Отчаяни мерки в Нова Зеландия – не достига... авокадо

Организирани престъпни групи нападат градините
Обновена: 21 авг 2018 10:21 | 21 авг 2018 08:40, Елка Василева
26
Отчаяни мерки в Нова Зеландия – не достига... авокадо
Снимка: архив, Reuters

Фермерите, отглеждащи авокадо в Нова Зеландия, полагат усилия да задоволяват търсенето, тъй като интересът към тази суперхрана продължава главоломно да расте, а организирани престъпни групи нападат градините, съобщава ДПА.

Производството на дръвчета в Нови Зеландия се е увеличило от 30 000 годишно преди пет години до над 200 000 дръвчета тази година, каза главният изпълнителен директор на New Zealand Avocado Джен Скулар.

Слабата реколта доведе до рязък скок на цената му в тихоокеанската страна и средната цена на плода бе 5 новозеландски долара (3,3 долара) на бройка.

По-рано този месец полицията съобщи за вълна от престъпления, свързани с авокадото в популярния регион за отглеждането му Бей ъв Пленти на Северния остров, а през април имаше информации за серия кражби посред бял ден. Една от тях бе извършена от възрастен мъж на скутер за инвалиди.

Голямото търсене доведе до подем в производството на авокадови дръвчета в двата големи разсадника в страната, както и до откриването на три нови.

Високите цени накараха много градинари да си купят собствени дръвчета.

Кой не би искал да има авокадово дръвче в задния си двор и да произведе 500 пресни авокадо, казва Стивън Уейд, мениджър в компанията Lynwood Nurseries, която е отгледала 150 000 дръвчета миналата година.

Въпреки това увеличение градинските центрове все още изпитват недостиг на толкова търсените дръвчета, като някои са направили и списък на чакащите.

Авокадото, което по принцип е от Мексико, расте успешно в северната част на новозеландския Северен остров и на някои места на Южния остров.

Новозеланската авокадо индустрия отчита продажби за 150 милиона новозеландски долара (98,3 милиона долара), като 105 милиона са от износ, а 45 милиона - от местния пазар. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: нова зеландияавокадо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Морски преди 5 години
На НЗ не ѝ достигат доста неща ! Ако трябва да сравняваме, пиперките също са 5$ за бройка. Но това не им пречи и така да си живеят добре и да са държавата с най-ниско ниво на корупция в света! Нека и тук има дефицит на авокадо!
22
0
 
6
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
До ВасилА в самолета нали попълва анкетна карта ? Или като тъмен балкански субект неразбираш какво пише и на всичко писа НЕ. Австралия и Нова Зеландия си пазят земите. Храни е забранено да се внасят. Тютюн, семенна особенно месо и млечни продукти.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОЗАМИСЛЕННа целия остров я се случи едно престъпление за година, я не......................................На кой остров точно - те са два: Северен и Южен
20
0
 
4
 
! Отговори
МакКонар преди 5 години
Авокадото се отглежда супер лесно от костилка. Представете си на ден от заведенията, че изхвърлят по 200 потенциални дръвченца. В домашни условия, ако успешно се ашладиса може да дава 30-тина кила годишно. Това драматично ще свали цените тук. За жалост тук по селата пенсионерите пръскат местните насаждения с химия до безкрай, само и само да хванат два домата повече. После всички сме болни от рак...
19
1
 
7
 
! Отговори
Васил преди 5 години
И една история за кандидат гастарбайтерите. По телевизията покаваха как гонят едно негро от Южна Африка - готвач. Той кротко живял и се трудил повече от 10 години. Та му казали да се омита от Зеландия щото бил дебел. Така с дебелото си Д имало риск да се поболее и да вкара в харчове болниците да го спасяват. Той се защитаваше със сълзи на очи, че като дошъл на времето, бил много по-дебел. Готов бил още да отслабне, но като готвач, му било трудно. Властта на Зеландия обаче бе непреклонна - марш!
18
2
 
7
 
! Отговори
Васил преди 5 години
Режима в Нова Зеландия е корав - особено към чужденците. Бил съм само веднъж но ни тарашиха здраво. На всички дето ще кажат че тъмен балкански субект като мен така му се полага ще поясня. Кацнах от Токио и самолета бе пълен с японски пенсионери туристи. Всички ги тарашиха като нарко трафиканти. За мен по-безопасна игла от японец турист пенсионер - няма.
17
0
 
4
 
! Отговори
malart преди 5 години
авокадото трябва да се остави да омекне малко и тогава се яде. иначе няма как да е вкусно
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
STIGA S TVA TYPO PRYDLIVO AVOKADO
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ще продължавам да си ям български розови домати със сливовица, пък който иска да си го яде туй хем скъпо, хем безвкусно авокадо.
14
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
В Зимбабве има колкото искаш,вчера бях в Хараре и *** се...замеряха с авокадо.Расте под път и над път,като нашите...джанки,също и хлебното дърво ражда много.Може да внасяме от там и да ядем на корем,вместо нашенския хляб,забъркван по...мистериозен начин.Ако има мераклии,да ми се обадят в Кривунделово,скоро ще заминавам пак за Зимбабве и мога да ги свържа с тамошни...дистрибутори.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA AVOKADOTO E GADNO EJTE SI BG KRASTAVICI PO VKUSNI SA
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AZ MISLEX CHE SAMO V BG ORGANIZIRANI GRUPI NAPADAT PYK AVOKADOTO E GADNO I SE PYRDI OT NEGO
11
3
 
19
 
! Отговори
еко био преди 5 години
Не за пръв път се случва да има истерия и направо криза, заради нещо нарочено за супер храна.Някой внуши на първенютата от целия свят, че това безвкусно зелено нещо ще им донесе поне 150 години живот и сега има масова истерия.Разбира се най-много от подобни истерии страдат хората, за които това е традиционна храна. Поради нарастващото търсене и цени, те вече не могат да си позволяват да се хранят с нея. Така стана и с киноа, чия и пр.
10
4
 
24
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
"Организирани престъпни групи нападат градините". Май сте виждали Нова Зеландия само на картинка? На целия остров я се случи едно престъпление за година, я не.
9
4
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
До Анонименгадно...ама модерно.
8
0
 
13
 
! Отговори
Елке, преди 5 години
Пише се "не достига""Отчаяни мерки в Нова Зеландия поради недостиг/дефицит на авокадо" - така е по-добре.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На авокадото трябва да се гледа като подправка или добавка. Не е плод за гризане!
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буах, това много гадно на вкус.
5
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Забивам се в провинцита на НЗ и си тупат капата ще си късам плодове ще пия водя от изворите и от време на време може да прекопавам на някой градината за някой друга пара и те така самнява ме да ме екстрадират за това че съм нелегално :)
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не им стигало в нова зеландия авокадото. как да им стига, като го изкупиха тук за ЧЕРЕШКТА НА ТОРТАТА.