Съдът взе на прицел бодигард на Макрон, бил демонстранти

Президентът го уволни, забраниха на Бенала да има и оръжие
6
Съдът взе на прицел бодигард на Макрон, бил демонстранти
Александър Бенала. Снимка: Reuters, архив

Френските власти започнаха съдебно разследване на побоя над протестиращ, нанесен на 1 май от сътрудника на президента Еманюел Макрон ++, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Шокиращото нападение бе заснето на видеокамера и предизвика голяма политическа криза за френския лидер.

Опозиционни лидери като десния политик Лоран Вокие и водача на радикалната левица Жан-Люк Меланшон настояват Макрон да даде обяснения, отбеляза Франс прес.

Парижката прокуратура каза днес, че Бенала и още четирима души са поставени под съдебен контрол и ще се явят в съд, където скоро може да им бъдат повдигнати обвинения.

Макрон запазва мълчание по темата. Бенала бе уволнен в петък от президентския дворец, а вчера следователи претърсиха дома му.

Прокуратурата каза, че на Бенала, който отговаряше за сигурността на Макрон по време на предизборната кампания през 2017 г., и на служителя на партия "Република, напред!" Венсан Краз, който също взема участие в нападението, сега е забранено да притежават оръжие или да заемат обществена длъжност. Двамата са били на първомайската демонстрация в качеството си на наблюдатели.

Въпреки че на Бенала е било наложено дискретно дисциплинарно наказание през май, правосъдието не е било сезирано за побоя и той бе уволнен чак в петък.

Освен Бенала и Краз, в съда ще се явят още трима високопоставени полицаи, заподозрени, че са предали на Бенала кадрите от камерата за видеонаблюдение.

Въпреки че говорителят на Елисейския дворец Брюно Роже-Пти каза в четвъртък, че Бенала е бил отстранен от функциите си да отговаря за сигурността при публичните изяви на президента след 1 май, Бенала е забелязан на няколко неотдавнашни снимки край Макрон, включително на 13 юли в Живерни, Нормандия. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 от 2 С нещо ,да обидих?За твое сведение ,не живея в панелка и не следя ,какво се случва с Ердогановите бабайти/бодигардове/.Самият факт ,че това се случило в USA пред погледите на полицай ,и на бодигардовете е разрешено ,да напуснат USA говори достатачно за демокрацията в Щатите!А,дали са искали екстрадирането на бодигардовете?Съмнявам се!
4
1
 
31
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Бенала ??? Арабела ще да е...Дали не му помага за баба Макроница?!
3
3
 
32
 
! Отговори
fake news преди 5 години
До Анонимен 2 това стана в washington dc и 7 или 11 от тях сега с заповед за арест ако някога стъпят в америка. ердо ги крие в клоаката турция. като пишеш поне пиши верни думипанелен скот
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа малко ги поступали!А какво да кажат Нюйоркчани от турски произход дръзнали ,да протестират против Ердоган при посещението му в централата на ООН!Ядоха бой от бодигардовете на Ердо,като тупана на тридневен събор на село!И ,кво нищо !Нито разследване ,нито обвинения ,и това в най-голяма демокрация !
1
2
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Бенала не занам но този КРАЗ наверно е човек на Путин те кразовете са руски те ги правят.