Родни военни за Пражката пролет: Ние не бяхме агресори!

Не сме стреляли по цивилни, връщат спомените участници
Обновена: 19 авг 2018 15:22 | 19 авг 2018 09:45, Александър Попов
269
Родни военни за Пражката пролет: Ние не бяхме агресори!
Снимка: Reuters, архив

Петдесет години след като са участвали в смазването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни си спомнят за събитията в репортаж на Франс прес. Те казват, че не съжаляват и смятат, че просто са изпълнявали задълженията си.

"Това беше политическо решение, беше немислимо да оставим Чехословакия да си отиде. Като военни ние изпълнихме нашето задължение, без да стреляме по цивилни", уверява полковникът от запаса Любчо Банов, който днес е на 80 години. През август 1968 г. той е командвал рота, която е била натоварена със задачата да защитава цивилното и военното летище Ружине в Прага.

Още по темата

"Ако разположени там от Варшавския пакт ние сме били агресори в Чехословакия, то какво са в наши дни нашите военни, участващи в мисии на НАТО в Ирак или Афганистан", казва бившият офицер.

Пенчо Вълков, предприемач от Дряново, който е служил под командването на Банов, пази на гърдите си следа от одраскване от заблуден куршум по време на неочаквана стрелба от къща до летището. "Скрих се, нямах право да отвръщам на стрелбата", спомня си той. Тогава е бил новобранец на 18 години и казва, че до последно не е знаел, че ще бъде пратен в Чехословакия. Неговият пехотен взвод, обикновено базиран на българо-турската граница, първо преминал през обучение за патрулиране и водене на боеве в населено място, преди да бъде прехвърлен със самолет в Украйна, по онова време съветска република на 28 юли 1968 г.

Според Господин Чонков, който по онова време е бил командир на взвод, самолетът е летял ниско, на 200-300 мета, за да не бъде засечен от турските радари. Военните били изненадани, че са се озовали в Калмия, в Ивано-Франковската област в западната част на Украйна. Подобно отклонение било необходимо, защото Румъния се разграничила от съюзниците си от Варшавския пакт във връзка с потушаването на Пражката пролет и не разрешила прелитането на самолети над нейна територия.

Въоръжени с Калашников, българските военни научили целта на мисията си в момента, в който се качили в самолета за Прага сутринта на 21 август 1968 г.
"Един командир ни обясни, че чехословашките братя ни викат на помощ и че това е по-лошо от война, защото можело да се очакват изстрели отвсякъде", разказва Вълков.

Разположени на летището в Ружине на българските военни не им трябвало много време, за да разберат, че не са добре дошли. Чонков си спомня как младежи са протестирали пред входа на летището с плакати на руски, на които пишело "Ходете си у дома!". "За първи път виждахме граждански протест", разказва той.

Банов си спомня, че българите никога не са стреляли по чехи. Вълков си спомня, че не е искал да го пращат там, а е изпълнявал заповед и не е изстрелял и един куршум. Чонков пък си спомня, че пропагандата ги е била опиянила и че те са били убедени, че не се борят срещу обикновени хора, а срещу хора, които искали да откъснат Чехословакия от социалистическата общност.

Споменът за тази намеса остава ярък. Преди 10 години, за 40-ата годишнина от интервенцията в Прага Чонков събрал десетина от бившите си братя по оръжие и им подарил тениска с рисунка на Калашников, от който се подава българска роза.

При завръщането си българките военни са дефилирали като герои и получили тридневен отпуск и възможност да се запишат в университет, без да се явяват на изпит - рядка привилегия по онова време.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До 203: Кагато си неосведомен е по-добре да мълчиш! Ще спомена само името на един от протестиращите студенти, това на Едуард Генов.
217
2
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
До JasКаква агресия? Русия само освобождава де когото може! Русия е велика освободителка! Лошото е, че след поредното освобождение забравя да си отиде! Но какво да се прави, уморително е да освобождаваш непрекъснато някого. Умората се отразява на "мемората".
216
5
 
1
 
! Отговори
Del4ev преди 5 години
Дали сме били агресори?Ами първа световна война със авструнгария.Втора световна война със нацистка Германия.И сега,братската Русия ни помогна със турците а ние так на грешната страна. НАТОАми съжалявам но винаги сме били АГРЕСОРИ
215
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най голямата трагедия на българия е че е населена от генетично излкючително прости хора на които предателството и завистта им е в природата тежко на малцината нормални останали по погрешка в бг тееежко им четейки недодяланите им бръщолевения по форумите се поздравявам че отдавна съм си бил камшика мизериятя ще бъде вашата съдба и наказание желая ви от сърце кюбимите ви господари от азия да ви дарят с присъствието си ...и нещо друго а мен ме хванете за любовният мускул
214
4
 
4
 
! Отговори
Jas преди 5 години
До Анонимен 217: и с какво ще им помагаш, да не би някой да ги е нападнал чехите сега? А кой ги нападна през 1968, че трябваше да бъдат спасени. Не знам да е имало скупчване на войски на НАТО по западните граници с Чехия сили същите да са нападнали Чехословакия по него време или когато и да е. Единствените агресори са били войските на Варшавският договор, защото се страхуваха, че и малко разкрепостяване е много опасно за ком-върхушката и геополитиката й.
213
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като страна победителка във ВСВ СССР а като страна победена Чехословакия отношенията между тези две страни са регламентирани. Да се благодарят чехите че са им оставили държавата . Ако "чешкия народ"беше "извоювал свободата си сигурно следващото щеше да си намери нов велик брат. Да по него време майдана не мина. Ние нали се освободихме. Защо се набутахме в нов военен съюз. Сега ако свирнат пак не можем да откажем да отидем в Чехословакия да помагаме на нашите приятели. Къде е разликата
212
2
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Проблемите от онова време се мултиплицираха днес,подлостта и лицемерието са ни основните движещи сили,щом още не можем да научим истината .
211
9
 
5
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Едно уточнение: голяма част от руските войски, предимно танкови, са били в Чехословакия "съвсем случайно" и уж на съвместни учения още от юли 1968 г. Доста подозрително съвпадение, явно добре планирано и организирано, и затова брутално ефективно и бързо нахлуване същевременно от няколко места, останалите от други държави на В. договор са повикани само за да се покаже на Запада сила и единство. С нищо не може да се оправдае агресията с\у невъоръжено и мирно население.
210
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да защитавам нито едната страна, нито другата, но чух следното от обикновен редник: "Стреляхме при всяко движение в царевицата.Кого убивахме не знам!"
209
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сълзи и сополи по една античовешка диктатура.Ясно е каква *** е останала из България.
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
моля санитарите в карлуково и другите специализирани болници да ПРИБЕРАТ ЛАПТОПИТЕ НА СВОИТЕ ПАЦИЕНТИ
207
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По тази логика сегашните полицаи, които бият протестиращи на площадите, защото им е наредено така, също са агресори. Нали така?"Има голяма разлика. От военна служба не можеше да се измъкнеш, докато сега от полицейска служба си в правото си да напуснеш, ако не ти изнася. Сегашните полцаи бият по собствено желание. Никой не ги кара насила да са полицаи.
206
6
 
11
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Не винете войниците, те са изпълнявали заповеди. По тази логика сегашните полицаи, които бият протестиращи на площадите, защото им е наредено така, също са агресори. Нали така?
205
13
 
4
 
! Отговори
готвят ядрена преди 5 години
СрещУ Европа обсебени чрез *** американски престъпници готвеха ядрен холокост след 1945 година.След убииството на рузвелт обсебения с *** Труман и По обасебения Чърчил обявиха началото на студената война.У НАс риска от ядрена война бе особенно висок след 1981 - 1985 година.Блокирахме риска чрез IBM 370 инсталирана в подуене.
204
5
 
1
 
! Отговори
риск от ядрена преди 5 години
Има специфичен стрес и досега у милиони граждани живели в ядрени мишени..Стреса е подобен на този който виждате у Доналд Тръмп ..и у Ким Чен ЪН.Има и досега видим стрес от ядрена мишена у председателя на Държавния съвет на Китайската народна република./риск от взривяване на термоядррни бомби на Пекин.
203
11
 
5
 
! Отговори
риск от ядрена война преди 5 години
Спомнете си как американците смазаха протестите в Гърция..През 1968 година имаше вълнения във Франция ..ЧССР съгласно действащите споразумения между СССР и САЩ бе към СССР.Протестите в ЧССР И Франция са организирани от мъртвите уплашени от нови доставени в Европа/германия и Турция ядрени и термоядрени заряди насочени към Прага<Москва,Ленинград,Киев и други големи градове.
202
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята се пише от победителите- загубихме и балканска и първа и втора и студена и де какво можеше да се загуби го загубихме, така че ще поемем отговорност и за чехите, а и много от тия тогава младежи и за чехкините по морето.
201
4
 
14
 
! Отговори
слагач преди 5 години
На българина му дай да се слага,ненадминат е!
200
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бил агресор!?Нагла комунистическа тиква на ,която ние сега плащаме дебелата пенсия.Но чехите не са за съжаляване ,ако видите сега как се кланят на рашисткитеагресори за пустата алчност.Алчността ще затрие света.
199
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички страни от СССР и повечето от Варшавския договор е имало протести срешу Пражката пролет. Даже на червения площад в Москва е имало малък протест, само ние българите безропотно и страхливо не смеем да се опълчим на комунистите и не сме протестирали.