Разпределиха ли петролните пазари Путин и Тръмп?

Анализ на срещата в студиото на Bulgaria ON AIR
17 юли 2018 12:23, Анисия Иванова
10

След историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки, двамата обявиха нов етап в отношенията си. В студиото на Bulgaria ON AIR последствията от нея коментираха директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и журналистът и бивш кореспондент на БНР в Москва Чавдар Стефанов.

"Няма промяна в политиката, но и двамата световни лидери смятат, че Русия не се е намесвала при избирането на Тръмп. Интригата по-скоро се премести във вътрешнополитическата зона на САЩ - за или против Тръмп", каза бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

Още по темата

"Избирането на Тръмп даде шанс за подобряване на отношенията Русия - САЩ, защото Тръмп е много по-непредсказуем, докато избирането на Хилари Клинтън щеше да продължи досегашната политика. Самата среща е събитие, но дали ще е просто епизод или ще стартира процес - това ще видим в бъдеще. По време на срещата нямаше договаряне, а "инвентаризация" на позициите на двете страни по въпросите", продължи Кючуков.

Според журналиста Чавдар Стефанов, Путин е предложил бизнес сделка на Тръмп - да си разпределят пазара за газ и нефт.

"Русия не успя да промени своята промишленост и тя продължава да се опира основно на петрола и газа. Путин предлага да не се закача "Северен поток". Делегациите също не бяха неравностойни - това показа различни подходи", коментира Чавдар Стефанов. 

Според директора на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков въпреки темите, които са били поставени на масата, не може да се каже, че има реални съглашения, а по-скоро са били отправени оферти.

"Финализирани решения не могат да се очакват от такава среща. Позициите бяха преповторени. Израел и Иран негласно присъстваха, но Европа отсъстваше и като тема и като фактор", каза още Любомир Кючуков.

Журналистът Стефанов допълни, че на пресконференцията по време на срещата Путин за пръв път е признал за окупацията на Крим с думите "ние организирахме референдум в Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топката "Мечта" по един изключителен и символичен начин влезе в политиката.С какъв финес тя беше използвана от Путин и за подарък и като отговор на въпроса на журналист "По темата Сирия в чие поле е топката г-н Путин?".Шедеврално!
9
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
нищо не са разпределили гн путин се забавляваше през цялото време впк на сащ знаят с кого и какво говори брокерьт общи приказки и кои откьде е
8
4
 
2
 
! Отговори
Доналд Владимирович преди 5 години
Е, сега вече оцапах пейзажа!
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според финансовите отчети приходите от газ и нефт са 7-8 % от БВП на Русия..Забравил си само една нуличка да добавиш.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се намърдаха някакви да вземат хонорар.Никой не знае какво са си говорили, чухме само пресконференцията, което са общи приказки.
5
5
 
6
 
! Отговори
Интересно е преди 5 години
Дали Оранжевия перчем обеща Източна Европа на кремълския кавал...
4
0
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Не ми е ясно как от среща на "четири очи" е истекла информация до нашите многознайковци.? ХАЙДЕ СТИГА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ.!!!
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме им на Путин и Тръмп, владетелите на двете най-могъщи държави, какво са казали някакви пръ-дльовци в някакво ганчовско студио.
2
2
 
14
 
! Отговори
Ой преди 5 години
Писачите забравиха да си четат домашното и повтарят стари мантри.Според финансовите отчети приходите от газ и нефт са 7-8 % от БВП на Русия.Това са данни от международни банки а не от ЦК на КПСС.Повече пари изкарва само от жито.Ама едно си баба знае едно си бае...
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не им пречи да докарват втечнен газ в Европа. Само рекет и празни приказки. Техните частни фирми едва ли ще продават по-евтино само заради държавната политика на САЩ. Трябва да им плащат държавни субсидии, за да имат конкурентна цена в Европа.