Ще станат ли българите наемници в германската армия?

Заради недостиг на персонал Бундесверът ще набира европейци
23 юли 2018 08:10, Анисия Иванова
119
Ще станат ли българите наемници в германската армия?
Архив: Reuters

Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС. Бундесверът обмисля необичайната мярка поради недостиг на персонал, съобщи германският ежедневник “Франкфуртер Алгемайне цайтунг”.

“Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти”, заяви говорител на министерството на отбраната на ФРГ.

Възможността да се даде право на европейските граждани да служат в германската армия вече бе заложена още през 2016 г. в “Бялата книга на Бундесвера за политиката на сигурност”. Сега към плана се добавя и новоразработена и допълнена стратегия за развитие на човешките ресурси.

От години Бундесверът се бори с недостиг на персонал, а основната причина за проблема е прекратяването на задължителната военна служба.

“Ако бъде позволено включването на граждани на други страни в замяна на германски паспорт, то рискуваме Бундесверът да се превърне в нещо като армия от наемници”, коментира социалдемократът Карл-Хайнц Брунер. Той подчертава, че не може да си представи чужденци в германската армия.

“Можем да разработим съвременни модели в рамките на европейското право за свобода на движение”, подчерта Флориан Хан, говорител по въпросите за отбраната на фракцията на Християнсоциалния съюз.

От популистката “Алтернатива за Германия” се обявиха категорично против предложението. “Управляващите политици съвсем са загубили здравия си разум”, коментира лидерът на парламентарната група на партията Алис Вайдел, цитирлан от "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
Каракачанов ще подготвя за физическите нормативи всеки от кандидатите, Джамбазки ще им води строевата подготовка, а Волен ще провежда тактиката. За Бойко - ППЗ, а за Волгин остават Диверсията и Пропагандата!Поведи ни вожде!
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aко знаете колко руснаци минават през немската армия за старт в страната. Открили топлата вода... Ей, българина трябва да управлява не да слугува на ***!
108
1
 
4
 
! Отговори
хм.... преди 5 години
Де е проблема, да бъдат обучени и служат българи в немската армия? Толкова "българи" има седа там... Няма да блъскат само фройлан по стълбите в метрата ... Еле, па като са в един батальон българските Асан и Юсуф със сирийските Асан и Юсуф... Ще е картинката на века....Ай със здраве да си ги отчувате...
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дират ли кадрови войници.На колко душ ще сам началник.
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
цитирлан от "24 часа"......................................таа Медия Инвестор БГ. АГ доста позакъсала щом само с копирани Новини от други сайтове кара
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 95всички българи търсят само печалба....
104
1
 
2
 
! Отговори
хахахахахаа.... преди 5 години
До привет от Германияти си нормален ли изобщо?
103
1
 
2
 
! Отговори
алес капут преди 5 години
"Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС".ХАХАХАХАХХАХАХАХХАХХАХАХАХХАХАХАААААААААААААААА......................
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V GERMANIA JIVEAT KAM 30 MILIONA AFROAZIATOARABOLATINOINDIANZI DOKARANI OT HAZAROZIONISTITE TE DA SLUJAT V NEMSKATA ARMIA
101
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ще станат българите наемници, ама друг път. Хората си гледат бизнеса, няма кой да се занимава с глупости! Плюс това нашите военни са по 120-130 кила и наблягат на еврофутбола и лежането, а ако чопнат нещо странично или аванта - безценно!
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуждестранен легион ли ще правят като едно време след Наполеон по времето на един крал,който и той събирал войници пък ги пращал по горещи точки,но как ли Бонапарт не се сетил за тоз вариант та проиграл на Ватерло от залагания кой на кого,явно не са му упоменали да си има едно на ум,че тъй е било и преди и след него дори щом най-малкото този крал се сетил да пази неговите си сили занапред кат пращал наетите под чуждо име подобно на сега щот сегашните се движат интересно без документи-некръстени.
99
5
 
10
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Бундесхалифата да отвори широко вратите на казармите си за "борците за демокрация" от Сирия!Тия са все хора обучени и мотивирани да защитят благодетелката си Меркел.Ще стане армия за чудо и приказ.Освен това и евтина-вместо скъпи танкове-евтини шахид-мобили,немската автоиндустрия няма да се изложи.Пък и ще притика омразните дизели...Е,ще има известни проблеми с канибализма и рязането на глави,ама то не може без дефекти..
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияЧе това е още по-добре,бе!Защо да стават хората пушечно месо?За някакви немски компании ли?И като не ви харесва в соц лагера,какъв *** го държите в соц страните?То и в Германия източната част е от бившия соц.И не се научихте,че ние комунизъм никога не сме имали,безпросветници!Ние бяхме народна република НРБ,а немците от ГДР демократична република например.
97
12
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
По принцип всяка платена армия е армия от наемници независимо дали родни или чужди ! Но според мене това е по-добрият вариант отколкото задължителната казарма ! Не е демократично да караш хората насила да служат в армията за да пазят заддниците на политиците и техните деца ! Плащаш за да те пазят ,това е положението ! Но германците трябва да бъдат предпазливи в избора си ! Не трябва да допускат в армията си хора от рубладжийски страни , тоест бивши комунистически страни !
96
5
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Либерализмът на Меркел учи: Родината ви не е нещо, за което си заслужава да се жертвате, затова Германия е Родината, за която се налага да се жертвате. Германия е Родина на всички, дори, на африканците;))) Подобна концепция е лют герберски ритник в *** на Каракачанов и той като военен министър, не знам как ще запълни липсата на военнослужещи в БА
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
94 а защо да не ги приема като искат и какво си се загрижил за онази голяма
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сещам се за церемонията,която излъчиха по немската телевизия с пристигналите в ковчези войници и документалните филми с хора,превъртели от ужаса на войната и се опитваха да им помогнат да се върнат към нормалния си ежедневен живот,излъчиха и документален филм за една майка,загубила сина си,който е бил войник.Тази работа не е шега и не е за всеки.
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо няма да ходят нашите в германската армия.
92
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ей, глyпак платен ***! ....НАТО е отбранителен съюз..."Отбранителен? Като се разширява да отбранява все повече послушни държави все по-близо до границите на една голяма държава? Отбранява се от Кадафи? От Сърбия?Защо приема такива като Черна гора, Албания и Македония?
91
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, немските пенсионери се преселват в Бг, българските младежи в немската армия.