Спрялото сърце на 53-годишен затуптя. Лекари го спасиха!

Интервенцията е извършена от екип, воден от проф. Иво Петров
14 авг 2018 16:07,
28
Спрялото сърце на 53-годишен затуптя. Лекари го спасиха!

Голям мултидисциплинарен екип от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, воден от  проф. Иво Петров и с експертното съдействие на проф. Юлия Джоргова, която е пионер в имплантирането на катетърни клапи в България, спаси живота на 53-годишен мъж с изключително увеличено сърце и ниска помпена функция. В операцията по имплантиране на перкутанна аортна клапа (tavi) участваха лекари от различни специалности – анестезиолози, кардиолози, кардиохирурзи и съдови хирурзи.

Мъжът е постъпил в болницата в критична ситуация, на границата между живота и смъртта. Стеснената аортна клапа на пациента влошава шансовете му да оцелее. Помпената функция на сърцето, която е една от основните характеристики, определящи прогнозата, е едва 15%, като в голяма част от случаите подобна стойност на изтласкване на кръвта, е несъвместима с живота. В такава тежка ситуация откритото оперативно лечение е свързано с изключително висока смъртност и единствената възможност за този пациент е поставянето на транскатетърна аортна клапа.

"Самата имплантация беше осъществена в условията на индиректен сърдечен масаж, сърцето на пациента практически беше спряло. Това направи изключително рискова процедурата и за наше щастие след като много точно беше имплантирана катетърната клапа и благодарение на усилията на екипа - външен сърдечен масаж, медикаменти, които подкрепят сърдечната функция, и в резултат на коригираната вече аортна стеноза, сърцето постепенно започна да възстановява своята функция. И след един критичен период от около 6 часа, през което време пациентът беше на изкуствена вентилация и циркулация с медикаменти, той постепенно започна да възстановява бъбречна функция и съответно да подобрява функцията на сърцето. Това доведе до възстановяване на хемодинамиката и съответно до постепенното възстановяване на функцията на всички органи, 18 часа след процедурата беше прекратена изкуствената вентилация. След един много бързо протекъл рехабилитационен период и раздвижване, 48 часа след интервенцията пациентът беше в отлична кондиция без никакви медикаменти, които да подкрепят сърдечната функция, с напълно самостоятелна бъбречна функция, без необходимостта от хемофилтрация. Той вече е насочен към стандартното отделение, оттук нататък престои клинично наблюдение, но прогнозата е добра.. Вярвам, че този млад човек ще успее бързо да се възстанови и да се върне към нормален начин на живот в семейството и в професията", коментира случая проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология и медицински директор на Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център.

"Специално поставянето на перкутанна клапа е най-добрият израз на разбирателство и сътрудничество между специалностите, което води до най-доброто решение за пациента. Много тежък случай и въпреки, че беше млад човек, беше много закъснял и нещата бяха драматични, включително и с тежко протичане на самата процедура, тъй като още преди да се започне съществената част на процедурата, сърцето временно спря. Но екипът се справи перфектно, сърцето тръгна и клапата беше поставена. Човекът се стабилизира и всичко завърши много добре. Чудесно се справи екипът с един особено тежък случай и чест прави на болницата. Тази методика, поставянето на аортна клапа, е най-добрият вариант на междуболнично и интердисциплинарно сътрудничество. Винаги има варианти все по-тежки пациенти, които иначе биха загинали, да бъдат спасени при добро съдействие между екипите и различните специалности“, убедена е проф. Юлия Джоргова, един от доайените на инвазивната кардиология у нас.

Транскатетърната смяна на аортна клапа (TAVI) е минимално инвазивна интервенция, при която през артерията на бедрото се достига с катетър до  сърцето, където се разгъва и се поставя клапната протеза. Клапата е проектирана така, че да достигне и да бъде фиксирана с максимална прецизност на своето място. Процедурата има множество предимства пред отворената хирургия.

Възстановяването е много по-бързо и пациентите могат скоро да се върнат към нормалните си ежедневни занимания. Сведени са до минимум рисковете както по време на операцията, която не изисква спиране на сърцето, така и следоперативния риск от инфекции. Няма нужда и от доживотно приемане на противосъсирващи медикакаменти. Проучванията сочат, че методът има по-добра ефективност и сигурност и в дългосрочен план, а индикациите за използването му постепенно се разширяват и при пациенти с по-нисък риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
Прочетох преди 5 години
всички коментари и ми стана ясно относно сумата.Разбира се,че навсякъде по света здравето има цена.(и навсякъде чакат-Англия, Италия.Скоро познати ми казаха,че очакват да им кажат "кога' за ехография( езофагус), като са заявили още миналия февруари.Безплатното лечение и зъболекарски услуги ги знаем какви бяха при социализма.Поне който има пари- да се лекува( и не значи, че ще е добре и ще оживее.) Ние сме с ясен разсъдък,че е излишно да предприемаме нещо,като нямаме пари.Трябват постоянни гри
22
1
 
6
 
! Отговори
Браво на преди 5 години
Лекарите-Спасители и благодарност към Господ, че е помогнал. Щастливец е този 53-годишен мъж!(а колко струва такава интервенция?( приблизително, защото зависи от случая..) Важно е да знаем.)
21
1
 
18
 
! Отговори
Просто човек! преди 5 години
Огромно браво на Проф. Петров и Проф. Джоргова!!! А всички в този форум, вземете се в ръце бе, все някой ви е виновен, нема българин да не се оплаква....приличате на онези от статията на Билд, касаеща Столипиново...
20
3
 
9
 
! Отговори
До 23: преди 5 години
Не, не ми писна. Споделям личния си опит. От кръвно 140/110 след отказване на алкохола, здравословно хранене и редовно спортуване днес сутринта бе 107/72.Но, всеки сам отговаря за живота си. И да си търси пари за сърдечните операции.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Не ви ли писна от това здравословно хранене, храната не е толкова важна, важно е да не се преяжда.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че статията е платена публикация, две мнения няма.Искам да подчертая само, че ние и братята турци живеем и се храним изключително нездравословно. Въпреки, че се водят мюсюлмани, турците обичат да жулят ракийка и биричка, хапват доста захарни изделия - майстори са на локума, халвата и баклавата.Срредният българин затлъстява на възраст около 30г. и ние сме първенците в Европа по инфаркти и инсулти. Без спорт и здравословно хранене, толкова.
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като са спасили някакъв си човек, а хилядите, които умират. Това новина ли е.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма реклама направихте на тур чо лята.Браво.
15
4
 
3
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Д-р ХаусАз знам случай с един мой пациент преди 12-13 г. Откриват му мозъчен тумор по повод епилептичен припадък. Насочват го към един много известен тогава неврохирург, софийско светило вече покойник. ...----------Ако някъв такъв кат тебе го е насочил достатъчно късно много ясно, че ше е покойник!
14
0
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Д-р ХаусКого са оперирали при проф. Начев?
13
2
 
11
 
! Отговори
Преживял преди 5 години
Дечурлига ,спрете да спорите и говорите за неща за които не сте в час.Рано ви е ,а и дано да не ви се налага да легнете на хирургическата маса и НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ВАС.Когато ви върнат към живота,тогава ви минават съвсем други мисли,нямащи нищо общо с безапелационното ви бръщолевене по-долу.Изпитал съм го. И 7 месеца химиотерапия .На тази тема има хора които са много,много изпатили и видели и преживели.Факт е че за да си спасиш живота трябват и пари,така е по цял свят.
12
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Борянче, защо не беше толкова обстоятелствената, когато Глинка осъди на смърт 400 000 души, повечето от които - деца?
11
4
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
До Су 34Шаламанов сам се е докарал до това състояние, с много пукница, анаболи и наркотици! Когато сам си го направиш, никой друг не може да ти го направи!
10
2
 
2
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
От д-р Хаус, ей отворко, редът там не е български схващаш ли с кухата си кратуна! Правилата на играта са други, що този те го оперираха при светилото Начев например!?
9
2
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Ти определено не си тикволандецо
8
3
 
11
 
! Отговори
ДО 3-д-р Хаус преди 5 години
ЕЙ ти Хаус ,проф Петров и проф.Джоргова за турски лекари ли ги слагаш бре?Нашите хирурзи са известни по цял свят.Проблемът е в следоперативното лечение и престой в болницата.Там ни е слабото място.Бедни сме и това не е от вчера а т времето на ,,безплатната" медицинска помощ,когато кьорав лев не се събираше за здравни осигоровки,а всичко се събираше в един кюп.
7
9
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Д-р ХаусТака са ни изпреварили със светлинни години, че в същата болница, нов Турция умориха нашият щангист наум Шаламанов за два месеца.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасили са го!
5
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Имената български,клиниката -не съм чувал за такъв бадем.Къде се намира нито дума.
4
4
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
...и му казва "право куме в очи". Ако не те оперирам ще умреш, но за да те оперирам ще ми броиш няколко хилядарки, сумата беше май 5-6000 лв, но на цените през 2003-4 г. никак не бяха малко. Тръгнал човека по фирми дето е работил, по приятели и събрал парите, оперирал се. Та това е българската медицина и родните големи "специалисти" феодали с бели престилки, имаш пари лекуват те, нямаш - мреш като бездомно куче!