Турски съд освободи местен шеф на Амнести интернешънъл

Танер Кълъч бе задържан по обвинения, че подкрепя Фетхуллах Гюлен
15 авг 2018 21:11,
11
Турски съд освободи местен шеф на Амнести интернешънъл
Снимка: pixabay.com

Турски съд постанови да бъде освободен от затвора Танер Кълъч, местният председател на Амнести интернешънъл, предадоха световните агенции, позовавайки се на правозащитната организация.

Кълъч бе задържан през юни миналата година по обвинения, че подкрепя Фетхуллах Гюлен, живеещия в САЩ турски ислямски проповедник, обвиняван, че стои зад опита за преврат в Турция през юли 2016 г., предава БТА.

"Извънмерно щастливи сме от тази новина. Отне ни повече от година, за да стигнем до тук", заяви Куми Найду, генерален секретар на организацията, цитиран от ДПА.

"Страхотна новина: Истанбулският съд постанови да бъде освободен почетният председател на Амнести Танер Кълъч!!! Очакваме пускането му на свобода тази вечер. Празненствата ще започнат тогава," написа в Туитър Андрю Гарднър, представител на същата организация.

Съдебният процес срещу Кълъч, който прекара 14 месеца в затвора, все още продължава, посочва Асошиейтед прес. Той е съден заедно с още 10-има други правозащитници, обвинени в подпомагане на терористични организации. Всички те бяха задържани по време на семинар в Истанбул през юли 2017 г.

Европейският съюз силно критикува задържането на Кълъч, като изрази безпокойства за върховенството на закона в страната, която е кандидатка за членство в ЕС.

Решението за освобождаването на Кълъч идва ден след като турски съд нареди да бъдат освободени двама гръцки войници, задържани, след като, както твърдят, неволно пресекли границата и влезли в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция ако започне да освобождава всички, които са натикани по затворите за кефа на Ердоган - хиляди ще излязат на свобода. Но Ердо ще пати. Нищо не остава ненаказано.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за Йоджалан!
3
7
 
6
 
! Отговори
Калитко преди 5 години
Ердо почна да поддава. Първо - освободи двамата гръцки военни, сега този активист. Ха дано утре- Йоджалан.Свобода и независимост за Курдистан!!!!
2
3
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Турция е демократична и правова държава като България. Господин Ердоган и Генералисимус Борисов - Велики Държавници от световна величина.
1
11
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Лирата прекалено много се обезцени и на султана май започна да му идва акъла в главата ?!