмп и Путин – спектакъл или разговори по същество?
Снимкa: Reuters, архив

За изхода и резултатите от утрешната среща в Хелзинки между президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин - може само да се гадае, пише днес Асошиейтед прес. За разлика от предишни срещи на лидери на двете страни, когато има предварително съгласувани теми за разговори и дори подготвени проекти за документи по постигнати конкретни договорености, този път срещата може да се окаже нещо по средата между спектакъл и разговори по същество, отбелязва агенцията.

Тръмп ще се изправи срещу Путин с твърде малко подготовка, без ясен план за преговори и обременен от разследването в САЩ за предполагаема руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., и то в негова полза. Това предполага, че той не е в позиция да повдигне остро пред своя събеседник в Хелзинки въпроса за изборната намеса и ще бъде с вързани ръце, които ще му попречат да постигне някакъв пробив, дори и да го желае.

Още по темата

Самият Тръмп каза пред репортери тези дни, че не отива на тази среща с твърде големи очаквания. Редица експерти и наблюдатели отбелязват, че на фона на плачевното състояние на двустранните отношения е важен самият факт, че тя ще се състои, защото дори и без осезаеми и конкретни резултати тя ще може да укрепи личните връзки между двамата лидери. А известно е колко присърце взема Тръмп личните отношения с чужди лидери във външната си политика, посочват те.

През последните дни президентът на САЩ все пак очерта някои теми, които би желал да обсъжда с руския лидер, включително Украйна. Той каза, че "не е щастлив" от руската анексия на Крим от Украйна, но обвини за случилото се там преди четири години своя предшественик Барак Обама и добави, че ще продължи да се стреми към развитие на отношенията с Путин, дори и Москва да откаже да върне полуострова. Русия обаче категорично заявява, че Крим е въпрос, който не подлежи на дискусия, а от друга страна, е съвсем наясно, че е нереалистично да очаква САЩ да признаят анексията. Точно както е нереалистично да се надява на бързо вдигане на санкциите - тема табу в американския Конгрес.

Тръмп посочи като една от темите и войната в Сирия. Водещите се дискретни преговори и контакти на по-ниски равнища сочат, че това е една от малкото сфери, в които е възможен някакъв конкретен позитивен резултат, отбелязва АП. Възможно е например Вашингтон да даде мълчаливо съгласие сирийската армия да се разположи по границата с Израел в замяна на изтегляне оттам на силите на Иран и неговото протеже - ливанската Хизбула, чието присъствие в този район е "червена линия" за Израел.

Друга такава сфера, към която и двете страни може да появят готовност за конкретни пазарлъци по същество, е ядреното разоръжаване и неразпространение. Самият Тръмп каза, че е време диалогът по ограничаване на ядрената надпревара да се върне на масата за преговори като един от най-съществените не само в двустранните отношения. Една от възможностите тук е да бъде продължен новият договор СТАРТ (за намаляване на ядрените арсенали на двете страни), който изтича през 2021 г и който ограничава броя на разположените ядрени бойни глави на различни видове носители до 1550 за всяка от двете страни.

Договорът за ядрените оръжия със среден обсег от 1987 г., сключен от президентите Рейгън и Горбачов е безсрочен, но в последно време също среща трудности. Вашингтон обвинява Москва, че го нарушава, създавайки нов тип крилата ракета, но тя отрича и твърди, че спазва стриктно и двата договора.

Русия недоволства също така от американските проекти за изграждане на система за противоракетна отбрана (с европейско базиране), смятайки ги за голяма заплаха за Русия. През март Путин разкри поредица от нови оръжейни системи, разработвани в Русия, и каза, че те ще направят американския противоракетен щит безсмислен.

Според АП за Путин срещата в Хелзинки е отдавна очакван шанс да започне да подобрява отношенията с Вашингтон след години на ескалиращо напрежение. Той, разбира се, иска САЩ и неговите съюзници да вдигнат санкциите и да се върнат към привичните си отношения. В по-дългосрочен план той се надява да убеди САЩ да признаят влиянието на Москва върху бившите й съветски съседи и, в по-широк план - да признаят Русия като глобален играч, за чийто интереси трябва да се държи сметка.

Това обаче са дългосрочни цели и Путин разбира, че от една-единствена среща не може да се очаква значим прогрес. Повече от всичко друго, той гледа на утрешната среща като на възможност да изгради добра комуникация с Тръмп и да постави основите за редовни контакти на високо равнище. А изглежда че същото иска и Тръмп, подчертава АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...ще продължи да се стреми към развитие на отношенията с Путин, дори и Москва да откаже да върне полуострова."=========================Гладна кокошка просо сънува.Крим е руски и нищо и никой не може да промени този факт.
28
0
 
6
 
! Отговори
"-" преди 5 години
Не се очиакват резултати от срещата между Путин и Тръмп, Конгреса на Щатите се "погрижи" за това, имено този Конгрес наложи санкциите срещу РФ, така че ръцете на Тръмп са вързани, но нещата може да се променят през ноември тази година, когато ще се проведат избори за нов Конгрес и ако разбира се републиканците спечелят мнозинство.Така или иначе след края на световното по футбол в РФ, ръцете на Путин са развързани, отстъпки и компромиси от негова страна няма да има.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЪВЕТНИКА ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ НА ПРЕЗИДЕНТА ДОНАЛД ТРЪМП-ЯСТРЕБА ДЖОН БОЛТЪН СРАВНИ СРЕЩАТА МЕЖДУ ПУТИН И ТРЪМП В ХЕЛЗИНКИ СЪС СРЕЩАТА МЕЖДУ РУЗВЕЛТ И СТАЛИН.БОЛТЪН КАЗА,ЧЕ ДЕТАЙЛИ ОТ РАЗГОВОРИТЕ НЯМА ДА БЪДАТ ОПОВЕСТЯВАНО,НО СЛЕД ТАЗИ СРЕЩА СВЕТЪТ ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪЩИЯ....НА МЕН СЛЕД ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ МИ МИРИШЕ ,ЧЕ СЕ ЗАДАВА КРАЯ НА НЕО-ЛИБЕРАЛНИЯ МОДЕЛ О СЕ ЗАДАВА НОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СВЕТА И ВЛИЯНИЕТО В НЕГО.
26
2
 
9
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
ИНТЕРЕСНА СРЕЩА МЕЖДУ АМЕРИКАНСКА ПРОСТАЩ.ИНА И РУСКИ ИНТЕЛЕКТ.
25
0
 
7
 
! Отговори
има нужда от съюзник преди 5 години
Тръмп търси съюз с Путин,защото глобалистите ще го сцепят.
24
3
 
11
 
! Отговори
Petrov преди 5 години
Американските робовладелци, изратили индианците в резервати (концлагери), се правят на демократи. Единствените които им вярват са най бедната нация в Европа - българите, щото си купували айфон втора употреба на изплащане.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До руския фашизъмСвободу долбоебу!
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещи между ръководителите на Русия и САЩ които са се състояли в Хелзинки винаги са водели до глобални световни промени.Такава среща в Хелзинки е имало между Брежнев и американския президент Джераслд Форд след което се подписа договора за ядрено разоражаване,Среща в Хелзинки между Горбачов и Рейгън води до падането на желязната завеса.Среща в Хелзинки между Елцин и Бил Клинтън води до разпада на СССР,Сега със сигурност среща между Путин и Тръмп пак ще доведе до световни кардинални промени
21
0
 
6
 
! Отговори
учуден преди 5 години
До 25 защо е всичко товаДоста рано в понеделник сте се надрусал ! Днес няма ли да работите ?
20
17
 
1
 
! Отговори
защо е всичко това преди 5 години
Путин ще се поклони пред Великия американски Президент,ще му целуне обувките и ще проси милост. Но пък за пред своите мужици които имат огромен комплекс за малоценност ще се фука със снимките с Великия Президент и лъже че Великия му искал прошка....
19
18
 
3
 
! Отговори
руския фашизъм преди 5 години
Хитлер анексира Австрия- Путин Крим, Хитлер прани световни олимпийски игри-Путин световно по Футбол, Хетлер се среща със Сталин за подялба на Полша-Путин се среща с Тръмп. с м ъ р т на п у т л е р о ф а ш и з м а свобода на народите!
18
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп отива да проси милост от велика Русия!!! Г-н Путин е милостив и справедлив - съществува реална възможност, да позволи на сащ да продължи да съществува !!
17
8
 
5
 
! Отговори
Шалом преди 5 години
От всички, най-много печели Путин защото да се срещнеш с Президента на САЩ не е шега работа. Сега в русията ще разберат че е голям човек макар и на ортопедични обувки.Другото си е ала бала. Тръмп знае че глупостите с помоща на Москва за избирането му беше като залог на конни надбягвания. Знаеше се че на американците им е омръзнало от семейство Клинтън и че искат промяна. Все едно да знаеш че другия кон е изморен и да заложиш на втория.
16
0
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Да живее Б.Т - то е едно и също..
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Б. Б
14
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото което трябва да направи Тръмп е да задържи Путин за да бъде съден за военните престъпления извършени от него.
13
3
 
19
 
! Отговори
Eвроатлантик преди 5 години
Хаай гаййз! Какво става с изолацията на Русия, изолирахме ли я?
12
6
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Идва края на сорските меки китки! Сега Путин и Тръмп ще направят съюз и ще разкатаят фамилията на продажните ***!
11
5
 
7
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
8 Не му ли е полесно да присъедини Ванкувър отколкото Санкт Петербург.
10
19
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
9 От кога Сорос е в медийния бизнес че нещо ми се губи