Следи от аварията във Фукушима ...в калифорнийско вино

Били открити високи нива на цезий-137 в напитката
21 юли 2018 18:16,
17
Следи от аварията във Фукушима ...в калифорнийско вино
Снимка: pixabay.com

Аварията в атомната централа в японската префектура Фукушима отпреди 7 години е довела до увеличено съдържание на радиоактивни частици в калифорнийско вино, съобщава в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Изданието цитира изследване на френски специалисти от Националния център за научни изследвания. Екипът анализирал съдържанието на калифорнийски червени и розови вина, произведени от реколтите 2009-2012 година. Учените използвали метода на нискофоновата гама-спектрометрия, с който измерили количеството на радиоактивни частици.

Във вино, произведено след 2011 г., били открити високи нива на цезий-137. Това е техногенен изотоп, който се образува при делене на ядрата в атомните реактори.

Френските учени изтъкват, че тези радиоактивни нива не са опасни за здравето. Концентрацията във виното била много ниска, малко надвишаваща естествената радиация на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ATOMNATA KATASROFA NA VEKA KYDE SA TUK EKOLOZITE?
12
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Аварията във Фукушима е напълно съизмерима с Чернобилската,само че радиацията бе размита в Тихия океан и затова не бие на очи.И в двата случая има стопяване на реактора,но чернобилския избухна заразявайки атмосферата,докато японския тихо и кротко си изтече.Особености на конструкцията.Ако нашия в Козлудуй се прецака-ще е като тоя във Фукушима.Само дето водните басейни където ще изтече радиацията са твърде ограничени....
11
0
 
6
 
! Отговори
От кога преди 5 години
думата /Бас тун/ е нецензурен елемент? Вие от "Днес.бг" сте тотално сбъркани и сте за психиатър.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В края на 19 век, точно френски шпионин-диверсант е заразил лозовите насаждения на Балканите с филоксера, прнасяйки я в кухия си ***. Филоксерата е привнесена от Америките и е била непозната в Европа.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото,днес четох във Фрога,че американците са успяли да откраднат плановете за свръхзвуковата бомба от Русия."Обиски в Роскосмос заради изтичане на Запад на тайни за хиперзвуковия Кинжалhttps://frognews.bg/svqt/obiski-roskosmos-zaradi-iztichane-zapad-taini-hiperzvukoviia-kinjal.htmlАко е вярно,руснаците са големи ***,хаха!Така им откраднаха и устройството на МИГ-а и други изобретения.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФРАНЦИЯ МРАЗИ САЩ КАТО КОНКУРЕНТ НА ВИНО И ЩЕ НАПИШЕ ВСИЧКО ЗА ДА ГИ СЪСИПЕ!ФРАНЦИЯ НЕНАВИЖДА САЩ КОГАТО СПЕЧЕЛИ КОНКУРС ЗА ВИНО!
7
0
 
12
 
! Отговори
11 преди 5 години
"Били открити високи нива на цезий-137 в напитката"."Концентрацията във виното била много ниска".Абе вие *** ли сте?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A ZA RIBATA KOQTO CQL SVQT QDE OT TIXIQT OKEAN A ZA PLAJOVETE NA USA NA TIXIQT OKEAN PYLNO MYLCHANIE LESCH I ZARAZA
5
2
 
4
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
В БГ, понякога есента след дъжд, радиацията много се вдига. Лятото облаците са ниско над земята и се образуват от локални изпарявания. Есента се носят от високите слоеве на атмосферата и не е ясно от коя част на земята са издухани..Споделям само..
4
1
 
14
 
! Отговори
49018 преди 5 години
Фукушима е близо 24 пъти по-мощна от Чернобилската централа. Какво да се очаква? Не само във виното, навсякъде има. Друг е въпросът за авариите, за които се премълчава, както е с френските, например.
3
0
 
17
 
! Отговори
Физик преди 5 години
Е, щом е малко, по-слабо ще светят очичките
2
5
 
0
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 5 години
При проучвания з а проблеми с климата попаднаха на особенна патогенеза у дървета. Тестове на терена подадоха вероятно следи от войната "АРДЖУНА". Открити са и замърсявания от взривени на КАзахстан ядрени бомби високо в атмосферата от СССР вероянто около 1960 година.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пийте качествено шампанско от Франция и замезвайте със макарони..