До 2030: Хранителните отпадъци ще са над 2 млрд. тона!

Експерти предупреждават за опасност от "невъобразима" криза
22 авг 2018 08:40, Петя Славова
14
До 2030: Хранителните отпадъци ще са над 2 млрд. тона!
Снимка: pexels.com

Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с близо една трета до 2030 г., когато ще бъдат изхвърлени над 2 милиарда тона храни. Това предупреждават експерти от консултантската фирма Бостън кънсълтинг груп (Boston Consulting Group), посочвайки опасността от "невъобразима" криза, подхранвана от бума на световното население и промените в навиците на развиващите се страни, информира Ройтерс.

ООН постави за цел загубите и изхвърлянето на храни да бъдат намалени наполовина до 2030 г. Според изследването обаче, ако сегашната тенденция продължи, изхвърляните храни ще се увеличат до 2,1 милиарда тона годишно, на стойност от 1,5 трилиона долара.

"Наблюдаваме истинска криза на глобално равнище", посочва един от авторите на доклада. Количествата отпадъци ще бъдат огромни, социалните, икономически и екологични последици - сериозни, ако не променим траекторията. Когато се борим със загубите и изхвърлянето на храни, се борим и с глада, бедността и глобалното затопляне, подчертава той.

Близо една трета от храната в света се бракува или изхвърля всяка година. В момента изхвърляме 1,6 милиарда тона храна годишно, на стойност около 1,2 трилиона долара.

Голяма част от прогнозираното увеличаване на показателя се дължи на нарастването на световното население.
Битовите отпадъци ще се увеличат в развиващите се страни, тъй като потребителите там ще разполагат с по-големи доходи, се посочва в доклада.

Експертите набелязват пет ключови промени, които биха могли да спестят близо 700 млрд. долара от бракувани храни. Те включват по-добра осведоменост на потребителите, по-строги регулации и по-ефективни вериги за доставки, както и сътрудничество по веригата за производство на храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храната се разлага,но опаковките не се разлагат.Защо в България не разрешават както в Германия,малко преди да им изтече срока на храните,да се раздават на бедни и студенти?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АК 47Не, не тежи 2 000 000 000 тона. Тежи 5.972 x 10 на 21 степен. Което е 5.917 секстилиона, което е 5972 трилиона, което 5 972 000 милиарда тона.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер щеше да намери решението!
7
0
 
6
 
! Отговори
\m/ преди 5 години
Поредно доказателство, че огромна част от населението са тотални ***!
6
5
 
9
 
! Отговори
А и преди 5 години
Хранителните отпадъци няма да се разлагат защото са ГМО.Също като пластмасата.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да я унищожават отколкото да я дават безплатно на различни видове същества водещи паразитен начин на живот.И кво? Станаха 11 милиарда. Светът по-добър ли е сега като има повече клошари и бедняци?Нали тва им беше целта и на едните и на другите ? Да има милиарди такива който нямат нищо?Затва са и социалните помощи и детските социални помощи и хранителните доставки и безплатните ваксини и лекарства.Добре докараха ги до 10 милиарда.Сега пищят че няма с кво да ги хранят.Жалки са.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямат натъпкване човешкият корем и човешката алчност
3
0
 
8
 
! Отговори
младен преди 5 години
До: м дааАми точно за БГ няма да се случи така. Е до преди 2-3 седмици се мъдреше статия как е брака е по изгодно и ефтино да го изхвърлят месо да го дават на.....как се казваше хранителната банка заради едикакви си ми там административни пречки.
2
1
 
9
 
! Отговори
м даа преди 5 години
Иначе пенсионерите ще измрът от глад, така поне могат да опитат деликатеси, за което иначе могат да мечтаят и да подсмърчат на витрините.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо ще има повече за младите сороссоиди като този на снимката.