Ниски застрахователни премии подлъгват българите!?

Иво Мирчев и Петър Илиев с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 авг 2018 12:16 | 20 авг 2018 12:15, Анисия Иванова
37

Премиерът Бойко Борисов ще поиска промяна в европейското законодателство след случая с фалиралата застрахователна компания "Олимпик". По думите му данъкоплатците в лицето на държавата ще трябва да платят на купилите си по-евтини застраховки.

Казусът с фалиралата компания и последиците за българските граждани коментираха в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Иво Мирчев и журналистът Петър Илиев.

"И преди и сега не е имало възможност за влияние, това е клон на кипърско дружество и се надзирава от кипърския надзор. Проблемът е в ниските застрахователни премии, подлъгали толкова българи. Правило е, че евтината застраховка води до недостиг на резерви, които гарантират платежоспособността на компанията", заяви  Илиев в "България сутрин".

По думите на икономиста във "функциите на българската КФН е да види, че има проблем и да подаде сигнал до Кипърския надзор".

"Трябва да се промени директивата. Ако българската комисия подаде сигнал за ниските премии, тя трябва да подаде сигнал, че на всички са ниски", контрира го Илиев.

Според Иво Мирчев никой застраховател на българския застрахователен пазар не навлиза, без да има силни позиции или да са направени предварителни уговорки с останалите играчи на пазара.

Още по темата

"Проблемът е, че КФН като регулатор и изобщо българските институции не си вършат работата. Навлизането на българския застрахователен пазар е трудно и става с разрешението на останалите играчи", категоричен бе той.

"Кипърският регулатор не си е свършил работата. Не може нито един регулатор да каже: "Цените са ви ниски", допълни Илиев.

Междувременно пред сградата на КФН се събраха протестиращи, за да изразят недоволството си и с надежда да получат парите от застраховката си.

Сред тях бе и Георги Тодоров: "Събираме се, за да изкажем възмущението си заради това, че КФН не е извършила функцията си да надзирава, заради което понесохме загуби", заяви той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Друг протестиращ бе дошъл от Перник, за да изкаже недоволството си от управляващите:"Не претендираме за връщане на сумата, която сме дали, а за удължаване на полицата".

От КФН информираха, че вече 66 хил. автомобила са с нови полици "Гражданска отговорност".

Снимки: Dnes.bg, Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Ти гъбаркаш ли се преди 5 години
Герб не са крадливата Нинова, напротив спасиха ни на два пъти от фалити .... Часовник на БГ дълга : 26 100 100 100 ЛЕВА ! 30% от БВП !
30
0
 
1
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Е чак сега разбрах що на пазара всеки търси скъпите домати ! Така шак!
29
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"или да са направени предварителни уговорки с останалите играчи на пазара" - Картел -или? Аман от нечестни за сметка на потребителя договорки с останалите играчи на пазара!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички шофьори плащаме на този Гаранционен фонд, когато застраховаме колите си. Сега се оказва, че парите ни ги няма, т.е. прецакани са всички, а не само застеахованите в Олимпик, както наивно си мислят прецаканите.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
г.рберасти вие сте срам и позор време е да ви изметем
26
1
 
5
 
! Отговори
От 25 преди 5 години
За Гаранционния фондОт застраховката на всяко МПС за Гаранционния фонд през 2017 година отиват 12 лева. За всяко застраховано място в колата за Злополука, също се внася определена сума, ако не бъркам 20 ст. Сумите са фиксирани и не са процент от застраховката ГО. Въпросът сега е къде са тези пари. ГЕРБ и тях ли е откраднал?
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е ниското, че за една застраховка отива 50% от минималната работна заплата? Как не Ви е срам?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Гаранционния фондТой има две сметки - за изплащане на щети когато няма сключена застраховка ГО и куп други и втората сметка е Обезпечителен фонд за изплащане на щети при фалирал застраховател с лиценз за работа в България, вкл. и клон на чужд застраховател, какъвто е Олимпик. Само за 2017 година приходите в Обезпечителния фонд са 6 милиона и 370 хиляди лева. Фондът го има от 2009 година, досега фалирали застрахователи нямаше. Къде са парите? Защо ГЕРБ отказва да плаща?
23
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е фукара. Подлъгва се по евтинкото.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хора, стига глупости! към всяка ГО ти вземат до 10% за Гаранционния Фонд, който изплаща обезщетенията на пострадалите и застрахователите превеждат тази сума на ГФ. стане ли катастрофа, точно този фонд плаща, а после си търси парите от застрахователя. Да не ми се правят на света вода, а да се нарежда фондът на опашката в Кипър. Хората са си платили и Фондът им е прибрал необходимата сума да покрива обезщетения.
21
1
 
9
 
! Отговори
много блябля преди 5 години
Гаранционният Фонд ..има предмет на дейност ..плащания на обезщетенията по задължителната ГО на автомобилистите..изпълнява функции и задачи..Фондът е институция с дългогодишна история и доказана стабилност, насочени към защита на интересите на гражданите..И какъв е проблемът? Някой е окрал парите от този фонд?
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До э23Ако се разровиш малко в статистиката ще еидиш че България отбелязва рекорд в ръста на продажби на нови автомобили и все още това са под 25 хил на година. Масоео колата на българина е " нов внос, карана от германска или френска бабичка само до магазина, обикновенно на 100-120 хил "реални" километра" и струва 3-4 хил лева. Как искаш тоя човек да си позволи застраховка за 1000 лева?
19
6
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
То не е нормално и да караш кола над 20г, но в тая държава е така...
18
8
 
5
 
! Отговори
Истината боли преди 5 години
След като можеш да си купиш кола за 2хил лв, да я караш без застраховка или с някоя за 200 лв..е трудно вече да убедиш пролетариата, че карането на автомобил е отговорно и скъпо удоволствие...
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз от 12 години винаги правя най евтината и никога не съм бил на олимпик. Поради факта че за щета от граждаска ще се отрепеш от ходене и разправии за няма нищо. Така че хората нямат вина , просто в тая държава е така
16
2
 
15
 
! Отговори
Макс и Мориц преди 5 години
Направете застраховката 1000 лева и всичко ще е ок!Бензин 10 лева,газ,ток - увеличете всичко за да ням кризи!И направете още 10 фонда и мимистерсъва да контролират!
15
22
 
5
 
! Отговори
э23 преди 5 години
У нас е пълно с *** хора и затова сме на това положение. Хвърлили се 200 000 на евтиното и после реват, че били измамени. Ами естествено, че като е евтино, това е менте. Ама така е то - *** народ, слаба държава!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в тоя фонд няма нищо. За това и ще се вдига застраховката до 400-500 лв. Ама нали сме си стадо и всичко е ок
13
0
 
16
 
! Отговори
asd преди 5 години
Това заглавие е лъжа, аз винаги сключвам най-евтината полица и не съм в Олимпик.
12
0
 
10
 
! Отговори
Бивш служител преди 5 години
Искам да питам някой замислял ли се е защо се казва Комсия за финансов надзор, а не Комисия за независим финансов надзор ? Всеки, който е в застрахователният бизнес знае какви такси се плащат от ЗК на КФН. Каква е логиката КФН да затваря коя и да е компания, ако същата ще спре да им плаща таксичките, така че да не се окаже, че има и други такива като Олимпик !