Приятел ме съветва! Как се определя цена на имот?

Трите основни фактора при определянето на продажната цена
10 сеп 2018 08:00,
38
Приятел ме съветва! Как се определя цена на имот?
Снимка: Reuters

Цветослав Христов е управляващ партньор на агенция ANTRE. В сферата на недвижимите имоти той e повече от 7 години. Стъпвайки на опита си, той отличи пред Imoti.net три основни фактора, които най-често подвеждат хората, решили да продадат имота си.

Фактор № 1:  Медиите
В тях често се лансира темата за съживяването на пазара на недвижими имоти. В различни статии и интервюта се използват фрази като "бум в имотния пазар", "най-голямото съживяване след кризата", "нов балон в имотите" и т.н. Така поднесена, информацията може да създаде усещането в собственика на имота, че едва ли не динамиката е толкова голяма, че продажбата се осъществява в рамките на няколко седмици, а купувачът е склонен да заплати максималната стойност.

В ANTRE разчитаме на данните и анализите, които реално отразяват ситуацията. Ръст в имотния сектор има, като във всяка от последните 3 години той отчита повишение с 8-12% спрямо предходната. Това увеличение изглежда устойчиво, въпреки че през настоящата година се очаква темпът на растеж да бъде по-малък.

"Бумът" на недвижими имоти е 2 пъти по-слаб от този преди кризата - 2007 и 2008г., а купувачите са все по-претенциозни и взискателни, настоява Христов.

Фактор № 2:  Интернет порталите
Уеб порталите за имоти са един от надеждните източни на информация за ценообразуването на имот. Въпреки това трябва да имаме няколко неща предвид:
• случва се един имот да се продава с няколко различни цени в отделните сайтове, та дори и в един и същ сайт;
• наличието на фалшиви обяви;
• липсата на достатъчно информация за даден имот;
• често не се упоменават тежести;

Всички тези фактори спомагат често за изкривяване на средна цена за даден район, а също и върху нашата представа за пазара. Много е важно като собственик да изградите поглед върху пазара: как са структурирани обявите, колко процента от обяви се доближават до имот Ви, до колко обявите са реални и т.н., което отнема време.

Ето защо при една безплатна консултация с брокер или агенция бихте могли бързо и лесно да се сдобиете с надеждна информация за цените и състоянието на имотите в нашия район. Факт е, че всяка стойностна агенция има анализ от предходни сделки за отделните райони и прави такъв за бъдещи периоди.

Фактор № 3: Познат, сключил сделка наскоро
Наш близък, сключил сделка наскоро, може да ни даде много ценни съвети за универсалните неща: как е протекъл процесът, какви документи са необходими, с какви агенции е работил, колко време са му отнели огледите и т.н. Но също така трябва да се има предвид, че нашият познат е сключил 1 от 30-те хиляди сделки през последната година.

Също така най-вероятно неговият имот е по-различен от нашия, било то във вида строителство, района, квадратура и т.н. Ето защо за по-сериозен съвет би могъл неволно да ни заблуди. Един от най-ценните съвети, които ще ни даде нашият познат, е името на агенция или брокер, които да се погрижат за интересите ни.

"Със сигурност темата може да бъде продължена още. Основната идея, която искам да представя е, че пазарът на недвижими имоти в България малко или много е спекулативен. Ето защо, когато сме в ролята на собственик, който търси информация, за да сложи правилна цена на имота си, е важно да се предпазим от подвеждащите информации и съвети. Според нас най-добрият вариант за това е да се обърнем към доказани професионалисти в бранша", съветва Цветослав Христов от агенция ANTRE.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
13
 
! Отговори
Един преди 5 години
Ако си е ваш имотът и документите са му нормални не си давайте парите на брокери и агенции. Вижте в сайтовете за имоти каква е вашата цена, пуснете си пак там безплатна обява и сами си го продайте.
31
1
 
5
 
! Отговори
Бахуро преди 5 години
До Анонимен 25Пич, една от регулациите е точно чрез данъци. Които за НИ в България са изключително ниски. Имота, на който ти е постоянния адрес - данъка със отстъпка. На пенсионери и соц. слаби- допълнителна отстъпка. Втори имот - нормална тарифа. И за всеки следващ имот - сеч и то яка. Не може бай *** да го играе веселия рентиер с 10 апартамента, а 9 семейства (наемателите) да превиват гръб. Ето, по точно тоя начин една камара хора ще се принудят да дават празните апартаменти под наем...
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуствено надуха цените. Спекула му се вика, ама сделки няма и сега глад, глад та се не трае. От цялата тая работа ще има и прецакани. Къде купувачи, къде брокерчета.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До seiraИменно- това говори за потенциално малко купувачи и като усети, че го изпуска, след като е чакал такъв година и половина, се съобразява с цената, която е склонен да даде или чака още година и половина да се вдигнат цените обратно пропорционално на броя на купувачите. Иначе как един апартамент го продавате на двама на различна зена те знам. Има еднакви - на зелено са по скъпи отколкото готови понягога, но ТЪРСЕНЕ и ПРЕДЛАГАНЕ- свободен пазар.
28
4
 
18
 
! Отговори
Идва криза преди 5 години
Идва криза братя. Купувайте имоти за по 100к евра давайте че свършия 🤣🤣🤣 Язе после че ви ги купувам по 20к евра както са сега в Банско. И там преди 7-8 години имаше голяма криза за имоти и вървяха по 100 бона като сега в софия.Просто паралел правя.Купувайте че не останаа
27
6
 
5
 
! Отговори
seira преди 5 години
До Анонимен 28:ИЗОБЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛ КАКВО СЪМ НАПИСАЛ!БЪЛГАРИНЪТ ПРОДАВА ИМОТА СИ ЕДНОВРЕМЕННО НА РАЗЛИЧНА ЦЕНА НА РАЗЛИЧНИТЕ КУПУВАЧИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА КОЙ Е КУПУВАЧА!!!РАЗБРАХТЕ ЛИ?!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До seiraИ как няма да зависиш от купувача? И са те излъгали за западна европа. Навсякъде движещите сили са търсене и предлагане. Просто е точно като фасул - хората които купуват боб не са толкова много, хората които го продават имат вповече(25 процента над това което може да се изяде въобще). Така, че за да се продаде боба, трябва да е на цената, която са склонни и могат да дадат купувачите, иначе да си го ядат продавачите.
25
3
 
7
 
! Отговори
seira преди 5 години
НАЙ-ПОРОЧНОТО В МАНТАЛИТЕТА НИ Е, ЧЕ ПРОДАВАМЕ ИМОТА СИ НА ЦЕНА, СИЛНО ЗАВИСИМА ОТ ЛИЧНОСТТА НА КУПУВАЧА!!!В ЗАПАДНА ЕВРОПА НЕЩАТА НЕ СТОЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН!КОЙТО МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ - КУПУВА.КОЙТО НЕ МОЖЕ - ГЛЕДА...
24
2
 
11
 
! Отговори
seira преди 5 години
До До Ач 13:ТОВА, КОЕТО ВЪРШАТ "БРОКЕРИТЕ" СЕ НАРИЧА ИЗМАМА.НЕ МОГАТ ДА ПРЕДЛАГАТ В ОФЕРТА ВАШИЯ ИМОТ, БЕЗ ДА ИМАТ ПОДПИСАН ПОСРЕДНИЧЕСКИ ДОГОВОР С ВАС И ИМОТА ВИ ДА Е МИНАЛ ПРЕЗ ПАЗАРНА ОЦЕНКА ОТ ЛИЦЕНЗИРАН ОЦЕНИТЕЛ!ЗА ДА ОСЪЩЕСТВЯТ ГОРНОТО Е НЕОБХОДИМО ДА ПРОУЧАТ ВАШИТЕ ДОКУМЕНТИ, ДА ГИ СЪГЛАСУВАТ С ОПИТЕН НОТАРИУС, ДА СЪПОСТАВЯТ ФАКТИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ПРЕДЛАГАНИЯ ИМОТ С ЮРИДИЧЕСКАТА ИНФОРМАЦИЯ В "ПРАВНИЯ СВЯТ"!!!ЧАК ТОГАВА ИМОТА СЕ ОФЕРИРА НА ПАЗАРА!!!ВСИЧКО ДРУГО Е ИЗМАМА!!!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БануроНе се пали и по-важното, недей да се радваш на вдигане на данъци. Човек по стечение на обстоятелствата има повеме от едно жилище и-купил и наследил примерно, негова си работа какво ще ги прави, трябва пазара сам да се регулира, а той в момента е надут от банки, брокери и строители, собствениците на по 2 апартамента не са фактор, само се възползват от ситуациятя в момента, до вомента, щото се спука балона.
22
7
 
8
 
! Отговори
Бахуро преди 5 години
До Анонимен 22:Ми дръж си го, аз се надявам скоро да набабанят данък недвижими имоти, ама мъжката. И на всеки с повече от 3-4 апартамента данъчна проверка. Да се види с какво е разполагал. Аман от селски тарикати.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръж си го. Може и под наем, може и празен -твоя си работа. Ние говорим, принзипно, а ти си частен случай.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да продам евтино, защото после няма да мога да купя нещо друго евтино .Държа си цената , имота хляб и вода не иска .
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност се оказва важно да се прескочат брокерите и сделката да се сключва директно между продавача и купувача. Така се спестяват около 6% от продажната цена.Сега ако един човек иска да получи 100000 за имота си, трябва да го продаде за 103100 и след 3% комисионна за брокера, да получи тези 100 хиляди. Купувачът от своя страна трябва да приготви още едни 3100 лева за 3% комисионна за неговия брокер и да плати 106200. Получава се едно разминаване в търсенето и предлагането заради комисионните
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всичко разбирам следното - на надутите цени няма сделки, ама хич, но продавамът знае, че цените са такива и потрива ръце как ще му платят 1000 евро квадрата за панелката на баба му в люлин 2. Но няма кой да ги даде, съответно няма сделка, няма комисионна, та затова се жали брокерчето, но никой не е виновен нали и той надуваше досега.
17
2
 
15
 
! Отговори
Пак от 13 преди 5 години
От личен опит, ще посъветвам всеки, който продава, сам да контактува с купувача и когато му описва имота, да започне първо с минусите, защото винаги има и такива. Тогава купувачът ще разбере, че не го мамите. При мен минусът се състоеше в това, че довършването щеше да се забави. Намериха се купувачи, чието дете още учеше, а те искаха да му купят апартамент. Живееха наблизо и нямаха нищо против малко да поизчакат с приключването на строежа. Важното за тях беше, че им е наблизо и в хубава сграда.
16
2
 
24
 
! Отговори
ррррррррррррр преди 5 години
Брокерската пасмина са едни доли, гадни и алчни ***, също както и топлинните счетоводители! Защо ел и вик д-вата сами си отчитат потреблението а теца не може? Толкова ли е трудно да си продадеш сам апартамента единствено при посредничеството на нотариуса?
15
0
 
9
 
! Отговори
От 13 преди 5 години
До До 13Недовършения апартамент го продадох преди повече от 10 г., тогава пак беше период на покачване на цените, но аз не се ръководех от този показател. Просто строежът беше в застой, защото една от съсобственичките спря да плаща и станаха разправии. Предпочетох да продам и веднага да купя другаде, защото бяхме намерили възможност да се включим в друга сграда на хубаво място.Във връзка с тази продажба за първи път контактувах с брокери и успях да схвана доста от похватите им.
14
1
 
15
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Ако сте прави с другия с провинциалния имот, то балонът е надут и все още се надува. Въпросът е, че това е до време и колкото повече и по-силно се надува, по-бързо ще се спука. А като се спука нещата тръгват назад с бясно темпо. Т.е. вече имаме имотен балон. То е нормално, де! Щом медиите го пишат, то вече отдавна, отдавна е имало, още преди да взета да го дъвчат по медиите. Лихвите догодина са нагоре, защоте не може цял живот да стоят на 0,25% и тогава..... Сълзи и сополи.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съседи продадоха в края на миналата година апартамента си,недалеч от бул."Витоша". Те искаха 175 000 евро и бяха избрали за посредник една брокерска фирма.Много скоро обява за техния апартамент се появи в сайтовете на други брокери, като цената варираше от 165 000 до 180 000. Тези, натрапилите се брокери също бяха поместили снимки, но само на сградата, защото в апартамента дори не бяха влизали.Така и не се разбра защо един от тях беше посочил цена с 10 000 по-ниска от исканата от собствениците