Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята

Вилхелм Густлоф взима над 9 хил. жертви. 5 хиляди от тях - деца
16 юли 2018 20:27,
172
Кораб на смъртта – най-голямата морска трагедия в историята
Лайнерът Вилхелм Густлоф, Снимка: Pinterest

Потъването на Титаник може и да е една от най-известните и разказвани морски трагедии, познати на човечеството, но не е най-голямата.

Морският лайнер Вилхелм Густлоф е свален от съветска подводница на 30 януари 1945 г. При инцидента загиват 9 343 души, предимно бежанци. 5 хиляди от тях – деца.

Краят на Втората световна война наближавал. Съветските войски настъпвали все повече, а капитулацията на нацистка Германия била неизбежна. Хората започнали отчаяно да търсят спасение – да излязат от войната живи. Пътят към живота и свободата им минавал през морето. Никой не подозирал, че той води към Ада.

Над 10 000 души буквално са натъпкани в круизен кораб с капацитет под 2 000 пътници. Част от бегълците са нацисти, но повечето от хората бягали от тежкия режим. По-късно стават жертва и на морето.

Корабът е забелязан от съветската подводница малко след като напуска пристанището и го следва в продължение на два часа – когато навлиза навътре в Балтийско море и път за спасение няма. Дошло време на торпедата. Някои загинали още при ударите. Други скочили в паниката и се удавили. Германците успели да спасят само малко над хиляда души – толкова, колкото побирали спасителните лодки.

Потъването на Вилхелм Густлоф е най-ужасяващата и брутална морска трагедия в историята. Когато няколко съветски торпеда удрят плавателния съд, спасителните лодки се оказват напълно недостатъчни да поберат всички на кораба. В резултат над хиляди замръзват до смърт във водата. Освен германци, на кораба търсят спасение и граждани на Прусия, Литва, Латвия, Полша, Естония и Хърватия. Спасение, което така и не идва. Мечтата за по-добър живот потъва дълбоко в морето.

"Ние, оцелелите, не сме истинските свидетели. Истинските свидетели, притежателите на отвратителната истина, са удавените, мъртвите, изчезналите. Вината е ловец".

Покъртителната трагедия е запечатана в книгата "Сол при солта" на Рута Сепетис. Историята е разказана от името на четирима младежи, качили се на морския ковчег. Авторката научава за потъването на Вилхелм Густлох, когато разбира, че неин роднина е трябвало да бъде на кораба. Пътуването му се е отложило в последната секунда, а по-късно това спасява и живота му.

С помощта на издателя си в Полша, Сепетис успява да издири оцелели, за да им вземе интервю.

"Не можех да повярвам, че някой изобщо се е спасил", казва пред Time авторката.

Защо толкова малко се говори за тази история?

Според автора, нацисткия режим упорито се е опитал да скрие фактите за трагедията – не са искали никой да знае, че Германия губи войната. Някои от оцелелите по-късно дори се опитали да разкажат за ужаса на Вилхелм Густлоф, но по-късно били потърсени и предупредени "да не говорят за неща, които не са се случили".

Трагедията обаче е факт, а над 9 хиляди тела лежат на дъното на морето. Повечето от тях – деца и жени. С тях потъва и надеждата им за по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонПровери правилно ли пишеш името си! Защото повече ти подхожда Онан.Познавам руснаците много добре. Не са ангели, но повечето са добросърдечни и мили хора. Интелигенцията им, обаче, е с три нива над нашата! Един от малкото народи, за които мога да кажа "велики"! Говорим на един език, пишем с една писменост, изповядваме една вяра! Да живее нашата братска страна Русия!
134
12
 
1
 
! Отговори
Ауууууууу преди 5 години
Типично за руснаците.
133
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през ВСВ Германия е била финансирана от американските банки и корпорации , това някой знае ли го , продава ли са им танкове и друга военна техника , ако не вярвате пуснете търсачката и ще видите
132
1
 
14
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Пореден опит за замазване и изкривяване на историята! Корабът е бил преоборудван от болница в плаваща учебна база за подводничари, имал е зенитни оръдия. В ноща на крушението е имало буря. Корабът е част от конвой, потопен е от съветска подводница с кап. Александър Маринеско. След трагедията Хитлер обявява кап. Маринеско за враг номер 2 след Сталин и нарежда разстрел за командващия охр. на конвоя. xn--80afdcb0aitc3a6j.xn--p1ai
131
1
 
19
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Няколко факта пропуснати в статията1. Корабът се е движил без ескорт в много силна буря - разчитали са че няма да ги открият СССР подводници и/или други кораби на Балтийския флот2. Евакуирали са военни и хора от котела около Кьонинсберг където реално СССР е блокирал 1/3 от силите на Вермахта по онова време - Части от група армии север и център3. Множеството от Евакуираните хора макар и цивилни не са били кои да са - или някой си мисли че немците са евакуирали *** и пульо към модерланд а?
130
3
 
20
 
! Отговори
Ghost преди 5 години
Не ми допадат нескопосно списани статийки, надраскани ей тъй, от хора, нямащи нищо общо с конкретиката а още по-лошо е, че дори и не личи да са се постарали и да научат нещо по темата а само "кухо" превеждат. Корабът бил "свален" от руска подводница, сякаш е самолет. Много глупости. Също е хубаво да знаят читателите, включително и авторът на статийката, че във военно време плавателните съдове, плаващи под флага на вражеска страна се третират като военни без значение дали са такива или не.
129
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като издателят е в Полша, е съвсем нормално да се лансира лъжлива версия и да се обвинява Русия.
128
2
 
19
 
! Отговори
Abigeil преди 5 години
"Повечето от които са били нацисти"- това не ви ли стига или ще се правите на хуманисти?!
127
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Баси евтината пропаганда.Защо не кажете доказаната истина че на "сваления"кораб е имало над хиляда немски войници и поради този факт по време на война такъв съд се води за военен.Преди години имаше филм за тази трагедия.Немското командване из ползва цивилните за да прикрие евакуацията на войниците
126
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б'ах тия руснаци, имали летящи подводници още през ВСВ.Иначе статийката си е елементарна пропаганда. Нацисти и хора бягали от тежкия режим през 1945г., а защо чак тогава ?!И гадните руснаци "свалили" лайнера на добрите немци.А колко са потопените корабите и жертвите от немските подводници и рейдери?
125
13
 
7
 
! Отговори
Сибирските диваци преди 5 години
Потопиха българския кораб Струма през 1943 натоварен с български евреиЗатова Господ унищожи се се серето им
124
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TOVA E VOINA, A KOLKO CIVILNI KORABA POTOPIHA GERMANCITE.
123
35
 
19
 
! Отговори
Анон преди 5 години
Известно е че руснаците обичат да свалят цивилни самолети, ама че потапят и цивилни кораби не знаех.Но не е толкова неочаквано. Руснаците винаги са си били варвари. И между другото - повече руснаци са избити от други руснаци при репресиите на Сталин, отколкото са загинали във войната с хората на Хитлер.
122
13
 
35
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
Автор на текста - Джесика Вълчева. Днес явно пропагандата почва от по-рано. Пълни глупости, кажете го на десетките разстреляни кораби под червения кръст в Черно море. И не, немците не са от добрите. Пък гражданите на Полша, Литва и т.н. да не мислите че са света вода ненапита - обикновени колаборационисти на немските нацисти.
121
16
 
22
 
! Отговори
Нее Същото преди 5 години
Не сравнявайте трагедията на невинните жертви на Титаник със заслужено понесените от най-виновната за над 50млн жертви и Втората Световна страна като Германия.Да,имало и невинни на кораба,а колко кораба Wolfpack на Дьониц-глутницата потопи в океана?И пак германските жертви са в пъти по-малко от тези,които те са нападнали и убили.
120
14
 
43
 
! Отговори
:):) преди 5 години
пореден опит за изопачаване на ВСВ. До 5 години очаквам Хитлер да е вече жертва на СССР. Антируската шизофрения граници няма...
119
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста високо е плувал тоя кораб, за да го свалят
118
4
 
23
 
! Отговори
Иво- Разград преди 5 години
Корабът не е свален, а е потопен. "Граждани на Прусия" - доста странно.
117
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако беше обратното - корабът руски, а подводницата немска, мислите ли, че немците щяха да го пожалят?!
116
2
 
6
 
! Отговори
До 136 преди 5 години
Да, но там не се е чуло и не ще се чуе някой да претендира за Зимния дворец, Петерхоф, горите в подмосковието и планината Елбрус. Жалко е, че нашите плагиати не са се ползвали от тоя светъл пример ...