Ердоган водил икономиката на Турция към пропастта?

Склонността му еднолично да взема всички решения внася несигурност
Обновена: 22 юли 2018 21:39 | 22 юли 2018 21:15, Камелия Цветанова
317
Ердоган водил икономиката на Турция към пропастта?
Снимка: Reuters, архив

Турската лира се обезценява, цените растат. Икономиката на Турция е пред сериозен срив, предупреждават експерти. Президентът Ердоган обаче иска растеж на всяка цена. И още по-голям контрол, анализира Дойче веле.

Поне "картофената криза" като че ли е преодоляна, цените на картофите започнаха да падат. Доскоро един килограм картофи струваше седем лири - четири пъти повече, отколкото миналата година. Лукът, доматите и други основни хранителни продукти също поскъпнаха.

Още по темата
Днес инфлацията определя делника на много турци, тя се усеща навсякъде: на пазара, на бензиностанцията, в наемите. "Всичко става все по-скъпо. Вече много неща не мога да си позволя, за почивка изобщо да не говорим", оплаква се клиентка на пазара в истанбулския квартал Шишли. Тук има всичко: артишоци, прясна мента, дини, грозде, смокини - все производство на фермерите в околността. Асортиментът е богат, но цените постоянно се променят.

"Много хранителни продукти междувременно вече струват двойно повече. Правителството е виновно, трябва най-после да вземе мерки",  казва един мъж от съседния щанд.

Лирата се срива, рейтингът пада

Всъщност турската икономика отбеляза ръст от 7,4% - по-висок, отколкото този на китайската икономика. Само че същевременно дефицитът в платежния баланс се повишава, от началото на годината турската лира е загубила над една пета от стойността си спрямо долара и еврото, а инфлацията достигна рекордно ниво, отбелязвайки 15%. Икономическото положение е по-лошо, отколкото от доста години насам. Наскоро рейтинговата агенция "Фич" отново понижи кредитния рейтинг на Турция - от BB+  на BB, т.е. редом с Гватемала и Коста Рика.

Президентът Ердоган не се интересува от оценката на международните рейтингови агенции. След преизбирането му през юни той е по-силен откогато и да било - той е едновременно държавен, партиен и правителствен шеф и обещава на страната си славно бъдеще. "Икономиката ни е на верен път, всеки може да види как инвестираме", цитира наскоро думите му вестник "Хюриет". Турция скоро щяла да е "една от десетте най-големи икономически сили в света", заяви Ердоган след клетвата си като президент на страната.

Ердоган и лихвите

Още по време на предизборната борба той заяви, че паричната политика на Турция ще бъде контролирана занапред още по-строго. Вложителите се страхуват най-вече от това, че турската централна банка ще загуби независимостта си. Миналата седмица Ердоган издаде декрет, който му позволява еднолично да назначава шефа на банката, както и неговия заместник.

"Централната банка отдавна прави само онова, което иска Ердоган, точно както и всички други институции в тази страна. Нищо не се решава без неговото одобрение", изтъква икономистът Атила Йешлада. Ако банката беше все още независима, щеше още преди четири години да вдигне лихвите, за да спре инфлацията, добавя той.

Икономистите смятат, че повишаването на лихвения процент е важна мярка за стабилизиране на валутата - само че според собствената икономическа теория на Ердоган по-високите лихви са "коренът на всяко зло" и застрашават икономическия растеж. Президентът непрестанно настоява водещият лихвен процент да не се повишава.

Зетят ще оправя положението?

Склонността на Ердоган еднолично да взема всички решения внася дълбока несигурност на пазарите. Доверието трябва да възвърне новият финансов министър и държавен ковчежник - 40-годишният Берат Албайрак, който е зет на Ердоган. Той е следвал икономика в Истанбул и в САЩ, бил е енергиен министър в последния кабинет. Въпреки това е относително неопитен политик, комуто Ердоган дава сега ключова позиция. Главен съветник по икономическите въпроси досега беше бившият вицепремиер Мехмет Шимшек. Той минаваше за поддръжник на инвестициите и за човек, който все пак дръзва да се противопостави на Ердоган.

Абайрак обещава бюджетна дисциплина, структурни реформи, независимост на централната банка и мерки срещу инфлацията. "При нормални обстоятелства бих казал: дайте му време да докаже какво може", казва анализаторът Атила Йешлада и допълва "само че сега обстоятелствата са всичко друго, но не и нормални. Във времена като сегашните имаме нужда от опитни пилоти на кормилото".

Според експерта, през четвъртото тримесечие на 2018 икономиката на Турция ще се свие, безработицата ще нарасне от 10 на 12 процента, лирата ще продължи да се обезценява и много средни предприятия в енергийния сектор, търговията на дребно и строителството ще фалират.

"Това няма да остане без последици и за Европа, защото много турски фирми са силно задлъжнели към европейските банки", обобщава експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-265,от какво да се засрамя бе ганьооооо,от истината,която съм коментирал ли,да не са ти седнали на масата,че си обеднял заради тях,вие един друг се изяждате ,и някой друг ви е виновен.
251
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен.....Ние сме в ЕС и не вижам някой да се е засилил да ни напада.Ще ни накарате да излезем от НАТО,защото "услугата" с вашето "пазене" ни излиза много скъпо и прескъпо.Или ще си създадем собствена отбрана!
250
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1До Голям прос,*** ганьооо,гледай твоята икономика ,да върви,умирате от глад,но очите ви са все към чуждата паница,едно ножче за бръснене,не може да правите,седнали сте за чуждата икономика,да плачете.Как не те досрамя да го кажеш?Та нали България е бедна заради вас,15 милиарда отиват от България към Турция и турски самолети ни "пазят" срещу заплащане.От какво ни пазите,бе?Ние сме в ЕС и не вижам някой да се е засилил да ни напада.Ще ни накарате да излезем от НАТО,защото "услугата" с
249
4
 
1
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
До кога ще пишете глупости журналистите трябва да си плащтате за лъжите мизерници.
248
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пилците се броят на есен......
247
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган ще помогне на турците в Инстамбул да преминат по бързо с целия град в чертиге на ЕС. ТАКА КАКТО ВОЙВОДИНА Е В ЕС а Сърбия е извън ЕС. Така Европейската част на Турция остова в ЕС. ДРУГАТА С ПО МАЛКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩЕ СИ Е ДРУГА ДЪРЖАВА В Азия.На там вървът нещата
246
3
 
13
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
Eх,мама му стара!Къде е тая пропаст?Все към пропастта вървят,а все не я достигат. От 10 години предричате за колапс,а кервана си върви и кучетата си лаят.За миналата година ръста на икономиката е 7,4.Въпреки срива на турската лира,турчина произвежда и продава на поразия.
245
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчолор, я си оправете чумата по овцете и козите. Стига сте ни мърсили държавата.
244
13
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Голям прос,*** ганьооо,гледай твоята икономика ,да върви,умирате от глад,но очите ви са все към чуждата паница,едно ножче за бръснене,не може да правите,седнали сте за чуждата икономика,да плачете.
243
3
 
9
 
! Отговори
Голям прос преди 5 години
Да им е честит държавния глава! Какво недоволстват, нали сами си го избраха?
242
5
 
14
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Ердоган е пич но реши че е безсмъртен. Ще яде шамари и от Путин и от Тръмп и от Меркел.
241
5
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
КОгато видя, че БВП на глава от населението им е по-нисък от нашия, тогава ще приема, че са по-зле от нас. По данните за 2017 не виждам такова нещо да се е случило, макар да вървят надолу и да са се изравнили с Румъния.
240
7
 
16
 
! Отговори
999 преди 5 години
ИНТЕРЕСНО И ЗАБАВНО Е КОГАТО ПОЧНЕТЕ ДА ПОДМЯТАТЕ ЕДНИ ЛИРИ ТУКА В КОМЕНТАРИТЕ !КОЛКО ОТ ВАС ЗНАЯТ ЧЕ : В БЪЛГАРИЯ ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА ПРИ ЛИЧЕН ЛЕКАР Е 3 ЛВ !В ТУРЦИЯ ТАКСАТА Е 2 ЛИРИ !НЕ ГИ ОБРЪЩАЙТЕ В БЪЛГАРСКИ ЛЕВА - АКО ЗНАЕТЕ КОЛКО ЛИРИ Е МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ В ТУРЦИЯ И В БЪЛГАРИЯ Е ДОСТАЧНО САМО КАТО ЦИФРИ ДА СИ НАПРАВИТЕ ИЗВОД !В БЪЛГАРИЯ ЧОВЕК БЕЗ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ Е ЛИШЕН ОТ ПРАВОТО НА ТЕЗИ ПРЕГЛЕДИ.в ТУРЦИЯ ЕДИН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО ДА Е ОСИГУРЕН ВСИЧКИ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ЗДРАВНИ ПРАВА!
239
7
 
8
 
! Отговори
Респект преди 5 години
Ако Ерзоган затрие цяла Турция - ще му окажа високата чест - да отида и да му тегля един хедшот, като на последния турчин на планетата!
238
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кой му дреме за каквото и да било с икономиката на Турция? Нашето дъно не си ли го виждаме, че и ние натам вървим, та сме тръгнали да се тревожим за турското?
237
3
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
ЗЕТЯ ЩЕ НИ ОПРАВИ!САМО ЗЕТЯ И НИКОЙ ДРУГ!
236
5
 
15
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Bosfor, *** ли си, какъв си. Лирата е 35 стотинки, те. явно колосалната за теб сума от 2 000 лири са точно 700 лв. Не знам как оцеляваш с тях в Истанбул, но вие сте свикнали да мизерствате.
235
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде да видим ние какво правиме пък тогава да мислим за комшиите !? Сигурно сме цъфнали та вързали ?? Недо-клатени политопитеци !!
234
8
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До BOSFORЧе какво са 2000 лири заплата при тази скъпотия бе ?! Само 1 кг. агнешко струва 100 лири !
233
10
 
12
 
! Отговори
стой си Стойчо преди 5 години
в България ,маайната й на Анталия !!!Този султан отдавна доведе Турция до икономическа катастрофа , но бедна им е фантазията на турците какво още ги чака с този султан !