Застраховка в "Олимпик"? КФН: Търсете си парите в Кипър!

Фирмата може и да не е участвала в нашия Гаранционен фонд
Обновена: 17 авг 2018 19:48 | 17 авг 2018 19:40, Камелия Цветанова
56
Застраховка в "Олимпик"? КФН: Търсете си парите в Кипър!
Снимка: Булфото, архив

Българският клон на кипърската застрахователна компания "Олимпик", която беше обявена във фалит,  дължи 9 350 000 лева на 197 551 българи за прекратени предсрочно полици по "Гражданска отговорност", съобщи Ралица Агайн, заместник председател на Комисията за финансов надзор.

Още по темата
Срокът на полиците на фалиралата кипърска компания изтичат днес в полунощ.

Размерът на сключените полици е за близо 40 млн.лева, но много от тях на разсрочен план, затова загубите на шофьорите ще са по-малки.

КФН е уведомена от Кипърския надзорен орган за проблемите на "Олимпик" на 10 май и оттогава на фирмата е забранено да продава нови застраховки.

Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, съобщи Ралица Агайн. По думите й той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион, макар че "Олимпик" е оперирала само в Кипър и в България.

Ралица Агайн обеща КФН да обяви какво трябва да правят хората с прекратени полици, за да си търсят парите от компанията.

По думите й това ще стане, сред като съдът в Кипър се произнесе по ликвидацията на фирмата и бъде назначен постоянен ликвидатор. Ралица Агайн каза, че хората ще си търсят сумите от Кипърския гаранционен фонд на застрахователите, но се проверява, дали и с какви суми, "Олимпик" е участвала в нашия Гаранционен фонд.

Агайн съобщи, че от понеделник до днес над 57 000 души застраховани в "Олимпик" са си купили полица "Гражданска отговорност" от друга компания. Застрахователните посредници ще работят тези дни с удължено работно време, за да успеят да се справят с повишеното търсене. В близките дни КАТ няма да глобява шофьорите с невалидна полица на "Олимпик", съобщи още тя.

Повишаването на цените на застраховката в последно време е свързана с недостиг на премии и съответно на пари за изплащане на обезщетенията, посочи Агайн. Повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт. Досега обезщетения имаха право да получават само най-близките - съпруг, деца, докато от сега нататък, обезщетения могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други емоционално свързани с починалия лица. Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки застраховател трябва да направи свой собствен разчет за това с колко допълнително ще му се увеличат разходите при изплащане на обезщетение, посочи тя. По думите й застрахователите трябва да осигурят допълнително най-малко 200 милиона лева, но много по-вероятно около 800 млн.лева за допълнителни обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Ага йн тинза кой работиш? За застрахователите ли или за нас българите, за чийто интереси ние ти плащаме заплатата да защитаваш? Въпросът важи и за другите назначени от нас суверенът работници в КФН!!!
48
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Не мога да повярвам в каква държава живеем??!! Някой си отваря фирма, посредством държавната администрация, която е длъжна да упражнява цялостен контрол и изведнъж фалира завличайки 250000 души, на които държавата казва оправяйте се сами!??? Ми то всеки може да си отвори такава фирма по тая логика и да фалира и да точи!!?? Колко пъти в годината трябва да се сключва гражданска отговорност!!??? Докато се наяде мафията ли????
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е много голяма шашма с тези застраховки въобще. Ами защо са токова високи обещетенията, всичко да се намали и полици и обезщетения. Това е абсолютна давалераджийница с тези завишени полици.
46
1
 
17
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Всички ожилене пред КФН. Оставка и да се махат. Взимат над 10 000 месечно заплати за какво? Очаквам фалити и на пенсионни фондове, особено чуждите, дето не знаем къде ни изнасят парите за втората пенсия. Тая чума Агайн пак ли така ще каже. Да се омита.
45
0
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Буги БарабатаТези поне още в името си са обявили на Господ да се надяваш. Един вид са по коректни :)
44
0
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
ахаххаха да бе не била българска ...Фирмата е на маргините същите който държат и бул инс .ГФ е прибрал милярди през тези години ,като сте сключвали нова го е взимал 15 лв към го за да ви подсигори гаранция ако фалира някоя компания но сега се отмята.Всичко стана заради нашата държава олимпик беше компания която нямаше задължение за разлика с лев инс и озк с по 40-50 милиона лв Държава ги фалира нарочно за да могат да приберат парички към гф 275 хиляди коли оставт без го сметнете сами по 15 лв.
43
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
До Влади - Ще ги обезщети Бойко с моите и твоите пари. С тия пари обезщетиха и тия дето имаха пари в КТБ. От КТБ ги взеха Той, Кой Бареков, Доган и цялата пасмина политици а после вложителите ги обезщетихме аз и ти и ти и ти и ти и
42
0
 
20
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Ако излязат тези 200000 измамени и ревнат под прозорците на Бойко, той със сигурност ще клекне и ще намери пари да ги обезщети!
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сладурчета! Нямали пари за премии, а за безплатни екскурзии в чужбина, тиймбилдинги и пр. кьорсофри имат! Сега се правят на пръднали в рейс, т.е. някой фалирал ,стават такива неща, а вие давайте пак пари. Дъравата ни ЗАДЪЛЖИ да пълним джоба на частни застрахователи, а сега не я ***. Кога ще скочим с тоягите?????
40
1
 
17
 
! Отговори
бати Боко е велик! преди 5 години
Ей сега ще открие 2,75 киломера нова 'магистрала' между Малко Мухово и Големо Мухово - и света ще си дойде на мястото и всички гербери ще отидат да галсуват пак за него! Е дано между тези 170000 'щастливи клиенти' дано няма герберски гласаоподаватели че май няма да си пуснат бюлетината за мошенника...
39
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nekojЕ, 160 милиона ме е лоша сума нали така? Ще поизтупат 'брашнения чувал' още веднъж. А че Олимик са си внасяли в нашия т.н. "гаранционен фонд" (нали на стикерчето ми има такъв стикер - погледнете всички засеганти!) а ни пращат ца се оправямае в Кипър е повече от чудовищно нахално! Когато искат да взимат пари - взимат 'без формалности' - когато трябва да се дават - ходете в Кипър, при Арменския поп и където си поискате. Това управление просто една ракова стуктура която смуче от всички!
38
0
 
33
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
На 10 Май (днес е 17 Август) е ясно че не важат застраховките. Но обявяването се обавява преди два-три дни. Не е ли 'интересно че не е тогава - а сега след като бяха обявените новите цени на Гражданска отговорност??? Ако ми бяха казали миналата седмица - щеше да ми стува със 100 лева по малко - а и на останалите 170 000 застраховани при Олимпик!!! С една малка сметка - ако това бе станало факт миналата седмица (дори не Май!) застрахователите щяха да спечелят - 157551000 лева по малко! Мафия!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така инструктор Радослав Радев и Нязи Моллов станаха прочути с купуването в град ловеч гледаите и триите тия измамници така лъжат децата
36
0
 
33
 
! Отговори
Потресен преди 5 години
Мизерници. Бойчето и цялата клика около него не им дреме за неволите на народа. Те имат служебни коли закупени с наши пари, със застраховки платени от нашия джоб, заредени с гориво от нашия джоб, охрана платена от нашия джоб, скъпи командировки платени от нашия джоб десетократно по високи заплати, пак от нашия джоб.
35
0
 
16
 
! Отговори
Армееца преди 5 години
197500...олимпийци ........да не би да съ същите ог КТБ .....чакайте да си видя и мойта......
34
1
 
40
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Живеем в подобие на държава. Няма кой да се застъпи за обикновения гражданин. Държавата е много активна само тогава, когато има да прибира. Парадоксът в случая е, че държавата нон-стоп лапa...
33
0
 
33
 
! Отговори
Край преди 5 години
Наглостта е налице ОБАЧЕ има нещо по-интересно.Всички общини, държавни органи и предприятия са ДЛЪЖНИ да си застраховат колите и сградите. И сега: Питане до ВГоранов - Колко държавата е дала за застраховките последните 10 г. и колко обезщетения е получила????Разликата е поне 10 ПЪТИ в полза на "застрахователите".Става въпрос за няколко стотици милиона НАШИ пари.Сопи ли нема, павета ли нема, мъже ли нема в България?!!
32
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цинични, нагли! Значи раздавате лицензите на всякакви? А гаранционния фонд? От май месец знаете, хората плащат, а вие траете! Пореден сценарий за гепене може би? Колко станаха?
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Again или я пак.Има си българско законодателство и всяка една компания, фирма и т.н. трябва да го спазва. Ако в Албания няма гаранционен фонд и тази ще допусне и албански застраховател на бг пазара, фалирва и ще ни прати в Албания да си търсим парите. Тази ще не си ходи в Албания с мъжа си да развиват местния застроховател пазар!
30
0
 
15
 
! Отговори
Буги Барабата преди 5 години
Следващите гръмнали ще са Дал бог...нещо си, там бая повече ще изреват!