Краят на бума? Продажбите на имоти с първи спад от 2012 г.

През второто тримесечие на 2018 г. те отбелязват спад от 4,3%
17 юли 2018 17:15, Бойчо Попов
78
Краят на бума? Продажбите на имоти с първи спад от 2012 г.
снимка: Pixabay

През второто тримесечие на годината сделките с имоти в София намаляват, и то с 4,3% на годишна база, което се случва за първи път от 2012 г., сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията.

За полугодието сключените сделки с имоти в столицата са общо 12 750, като отбелязват минимален ръст от 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. Увеличението е благодарение на големия брой сделки през първото тримесечие, когато те достигнаха най-високото си ниво след кризата през 2008 г.

Сключените ипотеки в София през първото полугодие са били 8785, като отбелязват ръст от 9% спрямо първото полугодие на миналата година. За второто тримесечие повишението е от 3,9% спрямо същия период на 2017 г.

В Пловдив през първото полугодие са осъществени 7622 продажби на имоти, което е ръст от 9,2% спрямо същия период на миналата година. Сключените законни и договорни ипотеки в същия период в града са били 2643, като отбелязват увеличение от 19,5% спрямо първите шест месеца на 2017 г.

През второто тримесечие продажбите на имоти в града под тепетата са постигнали скромен ръст от 1,2% на годишна база, докато ипотеките са се увеличили с 15,7% на същата основа.

 Как се движат продажбите във Варна и Бургас вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
39
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Офертната цена на нова тухла е средно 1250е кв.м. за цяла София. Кажи речи на нивото на Солун и по-скъпо от Атина. Това са 25% нагоре за 6 месеца. Нещата вече са извън контрол, стаити не помагат. Друг е въпросът дали някой купува на такива цени, но целенасочено се създава тази паника и който се излъже ще се нагълта с кредит до козирката. Така, че слушайте баба ви Мара и умната, че имотът е важен, но не винаги си струва робството до живот, а дълговете в България са до гроб и дори се наследяват.
72
7
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
фалшива новина за да се успокои общ мнение иначе цените скачат главоломновнимаваите после да не ревете
71
2
 
11
 
! Отговори
Другаде преди 5 години
Къде другаде има ръст 50% за 3 години?
70
3
 
11
 
! Отговори
??? преди 5 години
Човече в чисто инвестиционен аспект, какво можеш да очакваш от строителството в държава където населението намалява с 70к хора на година!? После идват други дето не само, че не могат да си плащат кредитите ами и не могат и да четат добре! Дори изкуствено да задържаш имоти, както това се прави сега, дори всеки следващ имот да е уж по качествен от другия, как да искаш да си купиш жилище в такава държава!?
69
7
 
10
 
! Отговори
реалист преди 5 години
нима мислите,че в другите страни около нас не се строй???някъде да са спаднали цените с 50-60 % ???към София просто има интерес,това държи цените...а вие си фантазирайте....
68
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато хората усетят че наближава пукане на балона спират да купуват на зелено, защото знаят че ако се пукне преди Акт 16 ще трябва да чакат още 10 години до следващия балон. Така стана с едни кооперации до Фантастикото в Драгалевци постоени през миналия балон.
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако продължават така да строят, не само ще им се пукне балона, а ще се взриви направо. В момент, в който предлагането е много по-голямо от търсенето, цените просто ще тръгнат надолу. Елементарни закони на икономиката...А пазара вече се пренасища.
66
10
 
4
 
! Отговори
Иван преди 5 години
За да се спука сегашния балон, първо трябва да се надуе малко повече от предишния балон. Това още не е станало.
65
2
 
4
 
! Отговори
Провинциалист преди 5 години
Аз сега не съм много на зор поне още 5-6 години. Просто не искам да изгубя много повече. Мисля че ще се задържат цените или много леко да се повишат (сега казват че поскъпването се е забавило от началото на годината, в сравнение с поскъпването за миналата година). Ще изчакам още малко пък ще видим. Благодаря!
64
10
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 години
до 66,не знам дали ще се вдигнат,но със сигурност няма да паднат...поне в близко бъдеще...при предишният "бум" в София,заплатите бяха на половина и повече по-ниски...а и сега с това предлагане на апартаменти за краткотрайни ваканции,малко хора продават,дават под наем...това също държи цените и наемите....ситуацията е съвсем различна спрямо 2008 година....
63
6
 
5
 
! Отговори
Провинц.до реалист преди 5 години
Ти какво ще ме посъветваш, да не протакам повече ли? Или да следя и пазара в съседните страни, ако продължава да се вдига там, значи и в София ще се вдигат - свързани ли за са по някакъв начин? Да си взема сега някакъв апартамент в София, да има за децата, че след някоя година може да стане и още по - скъпо?
62
11
 
5
 
! Отговори
реалист преди 5 години
на тези които си мислят,че цените в София ще паднат....вижте в нета,какви например са цените в Белград,Скопие,Подгорица...дори по-високи от тези тук...и после говорете глупости...не тук(в София) са високи,просто в страната е безценица...
61
7
 
7
 
! Отговори
Провинциалист преди 5 години
И аз искам да си купя жилище в София. Много се вдигнаха цените. Парите ги имам отдавна, спестени. Много се забавих и сега малко ме е яд. И вече не знам какво да правя. И сега имам възможност да купя. Имам доходна (доста над средната и за София) работа, живея си добре на село. Почвам да се чудя, какво ще правя в София, дори и сега да купя. Проблема е че тук няма подходяща образователна и културна среда за децата и здравеопазване.
60
3
 
9
 
! Отговори
Към гражданин преди 5 години
Няма да се плашиш гражданин, селяните се изнасят, а столичани умират. Виж ГРАО ако не ти се вярва. Повече столичани са навън от София, отколкото столичаните повече в София.
59
8
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Никой никого насила не кара да купува....На мен ми предлагаха доста добра цена за 4 -стайният ми в София,но не продавам....и никой около мен не продава...а блокът е бонбонче....така е столичани е повече...."шоколада само го миришете"....а страната празна и малки и по-големи градчета....ама никъде не дават по 1500-2000 лв.заплата,няма молове,няма болници....е няма как и тук и там фа е на ЕДНА цена...
58
1
 
5
 
! Отговори
Quadrokarbonat преди 5 години
Koi sha vi kupi apartament bez garaj ?! Pokajete edin dovolen klient pone...
57
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко нещо има край. Дойде и краят на бума. Кой продал продал, който купил честито на балъмите да ги изплащат 40-50 години.
56
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баламите с пари свъшиха, но не се плашете - идва нова партида. Само да продадат малко наследствени ниви на село и ще почнат пак да купуват панелки на бесни цени.Ако пазара на имоти в България имаше някакво бъдеще, то щяхте да видите крупни чужди инвеститори да изкупуват жилища със спекулативни цели. Щяха да се избият да купуват или строят. След като няма такова нещо, стигаме до заключението, че? Пазара е силно надценен и се поддържа изкуствено... купувайте, няма лошо!
55
7
 
11
 
! Отговори
Бръъъм преди 5 години
Прав е колегата....всички миекъщи от кол и въже са тук...при тези цени...ако бяха по-ниски какво?Щеше да е пълен ад....
54
6
 
8
 
! Отговори
666 преди 5 години
И аз не съм в София през по-голяма част от времето...но именно това,че всички провансали са тук,вдига цените...сърдете се на себе си....